Φρ. Παρασύρης: «Μοίρασαν την ενέργεια της Κρήτης σε δυο εταιρίες – Ενεργειακό πραξικόπημα στο νησί»

Δημοσιεύτηκε στις 06/11/2024 17:04

Φρ. Παρασύρης: «Μοίρασαν την ενέργεια της Κρήτης σε δυο εταιρίες – Ενεργειακό πραξικόπημα στο νησί»

Για ενεργειακό πραξικόπημα στο νησί αλλά και για την κυβέρνηση που μοίρασε την ενέργεια της Κρήτης σε 2 εταιρίες και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο βουλευτής του ΠAΣΟΚ στο Ν. Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το πως διαμοίρασε τον Ενεργειακό χώρο στην Κρήτη κατηγορώντας την πως τον έδωσε σε συγκεκριμένους ανθρώπους κι όχι στους δήμους που τον έχουν ανάγκη για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, μίλησε ο κ. Παρασύρης, σημειώνοντας πως: «Άκουγα τον υπουργό όλο αυτό το διάστημα να μιλά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί είχε πολλές διατάξεις. Άκουγα κι έβλεπα και αντιδρούσα κι εγώ και το ΠΑΣΟΚ, για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή δημοκρατία. Πρέπει να αναδειχθεί η πολύ μεγάλη αδικία που έχει γίνει εις βάρος του Κρητικού λαού. Χρέος μας είναι κάθε φορά που βρίσκουμε τέτοια κραυγαλέα ζητήματα να τα αναδεικνύουμε.  Δυστυχώς, η πληροφόρηση σε όλους τους κρητικούς και ευρύτερα στην κοινωνία δεν είναι γνωστή. Περισσότερο είναι γνωστή σε όσους εμπλέκονται είτε με ενεργειακές  κοινότητες είτε ως ιδιώτες επενδυτές. Αυτοί ξέρουν ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, απλά αυτό που συνέβη, προχθές με αφορμή ένα Νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση και αφορούσε στην αποθήκευση ενέργειας, υπήρξε μέσα και ένα άρθρο το οποίο, αφορά την Κρήτη, με οδήγησε να ξεσπάσω και μέσα από το κόμμα μου το ΠΑΣΟΚ, για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμοιραστεί ο ενεργειακός χώρος στο νησί μας.»

Για το άρθρο, το τι αυτό αφορά και προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου όσο και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παρασύρης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν ο κ. ανέφερε: «Το 2011 ένας επιχειρηματίας, πολύ γνωστός στη χώρα, είχε ένα  project κατά νου κι έκανε αίτηση για αιολικά πάρκα, σε 60 βουνά της Κρήτης. Τότε λοιπόν, η εταιρεία του κυρίου Κοπελούζου είπε ότι για να μπορέσω να μεταφέρω το ρεύμα από αυτά τα 60 βουνά ταυτόχρονα το 2011 συνέβη αυτό, ταυτόχρονα θα φτιάξω κι ένα καλώδιο, το οποίο θα ηλεκτρίζει τα συγκεκριμένα έργα και θα μεταφέρει την προς την ηπειρωτική χώρα. Τότε λοιπόν εγώ ήμουν ακόμα βουλευτής το 2011, κι είχα κάνει 2 επίκαιρες ερωτήσεις στην τότε Υπουργό. Τέλος πάντων το project, αυτό τότε ναυάγησε, μεσολάβησε κι η κρίση, επομένως κι οι αιτήσεις που είχαν γίνει για τα 60 βουνά της Κρήτης, χάθηκαν από το χάρτη ως Project και ξεπεράστηκαν, μέχρι το 2021, που με το άρθρο, 100 του 4821, ο κ. Σκρέκας, ουσιαστικά αναβίωσε τις άδειες των 60 αυτών βουνών, στην Κρήτη και ταυτόχρονα, ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το δημόσιο, αποφάσισε να φτιάξει το γνωστό καλώδιο που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, αναβιώνοντας ωστόσο και τις άδειες αυτών των 60 βουνών. Το 2011, το σχέδιο ήταν δώστε μου 60 βουνά που θα κάνω αιολικά πάρκα κι εγώ θα ηλεκτρίσω, θα φτιάξω το καλώδιο, 1,5 δις επένδυση. Δεν γίνεται το καλώδιο από τον ιδιώτη, γίνεται από το δημόσιο, ακυρώνεται κι η ανάπτυξη των 60 αιολικών πάρκων στα 60 βουνά και πλέον να αναβιώνετε η ιδιωτική επένδυση.  Αυτά τα βουνά είναι τώρα που περνάνε, από τα δημοτικά συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Προσέξτε, γιατί υπάρχει κι ένα δεύτερο στοιχείο, όταν η κυβέρνηση είπε ότι εγώ θα φτιάξω το καλώδιο, είπε ότι τη μισή χωρητικότητα θα την αφήσω για τον κύριο επενδυτή αυτόν που συζητάμε, ώστε αυτά τα 60 βουνά να έχουν χώρο να φέρνουν το ρεύμα στην Αθήνα. Άρα η μισή χωρητικότητα του καλωδίου, είναι αφιερωμένη σε αυτά τα 60 βουνά, ρεζερβέ το καλώδιο. Επειδή ήταν πολύ προκλητικό, αυτό, είπαν στον κ. Κοπελούζο, τότε, ότι δεν θα πάρεις, μόνο εσύ τη μισή χωρητικότητα αλλά ότι θα την μοιραστείς με μια άλλη εταιρεία την ΤΕΡΝΑ. Αυτές  οι άδειες είναι που βλέπετε και αντιδρά ο κόσμος, οι τοπικές κοινωνίες ότι δεν θέλουν και τα λοιπά. Και καλώς αντιδρούν υπό την έννοια ότι εγώ είμαι υπέρ των ΑΠΕ, όπως και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά προφανώς θα πρέπει ο διαμοιρασμός του ενεργειακού χώρου να γίνει με ένα τρόπο δίκαιο, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό και προφανώς να είναι ωφελούμενες οι τοπικές κοινωνίες.»

Ο κ. Παρασύρης εξέφρασε την ενόχληση του γιατί όπως επεσήμανε: « Για όλους τους δήμους του Ν. Ηρακλείου υπάρχουν αυτές οι άδειες, των 2 αυτών επενδυτών και την ίδια στιγμή, οι ίδιοι δήμοι παρότι έχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα γήπεδα, τα οικόπεδα τέλος πάντων, για να φτιάξουν φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, το υπουργείο αρνείται να τους δώσει πρόσβαση στον ενεργειακό χώρο, ακριβώς γιατί ο ενεργειακός χώρος είναι καπαρωμένος,  είναι πεπερασμένος και ήδη έχει διαμοιραστεί σε συγκεκριμένους ιδιώτες.»

Για το υπόλοιπο 50% της χωρητικότητας του καλωδίου, ο κ. Παρασύρης ανέφερε: «Υπάρχουν τα υπεράκτια αιολικά, υπάρχουν και κάποια υβριδικά που έχουν γίνει. Η Κρήτη, έχει δυνατότητα να παράγει 2 γιγαβάτ το χρόνο. Έχουν δοθεί οι άδειες για 3 γιγαβάτ. Αυτά έχουν διαμοιραστεί, στα υβριδικά που είναι για μεγάλους παίκτες, είναι τα υπεράκτια αιολικά είναι οι βουνοκορφές που λέμε. Για τα υπεράκτια δεν έχει γίνει διαγωνισμός. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 2 εταιρίες πήραν το 50% της χωρητικότητας με απευθείας ανάθεση. Με διαγωνισμό θα γίνει η διαδικασία για τα υβριδικά αιολικά. Έτσι ουσιαστικά οι δήμοι, θα γίνουν από παραγωγοί  ενέργειας που θα είχαν τη δυνατότητα κάθε δήμος να γίνει παραγωγός ενέργειας και τα λοιπά θα γίνει ένας προνομιακός πελάτης με ένα διμερές συμβόλαιο με έναν εκ των 2 μεγάλων παικτών, μέσω του προγράμματος Απόλλων.»