Α.Κλάψης: «O Ερντογάν δεν θα ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον με πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε»
Την πεποίθηση πως: ο Ερντογάν δεν θα ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον με πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα και πως η χώρα μας παρόλ αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζει, εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο κ. Κλάψης, αναφέρθηκε στην στρατηγική που εφαρμόζει η χώρα μας εδώ και δεκαετίες επισημαίνοντας πως: «Η χώρα μας, φροντίζει να θωρακίζει την άμυνα της, καθώς όπως είναι αντιληπτό πως κανείς δεν θα μας βοηθήσει την κρίσιμη στιγμή αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, να διεθνοποιεί το ζήτημα των Τουρκικών Προκλήσεων, και να αναζητά διπλωματικά ερείσματα. Η Ελλάδα μπορεί να εκδιώξει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όμως δεν νομίζω πως μπορεί να το πετύχει. Εκτιμώ πως τα άλλα κράτη, μπορούν να καταδικάσουν την Τουρκική προκλητικότητα, αλλά μέχρι εκεί.»
Αναφέρθηκε στην επιθετική ρητορική που ακολουθεί τελευταία η Τουρκία που είναι ίδια εδώ και δεκαετίες υποστηρίζοντας πως: «Είναι ένας κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα τουρκικών διεκδικήσεων και σε μια πάγια τακτική που ακολουθεί εδώ και πολλές δεκαετίες να εγείρει διάφορα ζητήματα. Ειδικά τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Τουρκία έχει υιοθετήσει «μια εντελώς αναθεωρητική πολιτική που θέλει να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας. Άρα δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε εντυπωσιακό με την έννοια ότι αλλάζουν τα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το βλέπω ως συνέχεια μιας μακρόχρονης στρατηγικής. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περιόδους ύφεσης και έντασης τις τελευταίες δεκαετίες. Αν το δει κάποιος μακροχρονικά, αυτή είναι η πορεία τους των διεκδικήσεων της Τουρκίας, της προσπάθειας υπόσκαψης των ελληνικών δικαιωμάτων κ.ο.κ.»
Μεταξύ άλλων απάντησε για πιθανή εισβολή των Τούρκων στην χώρα μας, εκτιμώντας πως «κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής παρά τα όσα υποστηρίζονται σε επίπεδο δηλώσεων από πλευράς Τούρκων» και συμπληρώνοντας πως «είναι αρκετά πιθανόν να υπάρξει κάποιο θερμό διπλωματικό επεισόδιο. »
Σχολίασε μάλιστα το πόσο έχει επηρεαστεί η πολιτική της Τουρκίας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέρει δίνει ώθηση στις Τουρκικές πρακτικές αλλά την ίδια στιγμή λειτουργεί κι αποτρεπτικά. Η Τουρκία θέλει να εισβάλει στην χώρα μας, όπως η Ρωσία, όμως η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη χώρα μας που ανήκει όπως κι η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, κι αυτό λειτουργεί ως αποτρεπτικό παράγοντα Τουρκικής εισβολής, καθώς άλλη θα είναι η συμπεριφορά των συμμάχων αλλά και το επίπεδο των κυρώσεων. »
Ακούστε τον κ. Κλάψη: