Ελ.Βατσινά: Η συζήτηση για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κρήτη “γεννά” ανησυχία

Δημοσιεύτηκε στις 02/10/2024 15:01

Ελ.Βατσινά: Η συζήτηση για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κρήτη “γεννά” ανησυχία

Για σπουδαία ζητήματα που μένουν αναπάντητα κάνει λόγο η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, μεταφέροντας στη Βουλή τις ανησυχίες που γεννώνται στην Κρήτη, ως αποτέλεσμα της συζήτησης για Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί, που έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα.

Στην ερώτησή της η κ.Βατσινά απευθύνεται στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη διακίνηση ανθρώπων προς την Κρήτη (1.965 άνθρωποι στα Χανιά, 970 στο Ηράκλειο, 203 το Ρέθυμνο και 126 στο Λασίθι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, από τις αρχές του έτους).

Η ίδια σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνεται “μια έντονη διαρροή πληροφοριών σε φορείς του νησιού σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου να δημιουργήσει Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής Κέντρα Φιλοξενίας στο Ηράκλειο”.

Με δεδομένο ότι “ο διάλογος για το ζήτημα αυτό μας αφορά όλους”, η κ.Βατσινά τονίζει την πρωταρχική ανάγκη να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων που “προέρχονται από τον ορυμαγδό πολέμων που δεν επέλεξαν και η ζωή οδήγησε να κινδυνεύσουν στη θάλασσα και να διασωθούν στο ελληνικό έδαφος”.

Όπως υπογραμμίζει όμως η βουλευτής, ο διάλογος αφορά και “όλα εκείνα τα εχέγγυα που πρέπει να πληρούνται, ώστε οι χώροι, αν τυχόν δημιουργηθούν, να είναι κατάλληλοι, αλλά να εναρμονίζονται με το οικονομικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής”.

Σε αντιδιαστολή με τις “προσωρινές” που αποδείχθηκαν “μόνιμες” λύσεις σε νησιά του Αιγαίου, η Ελένη Βατσινά τονίζει ότι “αυτές οι “λύσεις” οδήγησαν σε ολοκληρωτική αλλαγή του χαρακτήρα των νησιών, μείωση του τουρισμού και ανασφάλεια των πολιτών”.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Υπουργό να ενημερώσει αν το Υπουργείο σκοπεύει, και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, να σημάνει την έναρξη διαλόγου για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Κρήτη, αν σκοπεύει να δημιουργήσει ΚΥΤ στο νησί, σε ποια περιοχή ή περιοχές και υπό ποιο πλαίσιο θα λειτουργεί.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook