Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Ευάγγελος Γραγουδάς

Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2019 15:31

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Ευάγγελος Γραγουδάς

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 13.00, στο «Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών» της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο, η τελετή αναγόρευσης του Ευάγγελου Γραγουδά σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγορεύει τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard και Διευθυντή του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς του Massachusetts Eye and Ear Infirmary, κ. Ευάγγελο Γραγουδά, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 13.00, στο «Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών» της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Μετά το πέρας της τελετής αναγόρευσης θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο, Επιστημονικό Συμπόσιο Οφθαλμικής Ογκολογίας προς τιμήν του Καθηγητή Ευάγγελου Γραγουδά με ώρα έναρξης 16.00.

Βιογραφικό Σημείωμα του καθηγητή Ευάγγελου Γραγουδά:

Ο Δρ. Ευάγγελος Σ. Γραγουδάς ολοκλήρωσε την ιατρική του εκπαίδευση στην Αθήνα και την Οφθαλμολογική του Πανεπιστημιακή Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ήταν Κλινικός Συνεργάτης με εξειδίκευση τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στο Ερευνητικό Εργαστήριο Elliot P. Joslin στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (HMS) και στη συνέχεια Κλινικός Συνεργάτης με εξειδίκευση τον αμφιβληστροειδή υπό τον Δρ Charles Schepens στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Το 1975, ο Δρ. Γραγουδάς εντάχθηκε στο μόνιμο Διδακτικό Προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ / Mass Eye and Ear. Προήχθη σε Καθηγητή Οφθαλμολογίας το 1994.

Ο Δρ. Γραγουδάς είναι Διευθυντής του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς στο Mass Eye and Ear από το 1985. Ο Δρ. Γραγουδάς, όντας ιδιαίτερα παραγωγικός κλινικός-επιστήμονας, έχει δημοσιεύσει 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει ή συντάξει περισσότερα από 100 κεφάλαια, κριτικές και βιβλία. Είναι ομιλητής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Δρ. Γραγουδάς θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ενδοφθάλμιων όγκων. Το Τμήμα αμφιβληστροειδούς του MEEI έχει γίνει κέντρο αναφοράς στην επιδημιολογία, διάγνωση, θεραπεία, τα πειραματικά μοντέλα, τις νέες θεραπείες και τη βασική έρευνα. Εισήγαγε τη χρήση της θεραπείας με δέσμη πρωτονίων σε όγκους των οφθαλμών και οι κλινικές έρευνές του σχετικά με την ακτινοβολία δέσμης πρωτονίων για τη θεραπεία του οφθαλμικού μελανώματος συγκαταλέγονται στις πρώτες του δημοσιεύσεις. Σήμερα, με περισσότερα από 30 χρόνια παρακολούθησης, η θεραπεία δέσμης πρωτονίων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη και χρησιμοποιείται σε πολλά κέντρα οφθαλμικής ογκολογίας.

Η δεύτερη σημαντική συμβολή του Δρ. Γραγουδά στην οφθαλμολογία προέρχεται από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του για τη φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) για τη θεραπεία των οφθαλμικών όγκων και της οφθαλμικής νεοαγγείωσης. Συνεργάστηκε με την Dr. Joan W. Miller σε προκλινικές μελέτες PDT χρησιμοποιώντας τη φωτοευαίσθητη χρωστική Verteporfin, για τη θεραπεία της νεοαγγείωσης του χοριοειδούς. Ο Δρ. Γραγουδάς συνέβαλε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των πρώιμων κλινικών μελετών και ήταν αναπόσπαστο μέλος της ομάδας μελέτης και της ομάδας συγγραφής των μεγάλων κλινικών δοκιμών. Με βάση αυτές τις μεγάλες κλινικές δοκιμές, η φωτοδυναμική θεραπεία με Verteporfin εγκρίθηκε από τις υγειονομικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο και έγινε η πρώτη ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία για νεοαγγειακή νόσο του αμφιβληστροειδούς που επιβραδύνει αποτελεσματικά την πρόοδο της νόσου.

Η τρίτη σημαντική συμβολή του Δρ. Γραγουδά στην Οφθαλμολογία ήταν η δουλειά του στην οφθαλμική αγγειογένεση και τη θεραπεία με αντι-αγγειογενετικούς παράγοντες. Εργάστηκε με μια ομάδα οφθαλμιάτρων, μεταξύ των οποίων και οι Δρ. Joan Miller, Tony Adamis, Pat D’Amore και άλλοι σε συνεργασία με το εργαστήριο του διακεκριμένου ερευνητή στο τομέα της αγγειογένεσης, Δρ. Judah Folkman. Η ομάδα αυτή κατέδειξε αρχικά τον κρίσιμο ρόλο του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) στην οφθαλμική νεοαγγείωση και προχώρησε στην ανάπτυξη θεραπειών που στοχεύουν τον VEGF. Το Macugen®, ο πρώτος θεραπευτικός παράγοντας που βασίζεται σε αυτή την προσέγγιση, επιβραδύνει αποτελεσματικά την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), η οποία αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών. Ένας παράγοντας δεύτερης γενεάς, το Lucentis® βρέθηκε ότι για πρώτη φορά οδηγεί σε βελτίωση της όρασης σε περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με νεοαγγειακή AMD που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Ο Δρ. Γραγουδάς διατηρεί επίσης επιστημονικό ενδιαφέρον για άλλες παθήσεις της ωχράς κηλίδας και έχει δημοσιεύσει αναφορές σχετικά με την κεντρική ορώδη χοριοειδοπάθεια, την αρτηριακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς, το σύνδρομο διίδρωσης του χοριοειδούς και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σήμερα καθοδηγεί την επόμενη γενιά ερευνητών που συνεχίζουν την αναζήτηση καλύτερων θεραπειών. Οι επιστημονικές του ανακαλύψεις στην ανάπτυξη θεραπειών για τις οφθαλμικές κακοήθειες και τις νεοαγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς έσωσαν την όραση και τη ζωή των αμέτρητων ασθενών.

Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία, όπως: Βραβείο Τιμής Ακαδημίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Βραβείο Jules Gonin Lectureship του Ιδρύματος Retina Foundation. Research to Prevent Blindness Senior Scientific Investigators Award. Βραβείο Ανώτερης Επιτυχίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Μετάλλιο J. Donald M. Gass της Macula Society. HMS Distinguished Alumni Award. Mετάλλιο Arnall Patz της Macula Society. Βραβείο Award for Excelence in Ophthalmolog από τον ARVO. Και τέλος είναι ο κάτοχος της επώνυμης έδρα Οφθλαμολογίας Charles Edward Whitten Professorship in Ophthalmology της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Το 2014 η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ίδρυσε την επώνυμη έδρα Οφθαλμολογίας Gragoudas Professorship in Ophthalmology. Το 2014 ο Δρ. Γραγουδάς και οι συνάδελφοί του έλαβαν το βραβείο Champalimaud Vision Award για το έργο τους στην χρήση αντι-αγγειογενετικών παραγόντων για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτό το βραβείο θεωρείται το “Βραβείο Νόμπελ” στο έρευνα που σχετίζεται με την Όραση.