Η Ευρώπη, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων
Tης Α.Μ.Ασημακοπούλου*
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) διαθέτει τη γνώση, το σχέδιο και κυρίως τη βούληση, προκειμένου να συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, σε έναν κόσμο που τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να δεχθεί τεκτονικές αλλαγές, στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας και των γεωπολιτικών συσχετισμών.
Απτή απόδειξη αποτελεί η 2η Ετήσια Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων, με τίτλο «Ικανότητα και Ελευθερία Δράσης της Ε.Ε.», την οποία ενέκρινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Πρόκειται για το εγχειρίδιο ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα εξασφαλίσει στην Ε.Ε. αυτονομία κινήσεων, σε ζωτικής σημασίας τομείς, δεδομένων των προκλήσεων που έχουν δημιουργήσει η κλιματική κρίση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το μεταναστευτικό και το δημογραφικό ζήτημα. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες διεθνείς εξελίξεις, επιβάλλουν στην Ε.Ε. να προχωρήσει σε μια γενναία αναθεώρηση και αναπροσαρμογή των πολιτικών της.
Η νέα Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων, αποδεικνύει ότι η Ευρώπη – για μία ακόμα φορά στη μακρόχρονη πορεία της – δείχνει τον δρόμο για το μέλλον, με μια πρωτοπόρα στρατηγική, που μπορεί να οδηγήσει την ίδια, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, σε ένα καλύτερο μέλλον.
Είναι ενδεικτικό, ότι σχεδόν στο σύνολο των επιστημονικών εκτιμήσεων αναφέρεται, πως η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2⁰C, έως το 2050, ενώ είναι γνωστό, πως κάθε αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μεγαλύτερη συχνότητα, ένταση και επικινδυνότητα των φυσικών φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.).
Συνακόλουθα, προκαλείται σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της υγείας, της ασφάλειας, της πρόσβασης σε τροφή και νερό, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνεται η ανάπτυξη. Ειδικά για τη νότια Ευρώπη, ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης των υδάτινων και διατροφικών πόρων, είναι ορατός.
Το στοίχημα, λοιπόν, της Ευρώπης να μετατραπεί στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, έως το 2050, αναδεικνύεται, πλέον, σε επιτακτική ανάγκη.
Η Έκθεση προσδιορίζει δέκα βασικούς τομείς δράσης. Πρόκειται για δράσεις, που στοχεύουν στον ισότιμο ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατών – μελών και στη στήριξη της κατάρτισης των νέων, οι οποίοι έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις, θα θέσουν ξανά την Ευρώπη στην τεχνολογική πρωτοπορία και αυτονομία. Προβλέπονται, επίσης, πρωτοβουλίες, που εξασφαλίζουν βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας, προσιτή «πράσινη» ενέργεια, πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεχνητή νοημοσύνη και ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στη νέα στρατηγική της Ε.Ε., το αποτύπωμα της Ελλάδας είναι ισχυρό, καθώς πρώτα στη δική μας χώρα σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλές σχετικές δράσεις σε κρίσιμους τομείς.
Το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού (green pass), ήταν ελληνική ιδέα, η οποία υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε, πανευρωπαϊκά. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού νότου, που από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει συστήσει ομάδα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας («foresight») για την κλιματική αλλαγή, την απασχόληση και την ενέργεια, λαμβάνοντας μάλιστα τα εύσημα για την πρωτοβουλία αυτή, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μaros Sefcovic.
Επίσης, στο Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», περιλαμβάνονται συγκεκριμένες στρατηγικές, κυρίως για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην ετήσια Έκθεση της Ε.Ε., προκειμένου να εφαρμοστούν από το σύνολο των κρατών-μελών.
Είναι σαφές, πως τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τις απρόσμενες και απανωτές κρίσεις, η χώρα μας δεν ανέκτησε απλά τη χαμένη της αξιοπιστία, αλλά πρωτοπορεί, πλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Ευρώπη, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, έχει το σχέδιο, θέτει τους στόχους και δείχνει τον δρόμο για ανάκαμψη, ανάπτυξη και ένα καλύτερο μέλλον, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
*Η Α.Μ.Ασημακοπούλου είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία