Ι. Λεονταράκης: Το μέλι της Κρήτης πρέπει να βρει την αξία του

Δημοσιεύτηκε στις 24/12/2019 11:01

Ι. Λεονταράκης: Το μέλι της Κρήτης πρέπει να βρει την αξία του

Στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού από τις εισαγωγές μελιού και την διάθεση του σε πολύ χαμηλές τιμές, αναφέρθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και παραγωγός κ. Γιάννης Λεονταράκης, που φιλοξενήθηκε στον politica 89.8 στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη.

Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μελιού στην Κρήτη, λόγω του ανάγλυφου της αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών, των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται αλόγιστα στις καλλιέργειες  και της κλιματικής αλλαγής, φαινομένων που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και έτσι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ο κ. Λεονταράκης αναφέρθηκε στην ποιότητα του Κρητικού μελιού, που είναι ανώτερη και συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν τα ντόπια προϊόντα, αφού γνωρίζουν και τους παραγωγούς τους, αλλά και στην ανάγκη της οργάνωσης των παραγωγών της Κρήτης, ώστε να αποκτήσουν δυναμική φωνή και να μπορούν να υποστηρίξουν το μοναδικό σε ποιότητα προϊόν .

Η μελισσοκομία είναι μια παραγωγική δραστηριότητα, με μεγάλη δυναμική και προοπτική, αρκεί να στηριχτούμε στην ποιότητα και να προστατέψουμε όλοι το προϊόν αυτό, από τις ελληνοποιήσεις, τις προσμίξεις και άλλες αθέμιτες πρακτικές.   Το Π.Ο.Π. πλέον «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» είναι ένα βήμα που φέρνει πιο κοντά το προϊόν, στην  αναγνωρισιμότητα και την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί, προς όφελος των παραγωγών μας

Οσον αφορά στην Ευρώπη, ήδη έκρουσε το καμπανάκι, καθώς η μελισσοκομία παίζει σημαντικό ρόλο για την ίδια την συνέχεια της ζωής. Είναι μία από τις αθέατες πλευρές της φύσης, που οι άνθρωποι της πόλης θεωρούν ασήμαντες ή και γραφικές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας: στην Ευρώπη μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αποκαλούμενων «επικονιαστών». Πρόκειται για μέλισσες, πεταλούδες και ορισμένα είδη σκαθαριών. Ιδιαίτερα οι μέλισσες, που αριθμούν σχεδόν 2.000 είδη, είναι απαραίτητες για να καρποφορήσουν ανθοφόρα φυτά, αλλά κινδυνεύουν από τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και τις υπερεντατικές καλλιέργειες.

Ας ακούσουμε τον κ. Λεονταράκη: