Α. Ανδρεάκη: «Απόδειξη ήττας οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Θλίβομαι από τις παλαιοκομματικές πρακτικές, δεν πρόκειται να αλλάξω ως άνθρωπος για 20 μέρες εκλογών»
Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν την ήττα του στις κάλπες της 21ης Μαϊού, αλλά εκείνους που την κάνουν να θλίβεται ως προς την καμπάνια των πολιτικών υποψηφίων των εκλογών κυρίως για τις παλαιοκομματικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται εξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα η υποψήφια Βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία Αντιγόνη Ανδρεάκη που υποστήριξε πως δεν έχει σκοπό να αλλάξει ως άνθρωπος για 20 μέρες προεκλογικής περιόδου.
Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες η Αντιγόνη Ανδρεάκη, περιέγραψε την εικόνα και τα μηνύματα που έχει λάβει από τον κόσμο υποστηρίζοντας πως: «Η εικόνα από όταν ξεκίνησα να συνομιλώ με τον κόσμο, είναι διαφορετική. Έχουν αρχίσει, να περνάνε τα μηνύματα που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά κι όσα έχουν να κάνουν με τις εξαγγελίες για την επόμενη τετραετία. Βλέπω πως καταρρίπτονται, τα μηνύματα και ο λαϊκισμός από την άλλη πλευρά, όσο αφορά στην αντιπολίτευση από την κοστολόγηση των προγραμμάτων από τις δεσμεύσεις και από την στάση που διάλεξε να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας ένα δρόμο καθαρά τοξικό, υπερ -λαϊκό με στοχοποιημένες αναφορές, που δεν προσπαθούν απλά γκριζάρουν προσωπικότητες, αλλά να τις αποδομήσουν.»
Η κ. Ανδρεάκη, σχολίασε την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να διεγείρει συναισθήματα, κάνει μια συναισθηματική καμπάνια, επιχειρώντας να αποδομήσει προσωπικότητες σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχει κερδίσει τον τίτλο, της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας. Σίγουρα, η Νέα Δημοκρατία κι ο Πρωθυπουργός αλλά και μεγάλα στελέχη της παράταξης λένε κι οι ίδιοι πως δεν είναι όλα καλώς καμώμενα, έγιναν λάθη και παραλείψεις, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλει να διακυβεύσει τα επόμενα 4 χρόνια σε χέρια ανθρώπων που δεν δείχνουν από τώρα ξεκάθαρα ούτε με ποιους θέλουν να συνεργαστούν ούτε πώς θα κινηθούν ούτε λένε το ποιοι τελικά θα μετέχουν σε αυτή τη φανταστική συγκυβέρνηση της προοδευτικής αντίληψης. Η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας είναι ρεαλιστική, βγάζει τις αρετές του ελληνικού λαού, βγάζει την εικόνα της εξωστρέφειας και μιλά με έναν τόνο ισόνομο χαλαρό, αξιοπρεπή, ισορροπημένο. Δεν έχει ανάγκη να πει πράγματα για να είναι αρεστή. Στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συζητούν καν, για την κοστολόγηση του προγράμματος τους. Δίνουν 12% δαπάνες στην υγεία και την παιδεία, ανά έτος όταν η Νέα Δημοκρατία σε αυτά τα δύο δίνει ήδη 18%. Αυτό και μόνο αποτελεί την απόδειξη της ήττας τους.»
Η κ. Ανδρεάκη τοποθετήθηκε για το αν ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κι όχι πλέον στον ίδιο τον πρόεδρο του για να κερδίσει ψήφο από την δεξαμενή των Κεντρώων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως: «Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο έγινε κάτω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης όλο αυτό τον καιρό δεν κατάφερε να κερδίσει μεγαλύτερα ποσοστά, οφείλεται στις κινήσεις και στον τρόπο που εκείνος διάλεξε να τοποθετηθεί πολιτικά μέσα σε αυτή τη διαδικασία. Επομένως, δεν είναι τώρα ευθύνη της νέας δημοκρατίας για το αν θα απορροφήσει ψηφοφόρους από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στη δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζω όμως πως υπάρχουν άτομα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που περίμεναν να ανακοινωθούν πράγματα μέσα από το πρόγραμμα τους και δεν ανακοινώθηκαν και δεν νιώθουν φιλόξενοι μέσα σε αυτό το χώρο στον οποίο ανήκαν για χρόνια. Να θυμίσω επίσης, ότι από την αρχή της εμφάνισης αυτής της νέας εικόνας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και της ανάληψης της Προεδρίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη, έβλεπες ότι υπήρχε ένα καλό κλίμα, ένα θετικό κλίμα και από την πλευρά του εκλογικού σώματος. Πολύς κόσμος, ήθελε να ακούσει τι θα πει ο κ. Ανδρουλάκης, όμως έφαγε πολύτιμο χρόνο και δεν είπε τίποτα όταν χρειάστηκε να μιλήσει ή είπε, πράγματα που δεν βοηθούσαν στη συζήτηση αλλά περισσότερο την περιέπλεκαν.»
Μάλιστα η κ. Ανδρεάκη θέλησε να μιλήσει και γενικότερα για τις καμπάνιες των πολιτικών που βλέπουμε σε αυτή την εκλογική περίοδο, προχωρώντας στα κοινά σημεία που έχει σήμερα σε σχέση με εκείνη που είχε πριν από 15-20 χρόνια. Όπως εξήγησε: « Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που κάνουν πολιτική καμπάνια οι υποψήφιοι. Θα πρέπει να σταματήσει, η επίσκεψη των πολιτικών από χωριό σε χωριό, τα τηλεφωνήματα πρωί μεσημέρι βράδυ των υποψηφίων στον απλό κόσμο, τα φυλλάδια και οι αμέτρητες κάρτες που μοιράζονται. Σπαταλιέται ένας πακτωλός χρημάτων που δεν ξέρω αν ο κάθε υποψήφιος τα έχει για να τα ξοδεύει, ή του δόθηκαν από κάποιους που ήρθαν να συνδράμουν στην προεκλογική του εκστρατεία με διάφορα κίνητρα. Είδαμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, να έχει μπει πολύ το διαδίκτυο που δεν το είχαμε το 2007 και το 2009 στις εκλογές αλλά και πολύ δουλειά στα social media. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισονομία υποψηφίων, όταν υπάρχουν άνθρωποι όπως κι εγώ που νιώθω ότι έχω να προσφέρω πράγματα σε αυτό τον τόπο και θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω σε αυτό, αλλά αμέσως η δυνατότητά μου να το προβάλω όλο αυτό και να το συστήσω στον κόσμο δεν είναι εφικτό να γίνει γιατί εγώ δεν έχω χρήματα για να το κάνω σε σχέση με άλλους συνυποψηφίους μου. Νομίζω πως ο καθένας μας πρέπει να μιλά με τη δουλειά του. Έτσι πρέπει να συστήνεται στον κόσμο, χωρίς επικοινωνιολόγους και άλλα που είναι απαραίτητα για να είναι κάποιος political correct. Πρέπει να έχεις το θάρρος της άποψής σου και να λες τα πράγματα με το όνομά τους και να αναλαμβάνεις και τις ευθύνες αυτών των οποίων λες. Εγώ τόσα χρόνια αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, δεν θα αλλάξω ούτε τη συμπεριφορά μου ούτε την οπτική μου, ούτε και το χαρακτήρα μου για 20 μέρες προεκλογικού αγώνα. Είμαι εδώ για να δώσω μάχες. Υπάρχει μια μερίδα κόσμου που έχει μάθει να κάνει εκλογές, αλλιώς. Που έχει μάθει ότι υπάρχει το ζήτημα της υποχρέωσης της συντεκνιάς, του βολέματος, του Ρουσφετιού και έχει μια υποχρέωση. Εγώ δεν μπορώ να μπω, εκεί. Θεωρώ όμως πως μπορούν να γίνουν μικρές σταθερές αλλαγές σταδιακά προς μια άλλη κατεύθυνση που θα επικρατεί μια πιο αντικειμενική αντίληψη.»
