1η Αναπτυξιακή Διάσκεψης Κρήτης: Κορυφαίοι ομιλητές σήμερα στο Ηράκλειο – Κάλυψη από τον Politica 89.8 και το Politica.gr

Ξεκίνησε μετά τις 10 το πρωί η 2η μέρα της 1ης Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Κρήτης, με την υποστήριξη των 4 Επιμελητηρίων του νησιού.
Η Διάσκεψη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κρήτη, καθώς ανοίγει τον διάλογο για τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού και τη στρατηγική ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της εξωστρέφειας.
Στη Διάσκεψη συμμετέχουν 200 κορυφαίοι ομιλητές. Προσωπικότητες απ’ τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων, δίνουν δυναμικά το παρών.
Παρακολουθήστε ζωντανά τις εργασίες:
Συνεχή κάλυψη από τον Politica 89.8 και το Politica.gr
Το ραδιόφωνο του Politica με όλο του το επιτελείο και απ’ ευθείας συνδέσεις, συνεντεύξεις και σχολιασμό σε όλες τις ζώνες, μεταφέρει τον παλμό των εξελίξεων ενώ το Politica.gr καλύπτει τις εργασίες.
Νικόλας Μπακατσέλος: Η σημασία της Κρήτης ως έναν ανερχόμενο επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, τόνισε τη σημασία της Κρήτης ως έναν ανερχόμενο επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο, επισημαίνοντας ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τις τοπικές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, αναφέρθηκε στη δύναμη των συνεργειών, υπογραμμίζοντας ότι η Διάσκεψη αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Ακούστε τι είπε ο κ. Κωστόπουλος:
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρήτης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά οι ευκαιρίες ακόμη περισσότερες. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, να επενδύσουμε στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, και να καταστήσουμε την Κρήτη πρωταγωνιστή της ανάπτυξης».
Ακούστε τον κ. Αυγενάκη:
Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, εστίασε στη σημασία της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών ως βασικών πυλώνων ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να επενδύσει σε τομείς όπως η έρευνα, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, ενώ με τη σειρά της, η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου, ανέδειξε την ανάγκη διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο, σημειώνοντας πως η εκπαίδευση και η καινοτομία είναι οι δύο θεμέλιοι λίθοι μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής, προσθέτοντας πως η Κρήτη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς.
Οι Γενικοί Γραμματείς για την Κρήτη του αύριο
Οι Γενικοί Γραμματείς μεταξύ άλλων επικεντρώθηκα στα στρατηγικά σχέδια που αφορούν την Κρήτη. Ο Σάββας Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης των τοπικών δομών. Ο Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης του νησιού, ενώ η Μαρία Κοζυράκη, Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αναφέρθηκε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού.
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιμελητήρια: Ρόλος-κλειδί για την ανάπτυξη
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων της Κρήτης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας. Οι Δήμαρχοι της Κρήτης ένωσαν τη φωνή τους, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, ανάπτυξης κρίσιμων υποδομών, στήριξης του πρωτογενούς τομέα και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος με πιο βιώσιμες πρακτικές.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναβάθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές. Ο Ευάγγελος Καρκανάκης (Ηράκλειο), ο Αντώνιος Ροκάκης (Χανιά), ο Γεώργιος Γιακουμάκης (Ρέθυμνο) και ο Θωμάς Χαριτάκης (Λασίθι) συμφώνησαν πως η συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, δίνοντας νέα ώθηση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Η δεύτερη ημέρα: Η συνέχεια της αναπτυξιακής προσπάθειας
Σήμερα, η δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης συνεχίζεται δυναμικά. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε πρακτικές λύσεις και στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην Κρήτη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της. Η παρουσία όλων είναι καθοριστική, καθώς η Κρήτη αλλάζει, εξελίσσεται και επενδύει στο μέλλον της!
