Γ. Τζατζιμάκης: Πώς σώθηκαν το 2015 εγκλωβισμένοι στο φαράγγι Σαμαριάς – “Το πρωί είχε λιακάδα και μετά φούσκωσε το ποτάμι μέχρι το ύψος του ανθρώπου”

Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2024 15:43

Γ. Τζατζιμάκης: Πώς σώθηκαν το 2015 εγκλωβισμένοι στο φαράγγι Σαμαριάς – “Το πρωί είχε λιακάδα και μετά φούσκωσε το ποτάμι μέχρι το ύψος του ανθρώπου”

Άμεσες ενέργειες για να μην κινδυνεύσουν και πάλι ανθρώπινες ζωές – μετά το θάνατο της τουρίστριας από κατολισθήσεις μέσα το φαράγγι Σαμαριάς- ζήτησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης, Γιάννης Τζατζιμάκης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη από τις συνομιλίες που είχε με τον  κ.Λέκκα και όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του καθηγητή, παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο φαράγγι αλλά εμφανίστηκε και επιφυλακτικός και για το αν θα μπορέσει να γίνουν άλλες αλλαγές όπως στο μονοπάτι.  Όπως περιέγραψε “Στο σημείο που έπεσε η πέτρα έχω ρωτήσει ανθρώπους 90 χρονών και δεν έχει πέσει ποτέ βράχος. Έπεσε τόσο νερό σε τόσο μικρό διάστημα…

“Αναγκαίος τοπικός μετεωρολογικός σταθμός στο Ξυλόσκαλο

Όπως ανέφερε ο κ.Τζατζιμάκης για να είναι πιο ασφαλείς οι συνθήκες είναι άκρως απαραίτητος ένας τοπικός μετεωρολογικός σταθμός στο Ξυλόσκαλο ώστε να καταγράφει την μεταβολή του καιρού εγκαίρως. Όπως ανέφερε το κλείσιμο του φαραγγιού εξαρτάται από το δελτίο των μετεωρολόγων τονίζοντας πως “όταν πέσει το δελτίο έξω, μας παίρνει όλους η μπόρα” καθώς και την μοιραία μέρα όπως ειπώθηκε δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από τους μετεωρολόγους.


Εγκλωβίστηκαν τουρίστες το 2015
Και στο παρελθόν όπως αφηγείται και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2015 κινδύνευσαν επισκέπτες. “Στις 11 το πρωί ήταν χαρά Θεού και στις μια ωραία μέρα λιακάδα και από τις 12:30 φούσκωσε το ποτάμι του φαραγγιού μέχρι το ύψος του ανθρώπου“. Όπως είπε χρειάστηκε με συγχωριανούς και εργαζόμενο στο φαράγγι να βοηθήσει και ο ίδιος για να απεγκλωβιστούν 25 άτομα καθώς ραγδαία άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες και κινδύνευσαν μέσα στο φαράγγι. Όπως περιέγραψε χρειάστηκε να τους τραβήξουν με σχοινιά για να σωθούν. Όπως αναφέρει, τότε δεν έγινε ντόρος γιατί δεν υπήρξε θύμα.

Χωρίς γιατρό από τον Αύγουστο η Αγία Ρουμέλη
Την ίδια ώρα που χιλιάδες επισκέπτες διασχίζουν – υπό κανονικές συνθήκες- το φαράγγι και στην έξοδό του βρίσκεται η Αγία Ρουμέλη, από τα μέσα Αυγούστου σύμφωνα με τον κ.Τζατζιμάκη δεν διαθέτει γιατρό. Όπως περιγράφει έχει απευθυνθεί και στο διευθυντή του κέντρου Υγείας Σφακίων και επιχείρησε να επικοινωνήσει με την 7η ΥΠΕ ωστόσο οι 30 περίπου μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν χωρίς ιατρικής περίθαλψη.

Μάλιστα όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες όπως εξήγησε “δεν πας στα Σφακιά, πεθαίνεις γιατί δεν μπορεί να σηκωθεί ούτε ελικόπτερο“. Επιτακτική είναι και η ανάγκη ,όπως είπε, να γίνει δρόμος και λιμάνι στην περιοχή.

 

 

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook