Οι εθνικοί μας προσανατολισμοί και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Δημοσιεύτηκε στις 20/05/2019 18:33

Οι εθνικοί μας προσανατολισμοί και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη *

Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας οφείλει να αναπτύσσεται με έναν τρόπο συνεκτικό προωθημένο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Πολύ δε περισσότερο όταν μια χώρα μετέχει σταθερά και ισότιμα σε πολιτικές και στρατιωτικές αμυντικές συμμαχίες, όπως η χώρα μας στην ΕΕ και στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Ελλάδα, το 10 κράτος-μέλος στην τότε ΕΟΚ, είχε θέσει ως βασικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής από την δεκαετία του ’50, την συμμετοχή της σε μια εν δυνάμει υπερεθνική οντότητα. Συμμετοχή που πέρασε από διάφορες φάσεις, θετική στάση και αποδοχή έως άρνηση και ευρωσκεπτικισμό, έως ότου καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή θέση του συνόλου σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων. Μια διαδικασία που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με πολιτικές μεταλλάξεις και μετατοπίσεις, 40 χρόνια μετά με την ενταξιακή Συνθήκη.

Όμως η χώρα, το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, οφείλουν να ισχυροποιήσουν αυτήν την κεφαλαιώδη κατεύθυνση της εξωτερικής μας πολιτικής, κατά τρόπο δομημένο, πάνω στην κεντρική, βασική αρχή του προσανατολισμού της θέσης μας μέσα στην ΕΕ και στην θεσμική της αρχιτεκτονική.
Στην διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις αρχές της 10ετίας του ΄90 και οδήγησε στην Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αποτυπώθηκε και έκτοτε εξελίσσεται, ήταν στην κατεύθυνση μιας καθαρά φιλοενοποιητικής κατεύθυνσης, στην βάση του υπερεθνικού, ομοσπονδιακού στοιχείου.

Και σήμερα, παραμονές των ευρωπαϊκών εκλογών, το φιλοευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, οφείλει να καταγράψει μια ανανεωμένη και εξελικτική θέση πάνω στις βασικές επιλογές συμμετοχής στην ΕΕ. Ως χώρα, η πάγια εξυπηρέτηση των συμφερόντων μας, επιβάλλει την μεγαλύτερη συστράτευση σε κάθε ευρωπαϊκή προσπάθεια και πρωτοβουλία για την ενίσχυση ενιαίας έκφρασης και δράσης της Ευρώπης.

Στην κατεύθυνση αυτή, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια αστερίσκων, οι εθνικοί μας προσδιορισμοί πρέπει να έχουν σταθερή κατεύθυνση στην πορεία ενδυνάμωσης της αρχιτεκτονικής αυτής. Στην αναγκαιότητα έκφρασης ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής και στρατηγικής στα πλαίσια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, η άμεση εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών στις 26 Μαΐου, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία, ο δημόσιος λόγος να εκφράσει τον αναγκαίο αντικατοπτρισμό τι σημαίνει η συμμετοχή μας στην ΕΕ, πως θα υπάρξει μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων που μας δίνει αυτή η επιλογή, πως από κοινού πολιτικό σύστημα και κοινωνία βάζουμε ψηλά τον ορισμό της συμμετοχής μας μέσα στην Ευρώπη, πως διεκδικούμε για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, από αυτήν την αναγκαία για όλους τους Ευρωπαίους προοπτική.

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για το politica.gr