Στ. Ψυχαράκης: Να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από Γρίπη και Μηνιγγίτιδα

Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2019 10:36

Στ. Ψυχαράκης: Να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από Γρίπη και Μηνιγγίτιδα

Εν όψει της φετινής περιόδου γρίπης που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός όσων νοσούν βαριά με γρίπη.

Ο κ. Στέλιος Ψυχαράκης, Ειδικός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής,
Διδάκτωρ Ιατρικής, μίλησε στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, στον politica 89.8 fm και επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουμε, τόσο για την Γρίπη όσο και για τη Μηνιγγίτιδα.

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της γρίπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, παρόλο που βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόνο το 15% όσων νοσηλεύτηκαν πέρυσι σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οσον αφορά συνολικά στον εμβολιασμό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις – καθώς δεν υπάρχει ακόμη ασφαλής τρόπος μέτρησης – περίπου το 50% των Ελλήνων άνω των 60 ετών εμβολιάζεται, παρότι το επιθυμητό ποσοστό και αυτό που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως ασφαλές όριο είναι το 75%. Ανησυχητικά χαμηλό είναι το ποσοστό των εγκύων που εμβολιάζεται με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο είναι κάτω του 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του ΕΟΔΥ.

Ασθενείς υψηλού κινδύνου
Κάθε άνθρωπος που νοσεί από γρίπη ακόμα και οι υγιείς μπορεί να νοσήσουν βαρειά ή και να χάσουν τη μάχη με τον θάνατο.
Όμως ιδιαίτερη προσοχή και καθόλου χρονοτριβή χρειάζονται οι ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Αυτό είναι:

  1. Παιδιά μικρότερα των πέντε ετών αλλά κυρίως μικρότερα των δύο ετών
  2. Ενήλικες 65 ετών και άνω
  3. Έγκυες έως δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό
  4. Ασθενείς με προϋπάρχοντα νοσήματα
    α) Άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
    β) Καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια)
    γ) Αιματολογικά νοσήματα
    δ) Σακχαρώδης διαβήτης
    ε) Νεφρική ανεπάρκεια
    ζ) Ηπατική ανεπάρκεια
    η) Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (καρκίνος, HIV) ή ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (κορτιζόνη).
    θ) Ασθενείς μικρότεροι των 19 ετών που λαμβάνουν για μεγάλη περίοδο ασπιρίνη.
    ι) Παχύσαρκοι

Στην πρόληψη περιλαμβάνονται:

  1. Εμβολιασμός κάθε χρόνο. Αφορά τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που αναφέρουμε πιο πάνω καθώς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το εμβόλιο καλό θα ήταν να γίνεται Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου.
  2. Καλή υγιεινή των χεριών.
  3. Προστασία των συνανθρώπων μας όταν νοσούμε με χρήση μάσκας και διατηρώντας αερισμένο τον χώρο μας καθώς και καλό πλύσιμο των χεριών.
  4. Αποφυγή κλειστών χώρων σε περιόδους επιδημίας.

Μηνιγγίτιδα

Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ακόμα και
για τον ιατρό να μπορέσει να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο τη νόσο, αναφέρει ο κ. Ψυχαράκης.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνά γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα», είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνά γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα», είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία.

• Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, και έως 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως είναι η εγκεφαλική βλάβη, η απώλεια της ακοής ή οι μαθησιακές δυσκολίες.

• Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, οι οποίες είναι αμφότερες σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

• Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος που οφείλεται στην οροομάδα Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών σε ορισμένες εκβιομηχανισμένες χώρες.

• Τα βρέφη και οι έφηβοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο, τη Neisseria meningitidis, εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο σε διάστημα 24 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίου, μέλος τη Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 5-10 % περίπου των ατόμων που προσβάλλεται από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο θα καταλήξει,
ακόμα και αν διαγνωστεί ή λάβει έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία.

Σημεία και συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ακόμα και
για τον ιατρό να μπορέσει να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο τη νόσο. Τα τυπικά συμπτώματα, όπως είναι η αυχενική δυσκαμψία και το πετεχιώδες (μικρού
μεγέθους ιώδες) εξάνθημα, δεν εμφανίζονται μέχρι τις σχετικά όψιμες φάσεις της νόσου, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη χορήγηση της σωτήριας
θεραπείας.

Ομάδες κινδύνου

Τα βρέφη και οι έφηβοι είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο
εν μέρει λόγω της ατελούς ανάπτυξης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ωστόσο, τα βρέφη που προσβάλλονται από τη νόσο ήταν στην πλειοψηφία τους
προηγουμένως υγιή.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, κυρίως επειδή έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις και ο τρόπος ζωής τους αλλάζει. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.

Επιπλέον, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι πιθανότερο να είναι φορείς του βακτηρίου συγκριτικά με άλλες ηλικιακές ομάδες και μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια στην οικογένεια και τους φίλους τους.

Θεραπεία
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., για την αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου απαιτείται νοσηλεία και αντιμικροβιακή θεραπεία καθώς πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια. Για την αντιμετώπισή της έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλλίνης, της αμπικιλλίνης, της χλωραμφενικόλης και της κεφτριαξόνης. Δεδομένης της ταχείας προϊούσας πορείας της, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να εμφανίζει διακυμάνσεις παρά τη χορήγηση κατάλληλης θεραπείας και την άμεση ιατρική περίθαλψη.

Το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β

Πλέον υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της οροομάδας Β,  το οποίο όμως αν και κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, γιατί δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκειμένου να διατίθεται δωρεάν. Ο λόγος που δεν έχει ενταχθεί είναι ότι δεν έχει ανανεωθεί η θητεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακούμε τον Ιατρό κ. Στέλιο Ψυχαράκη: