Η Μεταπολίτευση σε νέα ιστορική διαδρομή

Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2019 06:46

Η Μεταπολίτευση σε νέα ιστορική διαδρομή

Τον Ιούλιο του 1974, υπό το βάρος των ανομημάτων της, της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία κατέρρευσε, ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναφορά της Δημοκρατίας, της ελευθερίας. Τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, μετά από αίτημα και συμφωνία του συνόλου των αστικών προδικτατορικών πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, άνοιγε τον δρόμο για την Μεταπολιτευτική Ελλάδα

 

Πριν από 45 χρόνια, μέσα από την εθνική τραγωδία της Κύπρου, με την ισχυρή ηγετική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την παρουσία πολιτικών όπως ο Αβέρωφ, ο Πεσμαζόγλου, ο Μητσοτάκης, ο Κανελλόπουλος, τον σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η χώρα ξεκινούσε την μεταπολιτευτική της διαδρομή.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την ίδρυση νέων κομμάτων, την νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, την διενέργεια των πρώτων ελεύθερων εκλογών και την επίλυση του Πολιτειακού, την επαναφορά προδικτατορικών αιτημάτων, όπως αυτό της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, για την χώρα ξεκινούσαν νέες ανιχνεύσεις.

Η σταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών, ένας συνταγματικός χάρτης φιλελεύθερου προσανατολισμού για την εποχή του, η ομαλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, η κορυφαία μεταπολιτευτική πολιτική πράξη της εισδοχής της χώρας στην ΕΟΚ, βασικά επιτεύγματα της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, ήρθαν σε σύγκρουση με μια ατελέσφορη δημαγωγική αντίληψη, με εθνικολαϊκιστικούς παρορμητισμούς.

Επιτρέψαμε να δημιουργηθούν ελλειμματικές καταστάσεις στην οικονομία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στον πρωτογενή τομέα. Και τα μνημόνια, προέκυψαν ως φυσική απόρροια της κρίσης, όταν η χώρα κινδύνευε με το φάσμα της χρεοκοπίας. Η περίοδος της κρίσης της τελευταίας 10ετίας, ανέδειξε νέα δημαγωγικά στοιχεία, αλλά και διχαστικές λογικές που καμία άλλη χώρα που εφάρμοσε μνημόνια δεν βίωσε.

Η περίοδος της απελθούσης κυβέρνησης στο πρώιμο στάδιο της εξουσίας της, στο πρώτο 6μηνο του 2015, χαρακτηρίστηκε από την δημιουργική ασάφεια, από τον λάθος τρόπο που η κυβερνητική εξουσία αντιλαμβανόταν τις δεσμεύσεις της χώρας, την κοινοτική πραγματικότητα. Με αποκορύφωμα την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, που όταν αποδείχθηκε ότι οδηγούσε την χώρα σε περιπέτειες και σε απώλεια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αλλαγή ρότας, απέπεμψε τον Υπουργό του επι των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, φέρνοντας μια νέα συμφωνία και μια νέα μνημονιακή δέσμευση, την οποία στήριξαν κόμματα της φιλοευρωπαϊκής δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Η χώρα από την 7η Ιουλίου έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, με μια κυβερνητική εναλλαγή, με το νεοναζιστικό μόρφωμα εκτός Κοινοβουλίου. Όμως με νέα λαϊκιστικά κόμματα να δηλώνουν την παρουσία τους. Και αν κάτι πρέπει να ορισθεί ως βασική γραμμή από τις δυνάμεις που έχουν δημοκρατική αναφορά και ευρωπαϊκό προσδιορισμό, είναι ένα αναγκαίο πλαίσιο συνεννόησης.

Γιατί, η Δημοκρατία, οι θεσμοί της, χρειάζονται μια σταθερή σύνθεση κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και μια υπεύθυνα επεξεργασμένη εναλλακτική πρόταση, που μπορούν να διαμορφώνουν την αναγκαία συναίνεση εκεί όπου χρειάζεται. Για έναν δημόσιο βίο υψηλών ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Στη νέα ιστορική διαδρομή, χρειάζεται με μένουμε προσηλωμένοι στα θετικά επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης, διαμορφώνοντας όμως νέα πολιτικά πρότυπα, τα κόμματα με μια διαφορετική διάρθρωση λόγου, απομακρυνόμενα από μια λειτουργία γραφειοκρατικών μηχανισμών.

Το νέο μεταπολιτευτικό σκηνικό δημιουργείται και από αυτό πρέπει να προκύψει μια χώρα ώριμης και λειτουργικής κανονικότητας, εμπλουτίζοντας την δημοκρατία, την τοπική και περιφερειακή εξουσία, μέσα από μια αναγκαία και ριζική αναθεώρηση, όχι μόνον του Συντάγματος, αλλά και όλων εκείνων των στοιχείων που μπορούν να διαμορφώσουν μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Ελλάδα.

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης.