”Οι προκλήσεις για την Ευρώπη, η διασφάλιση της ενοποίησης της”
Το σχέδιο έκθεσης «Ευρώπη 2040: το αύριο είναι σήμερα», θέτει επί τάπητος τις κρίσιμες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Δέκα επτά προϋποθέσεις που μπορούν να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των Πολιτών της Ευρώπης.
Σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται τα τελευταία χρόνια από πολυεπίπεδες εξωτερικές κρίσεις, δείχνοντας ανθεκτικότητα, με υπαρκτά όμως ελλείμματα στην θεσμική της διάρθρωση. Τα κοινά μας συμφέροντα, οι αρχές και οι αξίες της Ευρώπης, απαιτούν μια καθολική επανίδρυση για να μπορέσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης να εκφράσει τα σύγχρονα αιτήματα της παρουσίας της Ευρώπης, των κρατών μας.
Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη *
Το γεωπολιτικό περιβάλλον, οι εξελίξεις στο επιστημονικό και στο τεχνολογικό πεδίο, το αναπτυξιακό πρότυπο, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, θέτουν για την Ευρώπη νέες προκλήσεις, δημιουργούν απαιτήσεις για τις μελλοντικές διευρύνσεις με χώρες που επιθυμούν την προσχώρηση τους στο ενωσιακό περιβάλλον.
Απαιτήσεις για την λειτουργία της Ένωσης, τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, να ενισχυθεί ο κανόνας της ενισχυμένης πλειοψηφίας, να μπορέσουν να υπάρξουν απαντήσεις στην διεθνή παρουσία της Ευρώπης, απέναντι στην άνοδο του εθνικισμού, το δημογραφικό που σχετίζεται με την μετανάστευση, την θωράκιση των συνόρων, την ανάπτυξη δομών άμυνας και ασφάλειας μέσα από έναν ισχυρό πυλώνα.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια πλήρη αυτονομία για να μπορέσει να διαμορφώσει συγκροτημένες απαντήσεις και δράσεις, δίνοντας προτεραιότητα στο πως θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η μείωση των ανισοτήτων. Η Ευρώπη για να απαντήσει σε καίριας σημασίας ερωτήματα για την ενότητα της, χρειάζεται να εντατικοποιήσει την διαμόρφωση των κοινοτικών δημόσιων αγαθών στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην περαιτέρω δημοσιονομική θωράκιση.
Μετά από επτά δεκαετίες ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι πλέον κατάλληλος ο χρόνος για να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική, να αναπτυχθεί η πολιτική Ευρώπη, το υπερεθνικό στοιχείο, η περαιτέρω δημοκρατική νομιμοποίηση, απέναντι στην ενίσχυση λαϊκιστικών και δημαγωγικών τάσεων. Να δοθούν συλλογικές απαντήσεις για την επόμενη μέρα των ενωσιακών κινήσεων.
Η αποδοχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να αφομοιωθεί στα κρίσιμα πεδία της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, πρόκειται για διακυβεύματα που έχουν τέτοια ισχύ, που αυτή η προσπάθεια, θέτει νέους προσδιορισμούς.
Σήμερα που ολόκληρη η Ευρώπη απειλείται από διάφορες εκδοχές λαϊκισμού που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να προσδώσουν στην κοινοτική οικοδόμηση όχι απλά μια δυναμική πλειοψηφία σταθερότητας και εταιρικότητας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της περιόδου 2024-2029, αλλά μια ανανεωμένη θεσμική λειτουργία της ΕΕ. Να διαμορφώσουμε με τρόπο συνεκτικό και αποτελεσματικό, την απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στο υπερεθνικό, εθνικό, τοπικό επίπεδο. Να δώσουμε μια νέα αντίληψη στο Μένουμε Ευρώπη, προβάλλοντας τα κοινά μας συμφέροντα, μια νέα κουλτούρα για την ενωσιακή πραγματικότητα, στην οποία είμαστε συνδιαμορφωτές.
* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης.