Α.Διαμαντοπούλου στον Politica 89.8: «Ο,τι δεν εκσυγχρονίζεται πεθαίνει – Η ιστορία χτυπά την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ»

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/2024 16:07

Α.Διαμαντοπούλου στον Politica 89.8: «Ο,τι δεν εκσυγχρονίζεται πεθαίνει – Η ιστορία χτυπά την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ»

Την άποψη πως χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί το ΠΑΣΟΚ γιατί, ότι δεν εκσυγχρονίζεται πεθαίνει αλλά και την πεποίθηση πως η ιστορία χτυπά την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η υποψήφια Πρόεδρος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου,

Η κ. Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα περιοδείας της στην Κρήτη, ενώ σε ερώτηση για το αν εστιάζεται η πολιτική της πρόταση για ένα πιο εκσυγχρονισμένο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, η ίδια απάντησε πως: «Κοιτάξτε ο πολιτικός εκσυγχρονισμός έχει πάντοτε ένα πρόβλημα, δηλαδή δεν είναι μια τεχνοκρατική διαδικασία. Μέσα στην ιστορία της Ευρώπης ο εκσυγχρονισμός είναι στοιχείο της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι αυτό το πολίτευμα που συνεχώς εξελίσσεται  και συνδέει, το κράτος, τις λειτουργίες του κράτους με την αγορά προς όφελος των πολιτών. Εάν λοιπόν αυτό εννοείτε ως εκσυγχρονισμό είναι σαφές, πως τείνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ότι δεν εκσυγχρονίζεται, μαραζώνει και πεθαίνει. Κι ότι  δεν μεταρρυθμίζεται και παραμένει όπως ήτανε 20, 30, 10 χρόνια πριν, είναι σαφές, ότι δεν απασχολεί κανέναν. Αυτό λοιπόν  στο οποίο αναφερθήκατε αφορά το περιεχόμενο της πρότασής μου, η οποία είναι η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα και αφορά το παραγωγικό κράτος. Είναι η Ελλάδα που παράγει γιατί εάν δεν έχουμε εθνικό πλούτο δεν μπορούμε να τον αναδιανείμουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε αναδιανομή αν δεν έχουμε πλούτο. Και ξέρετε πολλές φορές,  πρέπει πια μετά από όσα τραβήξαμε στη χώρα μας να καταλάβουμε, ότι οι  μεγάλες κραυγές πού θα βρούμε λεφτά και θα τα μοιράζουμε στον κόσμο και θα δίνουμε επιδόματα και θα είναι όλοι πλούσιοι και θα υπάρχει ένα δέντρο που θα κόβουμε λεφτά, είναι μια πρόταση, η οποία ήρθε, την πίστεψε ο κόσμος, απέτυχε και κοντέψαμε να βγούμε από την Ευρώπη. Πιστεύω λοιπόν ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, να παράγουμε.»

