Α. Καραμπατζός: «Η τροπολογία ανοίγει την κερκόπορτα για “Δημοκρατικές” απαγορεύσεις – Είμαι απέναντι σε νεοναζί αλλά δε θα κλείσω τα μάτια στη νομιμότητα»

Δημοσιεύτηκε στις 08/02/2023 15:02

Α. Καραμπατζός: «Η τροπολογία ανοίγει την κερκόπορτα για “Δημοκρατικές” απαγορεύσεις – Είμαι απέναντι σε νεοναζί αλλά δε θα κλείσω τα μάτια στη νομιμότητα»

Τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, με το Νόμο απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές του κομματος Κασιδιάρη κι άλλων νεοναζιστικών μορφωμάτων, εξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Καραμπατζός.

Ο κ. Καραμπατζός

Ο κ. Καραμπατζός, εξέφρασε την άποψη πως, αν και είναι κατά των νεοναζιστικών μορφωμάτων, δεν χρειάζεται μια νομοθετική πρωτοβουλία με  εσπευσμένο και συγκυριακό χαρακτήρα, καθώς μια τέτοια  μπορεί να ηρωοποιήσει πρόσωπα και καταστάσεις και να ενισχύσει την αντισυστημική ψήφο, ενώ υποστήριξε ακόμα πως:  «Η τροπολογία ανοίγει τη κερκόπορτα για “Δημοκρατικές” απαγορεύσεις, θεωρώ πως  θα ήταν πρόσφορο να προβλέπεται διαδικασία γνωστοποίησης των υποµνηµάτων που έχουν κατατεθεί και, αντίστοιχα, να παρέχεται δυνατότητα αντίκρουσής τους. »

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμπατζός:  «Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε,  το γεγονός πως η φιλελεύθερη δημοκρατία αμύνεται έναντι των εχθρών της, δεν αυτοαναιρείται, ακόμη και όταν συγκρούεται με αυτούς και δεν απεμπολεί, ακόμη και τότε, τις θεμελιώδεις αξίες της, ούτε παραβιάζει βασικές συνταγματικές επιταγές.  Ο εσπευσμένος και συγκυριακός χαρακτήρας της αναληφθείσας νομοθετικής πρωτοβουλίας κινδυνεύει, και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να πυροδοτήσει εντάσεις, να ηρωοποιήσει πρόσωπα και καταστάσεις και να ενισχύσει την αντισυστημική ψήφο.  Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως σε άλλες έννομες τάξεις υφίσταται ρητή συνταγματική πρόβλεψη περί δυνατότητας απαγόρευσης ενός κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εφόσον συντρέχουν αυστηρές προϋποθέσεις και κατόπιν αποφάσεως του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το τελευταίο, όμως, παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικό. Μέχρι στιγμής, στη Γερμανία έχει αποφασιστεί η απαγόρευση πολιτικού κόμματος μόνον δύο φορές (το 1952 και το 1956), ενώ οι δύο σχετικά πρόσφατες προσπάθειες απαγόρευσης του ακροδεξιού NPD δεν τελεσφόρησαν τελικά.»

Ως προς τον ρόλο του Αρείου Πάγου στο Νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ο κ. Καραμπατζός ανέφερε:  «Εξόχως προβληματικό είναι ότι, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, επί του επίμαχου ζητήματος θα κληθεί να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος (ΑΠ) σε μία διαδικασία-εξπρές (48 ωρών), στο πλαίσιο υποβολής των εκλογικών συνδυασμών (π.δ. 26/2012). Μάλιστα, ο ΑΠ θα πρέπει, εντός του συντομότατου αυτού χρόνου, να διαπιστώσει τη συνδρομή ή μη του όρου της «πραγματικής ηγεσίας» (του κόμματος) με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Η ταχύτατη αυτή διαδικασία θέτει ζήτημα παραβίασης των άρ. 20 § 1 Συντ. περί αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και άρ. 6 ΕΣΔΑ περί δίκαιης δίκης. Επιθέτει δε στον ΑΠ ένα δυσβάστακτο βάρος. »

Ακούστε τον κ. Καραμπατζό:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook