A. Garancini: “Light οι προσπάθειες που είχαν γίνει για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στην Unesco – Ποιά τα επόμενα στάδια
Με τη φράση “ο δρόμος άνοιξε αλλά δεν θα είναι εύκολος ούτε κατηφορικός” ο πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco, “Κνωσός” ,Gian Andrea Garancini αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τις ελληνικές αρχές, για ένταξη της των μινωικών ανακτόρων και του μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
“Οι προηγούμενες προσπάθειες δεν είχαν πολιτικό βάρος”
H αυτοψία του εμπειρογνώμονα της Unesco ολοκληρώθηκε στο ανάκτορο των Μαλίων και την Κνωσό και επιθεώρησε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο χώρο.
Όπως ανέφερε ο κ. Garancini μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη δεν ήταν μόνο το τεχνικό κομμάτι που εμπόδιζε μέχρι σήμερα την ένταξη .Όπως εξήγησε “ξέρουμε όλοι πολύ καλά και είναι αλήθεια, φωτογραφίζω μία κατάσταση ότι τέσσερις αρχαιολογικές σχολές (γαλλική, αγγλική, ιταλική και ελληνική) θα πρέπει να συμφωνήσουν να έχουν την ίδια γραμμή και να παίζουν στην ίδια ομάδα. Αυτά που έπρεπε να κάνει η πολιτεία είναι σε πολιτικό επίπεδο και σε θεσμικό -γιατί μη ξεχνάμε οι προτάσεις δεν είναι του δήμου Ηρακλείου ή της Περιφέρειας Κρήτης- η πρόταση είναι του υπουργείου Πολιτισμού , της κυβέρνησης. Τόσα χρόνια οι προσπάθειες που είχαν γίνει ήταν light, δεν είχαν πολιτικό βάρος με την έννοια «η Ελλάδα θέλει ο μινωικός πολιτισμό πρέπει να μπει, τελεία και παύλα, τι πρέπει να κάνουμε;» .
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η συνειδητοποίηση και μια πιο σοβαρή προσπάθεια που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και σύμφωνα με τον κ.Garancini δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία ώστε να μην προχωρήσει το αίτημα.
“Δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ από την Unesco”
Ως προς τα επόμενα βήματα όπως επισήμανε “η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Unesco” και θα δοθεί τους επόμενους μήνες απάντηση για την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε. Όπως επισήμανε ο κ.Garancini τα οφέλη από την ενδεχόμενη ένταξη Μινωικών ανακτόρων και του μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO δεν είναι οικονομικά αφού δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ στη χώρα αλλά είναι θέμα κυρίως κύρους , προβολής και αύξησης επισκεψιμότητας καθώς ο τόσο μοναδικός αυτός πολιτισμός δεν μπορεί να λείπει από τον συγκεκριμένο κατάλογο.
Τέλος επανέλαβε ότι μετά την ένταξη χρειάζεται ακόμη πιο σκληρή δουλειά και φυσικά κονδύλια για να τηρηθούν οι αυστηρές προδιαγραφές που προβλέπονται.