Ακούστε τον κ. Αρναουτάκη:
Ν. Δένδιας: Η Κρήτη έχει την ευκαιρία να κάνει την πατρίδα μας πιο ευρωπαϊκή και χρήσιμη για τη νέα γενιά των Ελλήνων
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στο νέο δόγμα της άμυνας και τη θέση της Κρήτης σε αυτό, μέσα από την πρώτη «Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης» που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Μαρτίου στο Ηράκλειο.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας: “Στην Κρήτη, υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις εκπληκτικής καινοτομίας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα βοηθήσει στο να δημιουργήσει ένα καινοτόμο αμυντικό σύστημα. Είσαστε σε ένα ευλογημένο τόπο με όλες τις δυνατότητες. Η Κρήτη και οι Κρητικοί ήταν παρόντες σε όλους τους αγώνες για να μείνει η Ελλάδα ανεξάρτητη και υπερήφανη. Ήταν παρόντες σε όλες τις εθνικές προσπάθειες, έχετε μια νέα ευκαιρία, λόγω της θέσης σας, του ανθρώπινου δυναμικού σας και της καινοτομίας που σας προσφέρουν τα ακαδημαϊκά σας ιδρύματα, να συνεισφέρετε στην προσπάθεια να κάνουμε την πατρίδα μας πιο δημιουργική πιο ευρωπαϊκή, φιλική και χρήσιμη για τη νέα γενιά των Ελλήνων.”
Σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό η Ασπίδα του Αχιλλέα, που θα είναι ένας θόλος προστασίας, είπε ο Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης σμήνους drone και το αντιντροουν Κένταυρος θα τοποθετηθεί στις φρεγάτες μας.
Πάιατ: Η Κρήτη κατέχει κομβική θέση στη διασταύρωση ενεργειακών πρωτοβουλιών
Για τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα αλλά και η Κρήτη ειδικότερα, ως ενεργειακός κόμβος και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης, που διοργανώνεται στο Ηράκλειο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και τον πρόεδρο του ελληνο-αμερικανού επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.
Ο αμερικανός διπλωμάτης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην καλή συνεργασία που είχε με τον Νίκο Δένδια, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικός, και μίλησε με θερμά λόγια για τον Λευτέρη Αυγενάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Κρήτης.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή της θητείας του στη χώρα μας.
Εστιάζοντας στην ενέργεια, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Χιούστον, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο υπουργό Ενέργειας, Καρίμ Μπαντάουι, μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα.
Ο αμερικανός διπλωμάτης, αποκάλυψε ότι ο κ. Μπαντάουι του είπε ότι η Αίγυπτος παραμένει «εξαιρετικά εστιασμένη» στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Εν συνεχεία ο κ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στον όμιλο Κοπελούζου και τον ρόλο του στην ανάπτυξη της διασύνδεσης με την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας για μία ακόμα φορά τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας.
Τα mega-project στην ενέργεια
Παράλληλα, μίλησε το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο υπεράκτια της Κρήτης. Αλλά και για το ενδιαφέρον της της Chevron για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή η οποία οριοθετείται σε μια έκταση που ξεκινά νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και φτάνει έως τα δυτικά της Κρήτης.
Η Κρήτη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, υπογράμμισε, κάνοντας μνεία και για το καλώδιο Ελλάδας -Κύπρου. Στη σημείο αυτό επεσήμανε την κατάσταση στο Ισραήλ και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας, για τις οποίες τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο κ. Πάιατ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας τον κομβικό της ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως καθώς η «η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να ληφθεί υπόψη ως αξιόπιστος εταίρος».
Και τόνισε ότι αμερικανικό LNG μπορεί να μεταφερθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Και η Κρήτη είναι στο επίκεντρο όλων αυτών» , κατέληξε τονίζοντας ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφτεί τη χώρα μας για συμμετοχή στο φόρουμ των Δελφών, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου της ενέργειας, και να συζητήσει κυρίως για τον Eastmed.
«Η Κρήτη κατέχει κομβική θέση στη διασταύρωση πολυάριθμων ενεργειακών πρωτοβουλιών. Στέκεται ως ακρογωνιαίος λίθος στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τη μετάβαση της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια, ενισχύεται από στρατηγικές συνεργασίες με την Κύπρο και το Ισραήλ, που υποστηρίζονται σθεναρά από την αμερικανική κυβέρνηση. Η συνέργεια μεταξύ αυτών των διαφορετικών ενεργειακών συστημάτων υπόσχεται ουσιαστικά οφέλη στην παραγωγή ενέργειας και τη βιωσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Χατζηβασιλείου: Η σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ είναι πάνω από πολιτικές και πρόσωπα
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της χώρα μας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και πως η σχέση αυτή θα ενισχυθεί και με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του «3+1», δηλαδή της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Υπογράμμισε, παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική διασπορά, η οποία «συνδέει τις δύο χώρες με φανταστικό τρόπο».
Τέλος τόνισε ή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στρατηγική και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει, «είναι μια στέρεη σχέση πάνω από πολιτικές και πρόσωπα».
Μπακατσέλος: Να χτίσουμε πάνω στις καλές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας
Εν συνεχεία, ο κ. Μπακατσέλος υπενθύμισε ότι η πρώτη τετραετία Μητσοτάκη, συνέπεσε με την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, και είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται την Ελλάδα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τις ΗΠΑ.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν τόσο καλές, και τίποτα δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε.
Η γεωστρατηγική θέση της Κρήτης
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε για μία ακόμα φορά τη γεωστρατηγική σχέση της Κρήτης: «Μια φυσική γέφυρα, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που συνδέει 3 ηπείρους και 5 θάλασσες», η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ στο οποίο η Κρήτη είναι πρωταγωνίστρια.
«Η Κρήτη έρχεται να λειτουργήσει ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο, ως εμπορικός κόμβος, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τις υποδομές, όπως τα λιμάνια και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, όταν ολοκληρωθεί», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότιυπάρχουν άλλοι δύο τομείς κρίσιμοι για την οικονομική διπλωματία: ο τουρισμός και ο ψηφιακός τομέας», κατέληξε ο ξ. Χατζηβασιλείου.
«Φεύγω εντυπωσιασμένος με τις προοπτικές που έχει αυτο το νησί. Έχουμε πολλά να κάνουμε», έκλεισε από την πλευρά του, την ομιλία του ο κ. Μπακατσέλος.
Στην 1η ημέρα της Διάσκεψης συμμετείχαν
Λευτέρης Αυγενάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου, Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σάββας Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, Υπουργείο Εσωτερικών, Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Ναυτιλίας, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο , Μαρία Κοζυράκη, Γραμματέας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Γεώργιος Μαρινάκης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης & Δήμαρχος Ρεθύμνης, Αλέξης Καλοκαιρινός (Δήμαρχος Ηρακλείου), Μενέλαος Μποκέας (Δήμαρχος Μαλεβιζίου), Ζαχαρίας Δοξαστάκης (Δήμαρχος Χερσονήσου), Γρηγόριος Νικολιδάκης (Δήμαρχος Φαιστού), Βασίλειος Κεγκέρογλου (Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας), Εμμανουήλ Κοκοσάλης (Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων), Μιχάλης Κοκολάκης (Δήμαρχος Γόρτυνας), Παύλος Μπαριτάκης (Δήμαρχος Βιάννου), Εμμανουήλ Μενεγάκης (Δήμαρχος Αγίου Νικολάου), Γεώργιος Αθανασάκης (Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου), Αντώνιος Περράκης (Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου) και Γεώργιος Γυπαράκης (Αντιδήμαρχος Αποκορώνου), Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μιχάλης Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Περιφέρεια Κρήτης, Ευάγγελος Καρκανάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Αντώνιος Ροκάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων, Γεώργιος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Θωμάς Χαριτάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου, Ευάγγελος Γκλάκας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης), Γεώργιος Ταβερναράκης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης), Βασίλειος Κοντεζάκης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τμήμα Δυτικής Κρήτης), και τα μέλη της επιτροπής Κρήτης.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα πατώντας (ΕΔΩ)