Για το πως μπορεί να εφαρμοστεί, αυτό που υποστηρίζει, δηλαδή η Ελλάδα να παράγει, η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει πως: «Όπως είδατε και στην ομιλία μου, το ανέπτυξα εξαιρετικά και αφορά και το χώρο της βιομηχανίας και το χώρο της βιοτεχνίας. Αύριο στο Ηράκλειο, στη συνάντηση μου με το Επιμελητήριο θα παρουσιάσω και θέσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί  πρέπει να πούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι τρίτες από το τέλος σε  εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση κι  αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα στο παραγωγικό μοντέλο γιατί, ουσιαστικά δεν δημιουργεί τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται σε μια ευρωπαϊκή αγορά ή και σε μια παγκόσμια αγορά. Το δεύτερο  είναι η ανάγκη να συνδέουμε τις μεγάλες αγορές της χώρας με την παραγωγή τη δικιά μας. Δηλαδή παίρνουμε λεωφορεία. Θα πρέπει να συμφωνούμε να γίνεται παραγωγή τμήματος στην Ελλάδα. Παίρνουμε Rafale, παραγωγή στην Ελλάδα. Δηλαδή, πρέπει συνεχώς να τονίζουμε τη δυνατότητα να έχουμε δική μας παραγωγή. Στον αγροτικό τομέα, εξήγησα αναλυτικά πως πρέπει να αλλάξουν όλες οι βασικές δομές και με πολιτικές βέβαια. Πολιτικές που αφορούν και την τεχνολογία στον αγροτικό τομέα αλλά κυρίως θέματα νερού κι υποδομών. Είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε πολιτική για το νερό, δεν έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική κατά περιφέρεια και το πως θα αντιμετωπίσουμε  ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και ξέρετε ότι στην Κρήτη φέτος η λειψυδρία  χτύπησε την πόρτα σε όλους τους τομείς, και στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα και παντού. Και βέβαια είναι ο χώρος του εμπορίου, των υπηρεσιών και η τεχνολογία κι η έρευνα. Η Κρήτη είναι μια περιοχή με πανεπιστήμια και το πιο σημαντικό είναι να συνδέουμε την έρευνα πάλι με την παραγωγή. Δηλαδή στο Νόμο που είχαμε κάνει το 11, ουσιαστικά συνδέαμε και ενισχύαμε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια, όχι γενικώς και αορίστως για προγράμματα, αλλά να βγάζουν προϊόντα τα οποία βγαίνουν στην αγορά και παράγουν πλούτο για τη χώρα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτήν την πρόταση, γιατί ξέρετε, ήμουν τα 2 τελευταία χρόνια επικεφαλής μιας επιτροπής στην Ευρώπη για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους για τις 27 χώρες της Ε.Ε. Κι η Ελλάδα που είναι η χώρα που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής φτώχειας 30%. Το δεύτερο λοιπόν βασικό που είπα στην ομιλία μου ήτανε ένα κοινωνικό κράτος που βάζει προτεραιότητες που έχει πρώτα από όλα τα παιδιά, γιατί τα παιδιά εάν ξεκινάμε, με 1/3 παιδικής φτώχειας, σημαίνει ότι το 1/3 των νέων αυτής της γενιάς που έρχεται, θα είναι σε δυσμενή θέση και πολύ αρνητική για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι το γενικό αφήγημα, το οποίο όπως  είπα και πριν είναι η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Δηλαδή, μια σοσιαλδημοκρατία, που όπως είπατε πολύ σωστά, εκσυγχρονίζεται, καταλαβαίνει τα νέα προβλήματα, τις νέες προτεραιότητες και απαντά  στα νέα προβλήματα των ανθρώπων.»

Για το αν η συγκεκριμένη ευκαιρία είναι μοναδική για το ΠΑΣΟΚ, με το δεδομένο πως στον χώρο της Κεντροαριστεράς, υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες, τις οποίες πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτεί για να κερδίσει το χώρο που του αναλογεί, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει: «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και θα έλεγα ότι η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα γιατί από τη μια υπάρχει η νέα δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε μια καθίζηση καθημερινής και υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται στις οθόνες μας. Άρα ο κόσμος, στρέφει ο βλέμμα του προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να τον πείσουμε, και για να τον πείσουμε, πρέπει να δείξουμε και προτάσεις και θέσεις και  έργο και πρόσωπα. Στην ιστορία της πολιτικής τα πρόσωπα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Γι αυτό και η εσωτερική αυτή αναμέτρηση , έχει πολύ μεγάλη σημασία, με διαφορετικά πρόσωπα. Είμαστε 6 πρόσωπα, έχει πολύ μεγάλη σημασία, ώστε ο καθένας να κριθεί από το έργο του, από το τι μπορεί να κάνει την επόμενη μέρα, από το πως μπορεί να αναμετρηθεί με τη σημερινή κυβέρνηση κι εντέλει,  αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, όχι απλά να βγάλει Πρόεδρο αλλά να βγάλει πρωθυπουργό στις επόμενες εκλογές.»

