Το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Μνήμη αλλά και ευκαιρία *

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/2022 12:36

Το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας.  Μνήμη αλλά και ευκαιρία *
Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από τότε που στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου και της Ιεράπετρας, 20 χωριά και οικισμοί καταστράφηκαν, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν, και πάνω από 400 άοπλοι, γυναίκες, γέροι και παιδιά δολοφονήθηκαν από το Γερμανικό κράτος των Ναζί.
Η 79η επέτειος του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των εν λόγω οικισμών που διαπράχθηκαν στις 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, είναι για εμάς ημέρα περηφάνειας αλλά και περισυλλογής.
Τιμούμε τη θυσία των πεσόντων για τη λευτεριά, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους ώστε εμείς, οι επόμενες γενιές, να απολαμβάνουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. 
Η επίσημη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο της αναγνώρισης, συνολικά της Εθνικής Αντίστασης, για πρώτη φορά το 1982, αποδεικνύει ότι με εθνική ομοψυχία και συνεννόηση είναι δυνατή η πλήρης δικαίωση του Ολοκαυτώματος και η αποδοχή όλων των δίκαιων διεκδικήσεών μας.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αποφυγής της λήθης για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως είναι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, θα πρέπει αυτό να διδάσκεται στα σχολεία της Κρήτης ως ειδική ενότητα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ είναι θεωρώ ανάγκη να λαμβάνεται μέριμνα για την επίσκεψη σχολείων, φορέων κλπ στα διάφορα κατά τόπους μνημεία, που είναι αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα. Αυτό, θα μπορεί να επεκταθεί και με συνολικές επισκέψεις σε όλες τις περιοχές και χωριά της Κρήτης όπου έχουν υπάρξει πεσόντες υπέρ της Πατρίδας διαχρονικά.
Βασική προϋπόθεση είναι, τα μνημεία αυτά να είναι επισκέψιμα και προσβάσιμα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, άρα να υπάρχει και η πρόνοια για αντίστοιχη μετάφραση των πινακίδων και κειμένων εντός των μνημείων.
Έτσι, το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, όπως και λοιπές ιστορικές αφορμές στις οποίες υπήρξαν πεσόντες για την ελευθερία και την Πατρίδα, θα μπορούν να αποτελέσουν την ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. 
Στις μέρες μας, όμως, το Ολοκαύτωμα της Βιάννου εκπέμπει και ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, το οποίο είναι η εμφάνιση διάφορων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικοκοινωνικών μορφωμάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως λαός και ως κοινωνία με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, μέσα από την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών του θεσμών.
Σήμερα, εμείς οι Έλληνες πρέπει να παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι ενάντια στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό και να προσπαθούμε συνεχώς για έναν κόσμο και μια κοινωνία ειρήνης.

*Χρήστος Εμμ. Στρατάκης

Γεωπόνος BSc-MSc & Πληροφορικός BSc-MSc
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής Ηρακλείου