Η κοινωνική πολιτική καθορίζει τις κυβερνήσεις κι όχι η εικονική πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε στις 24/10/2021 18:20

Η κοινωνική πολιτική καθορίζει τις κυβερνήσεις  κι όχι η εικονική πραγματικότητα

Όσο  και  να επιχειρεί η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει την κατάσταση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις συζητήσεις που γίνονται στη βουλή, στις αρμόδιες επιτροπές, η αλήθεια είναι μία και  σκληρή και δε συνάδει με τον εικονικό παράδεισο που θέλει να μας παρουσιάσει.

Η ομιλία του κυρίου Υπουργού ήταν μία ευχή, μία προσπάθεια όπως κάνει ναυαγός που τραβιέται από τα μαλλιά του για να σωθεί.

Ποια είναι η πραγματική αμείλικτη εικόνα της κοινωνίας μας σήμερα; Η υπογεννητικότητα, το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Οι οικογένειες δεν κάνουν παιδιά όχι γιατί δεν θέλουν. Νιώθουν μετέωρες, προσπαθούν  να επιβιώσουν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ενώ απουσιάζουν και οι υποστηρικτικές δομές για τις εργαζόμενες ημέρες. Η υπογεννητικότητα είναι η υπαρκτή απειλή.

Αυτή είναι η πραγματική απεικόνιση της κοινωνίας.

Ο λαός μας αργοπεθαίνει στην κυριολεξία, δεν ευημερεί αλλά  το αντίθετο.

Κι αυτό έχει αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα. Από την προσωπική ευτυχία, το παραγωγικό οικοδόμημα μέχρι το ασφαλιστικό.

Ο κ. Σκυλακάκης, από την αρχή της πανδημίας αναφέρει συνεχώς «Πρέπει να υπολογίσουμε ότι επειδή κάνουμε ελλείμματα  όλα τα χρήματα που ξοδεύουμε είναι στην πραγματικότητα δανεικά. Και δεν είναι δανεικά από κάποιον άλλον αλλά είναι δανεικά τον εαυτό μας στο μέλλον. Τα παίρνουμε μεν από τις αγορές άλλα θα τα δώσουμε πίσω. Συνεπώς, κάθε δαπάνη έχει και φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να τα πληρώσουν».

Τόσο  η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, όσο  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, και το ΜέΡΑ25 όλοι  τονίζουν, ότι μόνο η διαγραφή υποχρεώσεων για τις πληττώμενες μικρές επιχειρήσεις αλλά και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από τα ευρύτερα μέτρα άμεσων επιχορηγήσεων, είναι η λύση.

Η τρέχουσα οικονομική κρίση εξελίσσεται ταχύτατα σε έντονα κοινωνική,  με πολλαπλασιάστηκες αρνητικές επιδράσεις, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αναστολές καταβολής Φ.Π.Α, αναστολή ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή πληρωμής των δόσεων για δάνεια, δεν αποτελούν μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σοβαρότατες συνέπειες της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι απλώς μεταφέρουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς το μέλλον για επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, τονίζει η ΓΕΣΕΒΕ.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι αμείλικτη, πάρα πολύ  σκληρή, με ένα ΑΕΠ  170 δις,  που η ΝΔ το έχει κάνει ασανσέρ, το  ανεβοκατεβάζει , κατά το δοκούν, για 10 προηγούμενα χρόνια το έκανε  πέρυσι, με ένα δημόσιο χρέος 750 δις και με ένα ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο και τις τράπεζες 240 δις, χωρίς να υπολογίσουμε, όμως, το χρέος μεταξύ των ιδιωτών ό,τι προσπάθειες και να κάνεις είναι απόλυτα καταδικασμένες. Όσους φόρους και να πληρώνουμε το δημόσιο χρέος που το 2009 ήταν 125% του ΑΕΠ, το 2010 ήταν 145% του ΑΕΠ, το 2019 ήταν 189%, σήμερα είναι 212%, αυξάνεται συνεχώς, άρα πτωχεύουμε όλο και περισσότερο.

Την ιδιωτική του περιουσία ο καθένας μας μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει. Τη δημόσια, όμως, περιουσία για την οποία οι πρόγονοί μας έχουν χύσει το αίμα τους, δεν έχει δικαίωμα κανείς να την παραχωρήσει.

«Παραχώρηση» ως νομικός όρος αποτελεί συγκεκαλυμμένη μορφή υποθήκευσης, υποδούλωσης της ελληνικής δημόσιας έκτασης. Άρα,  η παραχώρηση αυτή αποτελεί οιονεί απεμπόληση της δημόσιας περιουσίας και της εθνικής κυριαρχίας και παραπέμπει σε εθνική προδοσία.

Αναφέρει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ανάπτυξη 6,1%, αλλά, βέβαια, ανάπτυξη για ποιον;  Να ήταν και 16,1% και 60% όχι για όλους, είναι μόνο αριθμητικά και στατιστικά.

Όταν το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του πλούτου και η χώρα βάσει έρευνας του ΣΕΒ εμφανίζει την υψηλότερη οικονομική ανισότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 13% βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, η οποιαδήποτε ανάπτυξη πηγαίνει ουσιαστικά στους πλούσιους. Οι πάρα πολύ απλοί μεσαίοι και χαμηλού εισοδήματος πολίτες αυτοί θα δουν περαιτέρω συρρίκνωση των τελικώς διαθέσιμων εισοδημάτων τους λόγω πληθωριστικών πιέσεων, λόγω υπερφορολόγησης, λόγω έλλειψης δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως παραδείγματος χάρη η υποστελέχωση και η απαξίωση της διεύθυνσης εργασίας. Η δε ενεργειακή κρίση πλήττει ουσιαστικά τους ασθενέστερους.

Σχετικά με την υπερφορολόγηση για να πετύχει  τα δυσβάστακτα αυτά  πρωτογενή πλεονάσματα  που έχουν υπογράψει και οι τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις μας έχουν βάλει σε μία αέναη φυλακή.

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και εξαθλίωσης μνημονίων ήρθε η πανδημία με τις περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες, συνέπειες που έγιναν πιο δυσβάσταχτες λόγω της κακής αντιμετώπισης της με τα αλλοπρόσαλλα,  αντιφατικά και καταστροφικά μέτρα.

Τα δε νέα πολυδιαφημισμένα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το κύμα ακρίβειας που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο αποτελούν ακόμα έναν εμπαιγμό των πολιτών από την Κυβέρνηση.

Τα  μέτρα αυτά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση  δεν δυσκολεύεται να θέσει τεράστιους πόρους στους εξοπλισμούς, στα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Υπουργού Επικρατείας προς τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα, όπου κυνικά τους ρώτησε εάν θέλουν αναδρομικά ή φρεγάτες.

Τέτοιου είδους εκβιαστικά διλλήματα αρέσκεται  να βάζει η κυβέρνηση και να  διχάζει τις κοινωνικές ομάδες.

Εμείς, ως ΜέΡΑ25, είχαμε καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τη φορολογία των  ψηφιακών υπερκολοσσών του FACEBOOK, GOOGLE, NETFLIX, SPOTIFY, AMAZON, APPLE, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Ως  ΜέΡΑ25  θεωρούμε ότι τα κρατικά έσοδα τα έχουν  υπερεκτιμήσει, διότι οι δυνατότητες της οικονομίας έχουν φτάσει στο βαθύ κόκκινο.

Το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 200%, βαθιά πτωχευμένοι πάντα.

Για το ΜέΡΑ25, ό,τι δεν λύνεται κόβεται, όπως ο γόρδιος δεσμός. Αυτό πρεσβεύει το ΜέΡΑ25 και γι’ αυτό μάχεται.

*Βουλευτής Ηρακλείου ΜέΡΑ25 – Οικονομολόγος