Για το τι να περιμένουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ από την Άννα Διαμαντοπούλου, σε περίπτωση επικράτησης της κι αν θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες και με ποιους, η ιδία υποστήριξε πως: «Θα δείτε, ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι στη σοσιαλδημοκρατία, όπως ήταν πάντα και το οποίο είχε ενσωματώσει όλο τον κόσμο της αριστερά και του κέντρου.  Αυτό ήταν πάντα η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Ξεκινούσε από τη δική του αυτόνομη σταθερή βάση ενσωμάτωνε πολίτες και από την Αριστερά και από το κέντρο. Αυτό λοιπόν θέλουμε και σήμερα να ανοίξουμε τις πόρτες και να προσκαλέσουμε τα 2,5 εκ ανθρώπους που έφυγαν, το 2009. Δυόμιση εκ άνθρωποι δεν ξαναψήφισαν ΠΑΣΟΚ, να ζητήσουμε από αυτούς, όχι να επιστρέψουν, αλλά να έρθουν για να ξαναφτιάξουμε ένα μεγάλο και σύγχρονο ΠΑΣΟΚ.  Σε αυτούς, απευθυνόμαστε, για να το κάνω πιο καθαρό, δεν συμφωνώ ούτε με συμπτύξεις, ούτε με συμπήξεις, ούτε με συνιστώσες, ούτε με οποιαδήποτε μορφή συνασπισμού για τις εκλογές. Θέλω ο ΠΑΣΟΚ να είναι αυτόνομο και καθαρό και να μην είναι  δεκανίκι, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, δηλαδή να είναι ένα κόμμα το οποίο θα πάει για να βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές.»

Για το αν στους 2,5 εκ συμπεριλαμβάνονται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποσκίρτησαν, μεταπήδησαν την περιόδο 18-19 , βρέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουν μείνει προβληματισμένοι για το πολιτικό τους μέλλον, η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει πως: «Κοιτάξτε στην πολιτική, μπορεί να βρίσκεσαι συνεχώς χωρίς να είσαι υποχρεωτικά σε κάποια θέση.  Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν είναι ανοιχτό προς όλα τα στελέχη που κάποια στιγμή απογοητεύτηκαν ή πίστεψαν σε κάτι άλλο αλλά υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές. Είναι στελέχη τα οποία, δεν λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν επιτέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν χρησιμοποίησαν εκφράσεις, όπως Γερμανοτσολιάδες κι Ολανδρέου  και όλα αυτά που ζήσαμε τελοσπάντων και που δεν ασπάστηκαν αυτές τις λογικές.»

Για το αν θεωρεί πως θα συνεχίσει μέχρι τις κάλπες να διατηρείται μεταξύ των υποψηφίων του , ένας πιο πολιτισμένος πολιτικός τρόπος, σαν κι αυτόν που βλέπουμε μέχρι σήμερα, η κ. Διαμαντοπούλου πιστεύει πως: «Νομίζω, ότι θα πάει έτσι μέχρι τέλους. Μια πολιτική αναμέτρηση βέβαια θα έχει και τις συγκρούσεις της, είμαστε Μεσογειακός λαός, αλλά μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα, είμαι υπέρ της ανοικτής συζήτησης, αλλά με κανόνες, γιατί η ελευθερία χωρίς κανόνες είναι αναρχία. Θα λυθούν κι αυτά τα ζητήματα, ας διαφοροποιηθούμε στα πολιτικά ζητήματα κι όχι στα διαδικαστικά. Εγώ θα ήθελα επίσης, να καλέσω  όσο γίνεται περισσότερους  πολίτες να ψηφίσουν, όποιον υποψήφιο θέλουν, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, ήδη από την επόμενη μέρα θα έχει αλλάξει το πολιτικό σύστημα.»