Σε ότι αφορά την γυναικεία εκπροσώπηση στη βουλή η κ. Ανδρεάκη, εξήγησε πως: «Δεν έχω δει πολύ να αλλάζει η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος απέναντι στη γυναικεία εκπροσώπηση. Μόνο το 21% είναι το ποσοστό που εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο το γυναικείο φύλο. Υπάρχει μια αντίληψη που είχε διαμορφωθεί από το παρελθόν ότι οι γυναίκες είναι για να γεμίζει το ψηφοδέλτιο των κομμάτων, αλλά και εκείνοι οι άντρες που προσπαθούν όταν είσαι μπροστά με κάποιον θεσμικό φορέα και μιλάς προσπαθούν να τον απομακρύνουν για να πουν τα πιο σοβαρά ζητήματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει, δεν διαλέγω ούτε φουστάνι, ούτε στήθος, ούτε το πόσο όμορφη είναι μια υποψήφια. Διαλέγω μια ικανότητα την οποία μπορώ να τη βρω και στον οποιοδήποτε άντρα αλλά και στην οποιαδήποτε γυναίκα.»
Σε ότι αφορά το τι θα κάνει αν στις 22 του μήνα εκλεγεί σε ένα από τα 300 βουλευτικά έδρανα απαντά πως: «Θα προχωρήσω με τα έργα, την παρατήρηση και την παρακολούθηση της. Θα δώσω βάρος στις υποδομές. Δεν μου φτάνει ότι έχει εξαγγελθεί ο ΒΟΑΚ και βρέθηκε χρηματοδότηση, θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Θα παρακολουθώ τις διαδικασίες από κοντά. Με ενδιαφέρει πολύ επίσης κι η Παιδεία. Θέλω πάρα πολύ να δουλέψω πάνω σε αυτό το κομμάτι κι ειδικά στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τη σχολική στέγη. Είναι αδιανόητο τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε σχολεία, τα οποία έρχονται από προηγούμενους αιώνες. Είναι αδιανόητο παιδιά με ειδικές ανάγκες με αυτισμό να πρέπει να κάνουν μάθημα μέσα σε κοντέινερ. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν αυτή την ώρα χώροι που να μπορούν να δώσουν στα παιδιά φτερά για να μπορούν να πετάξουν και μόλις μπαίνουν μέσα σε αυτά νιώθουν ήδη τη θλίψη και την απογοήτευση για ότι τους προσφέρει η παιδεία. Θα κάνω προτάσεις που έχουν να κάνουν και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την προσέγγιση νεότερων μαθημάτων, και την πραγματοποίηση πιο σύγχρονων διδασκαλιών. Η υγεία, επίσης είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για εμένα. Χαίρομαι που προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό και η αναβάθμιση των κέντρων υγείας και των ΤΕΠ.»
Μεταξύ άλλων εξήγησε γιατί ζητά από τους πολίτες του Νομού Ηρακλείου την ψήφο τους σημειώνοντας πως: «Δεν ζητώ την προσωπική ψήφο του λαού, αλλά τον συμβουλεύω να ψηφίσει έναν άνθρωπο που εργάζεται σκληρά για τον τόπο του, έναν άνθρωπο που θέλει να μπει στο κοινοβούλιο για να δουν πως είναι να δουλεύει κάποιος σκληρά για τον τόπο του και να πασχίζει γι αυτόν. Για να μην έχουν μετά να γκρινιάζουν ότι είναι όλοι ίδιοι και όλα τα ίδια. Να δώσουν τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να εκπροσωπήσει το νομό Ηρακλείου στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που δεν έχει ως τώρα από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει εκλεγεί, ποτέ γυναίκα βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο από το νομό Ηρακλείου από τη Νέα Δημοκρατία. Να δώσουν τη δυνατότητα σε μια μάνα και σε ένα άνθρωπο που στηρίχθηκε αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις όλη αυτή την περίοδο, χωρίς οικονομικά μπάτζετ, χωρίς ελαφρύνσεις, χωρίς ευκολίες, να κινηθεί και να μεταφέρει το μήνυμα του, έτσι ώστε να υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που νιώθει ανακουφισμένη. Εμένα με ενδιαφέρει να μου δοθεί η δυνατότητα να γράφω στη συνείδηση των πολιτών ως ο άνθρωπος που έδωσε μάχες μεγάλες και καλές για τον τόπο του. Και τις έδωσε με όλο του το είναι και κυρίως τις κέρδισε. Εγώ αυτό εύχομαι, για τον εαυτό μου και αυτό θα ήθελα να ακούσει και ο κόσμος που αυτή την ώρα είναι συντονισμένος και μας ακούει.»