Οι εκλογικές αναμετρήσεις της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2023, διαμόρφωσαν ένα νέο, σταθερό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, με τους Πολίτες να κάνουν επιλογές για την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο, την κοινωνική συνοχή, την ευημερία. Οι αξιολογήσεις, οι συγκρίσεις, οι αποφάσεις του εκλογικού σώματος, αφορούν το νέο κυβερνητικό σχήμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορούν όμως και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που αξιολογήθηκαν με το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψαν. Η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, έκρινε τον Πρωθυπουργό για την επόμενη 4ετία, έκρινε όμως και το αντιπολιτευόμενο εγχείρημα.
Στην 4ετία που πέρασε, η ελληνική κοινωνία, όπως όλη η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα, βίωσε την κρίση της υγειονομικής πανδημίας, την κρίση της γεωπολιτικής αστάθειας από την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πριν από 4 έτη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οδήγησε τον τότε πρωθυπουργό Κο Τσίπρα, να ζητήσει την πρόωρη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Με το πολιτικό κίνημα του διχασμένο και διασπασμένο, από την περίοδο του καταστροφικού δημοψηφίσματος, που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα του 2023, με τα όποια ελλείμματα, λάθη και παραλείψεις, έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια, στα οποία στρατηγικός στόχος της είναι να επιτύχει πολλά περισσότερα στο τρίπτυχο Ασφάλεια-Ανάπτυξη-Ευημερία.
Μπροστά μας έχουμε και άλλες προκλήσεις, όπως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές, το πως θα επιτύχουμε μια πιο ισχυρή, ανοικτή, και ανταγωνιστική οικονομία, άλλες που εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες και χαρακτηριστικά, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την συνέχιση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, η νέα κυβερνητική και κοινοβουλευτική περίοδος, απαιτεί πραγματισμό, ορθολογική αντίληψη και προσανατολισμό, για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε ένα καθολικά παραγωγικό, αποτελεσματικό κράτος και Δημόσια Διοίκηση, ένα οικονομικό και εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιεί το ευρωπαϊκό, εταιρικό μας κεκτημένο.
Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος απαιτεί βαθιές μεταρρυθμίσεις και τομές, να προωθηθούν θεσμικές μεταβολές, όχι με γενικότητες και θεωρητικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που αποτυπώνονται κατά κόρον σε προεκλογικές περιόδους.
Η μετεξέλιξη του κράτους, η ενίσχυσης του Κράτους-Δικαίου, η καθολική εφαρμογή των εννοιών της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας, συνολικά σε όλες τις δομές του Δημοσίου, εστιάζοντας στην πλήρη ενίσχυση των Δικαστικών και Ανεξάρτητων Αρχών, στην επιβεβλημένη επιτάχυνση του έργου απονομής της Δικαιοσύνης.
Η διαμόρφωση της Ελλάδος των επόμενων ετών, οφείλει να λαμβάνει υπόψιν της τις δυσχέρειες των προηγούμενων χρόνων, με μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, που χρειάστηκε να λάβει και να εφαρμόσει δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα. Με μια χώρα που ήρθε αντιμέτωπη εξαιτίας της καταστροφικής επιλογής ενός δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015, με τον κίνδυνο απώλειας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με την έξοδο από το ευρώ.
Με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, η επίτευξη σταθερής αυτοδυναμίας ως ισχυρό αποτέλεσμα αυτής, είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό συνολικά για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα, πολιτικές και μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης , είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο politica.gr.Οι απόψεις είναι αυστηρά προσωπικές, δεν δεσμεύουν τους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές Κρήτης.