26 Ιουλίου: Γιορτάζουμε τους Παππούδες και τις Γιαγιάδες-Γέφυρες Σοφίας και Αγάπης
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, που περιλαμβάνει και την Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς, αποτελεί μια ιδανική αφορμή για να εξετάσουμε τη σημαντική θέση που κατέχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες στην κοινωνία μας, τόσο από κοινωνιολογική όσο και από εκπαιδευτική σκοπιά. Με αφορμή την συγκεκριμένη μέρα, μιλήσαμε σχετικά με το θέμα με την κυρία Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα Παιδείας και Δια βίου Μάθησης, Σύμβουλο Εκπαίδευσης, Κοινωνιολόγο και νέα γιαγιά τριών εγγονιών.
Σχολιάζοντας το πώς καταφέρνει να ισορροπήσει τις πολλαπλές της υποχρεώσεις ως Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και γιαγιά τριών εγγονιών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ισορροπία είναι πάντα μια πρόκληση, αλλά η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς την οικογένεια και την καριέρα μου με ωθούν να βρίσκω τρόπους. Η οργάνωση, αλλά και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μου είναι απαραίτητες. Επίσης, προσπαθώ να αξιοποιώ στο έπακρο τον χρόνο μου, και να συνδυάζω δραστηριότητες όποτε είναι δυνατόν. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ίσως η έλλειψη χρόνου. Θέλω να αφιερώνω ποιοτικό χρόνο τόσο στα εγγόνια μου όσο και στην καριέρα μου, και μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικό».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την κοινωνιολογική οπτική της επαφής των γιαγιάδων και των παππούδων με τα μικρά παιδιά, απάντησε: «Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αποτελούν ζωτικό κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας και κληρονομιάς, μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις, αξίες, έθιμα και παραδόσεις στις νεότερες γενιές. Συνεισφέρουν στην διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας και την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών. Επίσης, προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην ανατροφή των εγγονιών τους, ανακουφίζοντας τους γονείς και συμβάλλοντας στην ευημερία των οικογενειών. Παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, φροντίδα και καθοδήγηση, συμβάλλοντας στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών, παππούδων και γιαγιάδων δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ διαφορετικών γενεών. Προάγει την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική οπτική, εστιάζοντας στην διαγενεακή μάθηση, την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων αλλά και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: «Η αλληλεπίδραση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες αποτελεί πηγή γνώσης και εμπειρίας για τα παιδιά. Μέσα από αφηγήσεις, ιστορίες και δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και άλλα σημαντικά θέματα, εξασκούνται στο να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να επιλύουν συγκρούσεις και να χτίζουν υγιείς σχέσεις. Η συνεργασία με τους παππούδες και τις γιαγιάδες σε εκπαιδευτικά projects μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει στην τεκμηρίωση και διατήρηση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με παραδοσιακές τέχνες, έθιμα και γλώσσες, ενισχύοντας την αίσθηση ταυτότητας και την εκτίμηση για την πολιτισμική κληρονομιά.
Κλείνοντας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τους παππούδες και τις γιαγιάδες: «Η Παγκόσμια Ημέρα γιαγιάδων και παππούδων αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για τον πολύτιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία και στην εκπαίδευση. Η ενίσχυση των διαγενεακών σχέσεων και η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας τους ωφελεί τόσο τα παιδιά όσο και ολόκληρη την κοινωνία. Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς είναι αναντικατάστατος. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε στις οικογένειές μας, όχι μόνο σε ό, τι αφορά την αγάπη και την υποστήριξη, αλλά και σε ό, τι αφορά τη γνώση και την εμπειρία μας. Ας αγκαλιάσουμε αυτόν τον ρόλο με χαρά και ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις με τα εγγόνια μας. Να θυμάστε ότι η αγάπη και η παρουσία σας είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορείτε να τους προσφέρετε».