Με την συνδιοργάνωση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης πραγματοποιείται από σήμερα το «HERAKLION 2019 7th International Conference on Sustainable Solid Waste Management” .
Το τριήμερο συνέδριο διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Ενιαίο Σύνδεσμo Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, θα διαρκέσει από 26 – 29 Ιουνίου 2019.
Το συνέδριο διεξάγεται στο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο της Κρήτης με την παρουσία πλήθους διακεκριμένων ομιλητών από 100 περίπου χώρες.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να εστιάσει στα θέματα βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών.
Στο συνέδριο προβλέπεται η οργάνωση ειδικής θεματικής στα ελληνικά που θα εστιάσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ορθή διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο δήμων την Τετάρτη 26 Ιουνίου. Πολλοί εκπρόσωποι ΦΟΔΣΑ και Δήμων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ομιλητών.
Μετά τη λήξη των εργασιών του HERAKLION 2019 7th International Conference on Sustainable Solid Waste Management, το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 9.00πμ θα γίνει επίσκεψη στην πιλοτική μονάδα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του LIFE έργου Food4Feed, όπου υπολείμματα τροφών από ξενοδοχεία μετατρέπονται σε ζωοτροφή χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια καθώς και μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης στη Βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ρέθυμνο (σε τρεις διαφορετικές μονάδες) με έμφαση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Θα ακολουθήσει εσπερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα: «Η Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία» Η εσπερίδα θα διεξαχθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο Κρήτης το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00.
Στην εσπερίδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν για την Κυκλική Οικονομία και όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της μέσω καινοτόμων δράσεων, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
O κύριος στόχος της εσπερίδας και των βιωματικών εμπειριών κυκλικής οικονομίας στην κτηνοτροφία και στην γεωργία της Κρήτης είναι, η ένωση των δυνάμεων του επιστημονικού κόσμου και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα παραγωγής στο πνεύμα της πράσινης γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία θα βρίσκεται υπό επιστημονικό έλεγχο και θα υποστηρίζεται από ενεργούς παραγωγούς του πρωτογενή τομέα.