Η άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες μητέρες χάθηκε στη μετάφραση…

Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2024 14:15

Η άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες μητέρες χάθηκε στη μετάφραση…

Toυ Γιώργου Μακράκη*

«Οι αναπληρώτριες μητέρες αποτελούν μια πολύπαθη κατηγορία, καθώς μόλις το 2018 εξασφάλισαν ακόμη και αυτό το ισχνό δικαίωμα της άδειας ανατροφής 3,5 μηνών με αποδοχές από την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών που ίσχυε μέχρι τότε»
Τον περασμένο Απρίλη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι μητέρες, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, θα λαμβάνουν εννέα μήνες επίδομα μητρότητας. Ωστόσο, στην απόφαση αυτή δεν εντάχθηκαν οι αναπληρώτριες μητέρες, γεγονός που προφανώς συνιστά άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των εργαζομένων και κατάφωρη αδικία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Να σημειωθεί ότι οι αναπληρώτριες μητέρες αποτελούν μια πολύπαθη κατηγορία, καθώς μόλις το 2018 εξασφάλισαν ακόμη και αυτό το ισχνό δικαίωμα της άδειας ανατροφής 3,5 μηνών με αποδοχές από την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών που ίσχυε μέχρι τότε. Η μη συμπερίληψή τους, από την Κυβέρνηση, στο ορθό μέτρο της  κρατικής στήριξης της μητρότητας για 9 μήνες σε όλους τους τομείς εργασίας είναι εξωφρενική.

Έπειτα από την κατακραυγή σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον Απρίλη του 2024 δήλωσε επίσημα ότι θα εξεταστεί το ζήτημα και θα υπάρξει λύση. Από τότε η Κυβέρνηση επιδεικτικά αγνοεί το θέμα και δεν έχει δώσει καμία απάντηση από πλευράς της. Μάλλον, απ’ ότι φαίνεται, χάθηκε στη μετάφραση…

Οι αναπληρώτριες-μητέρες, με δύσκολες και απρόβλεπτες εργασιακές συνθήκες, καθώς κάθε σχολικό έτος δύνανται να προσληφθούν σε διαφορετική τοποθεσία, με συχνές μετακινήσεις σε νησιωτικές, ημιορεινές/ορεινές περιοχές, με τεράστια έξοδα βιοπορισμού (στέγη, ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, χαμηλοί μισθοί), με δεδομένη την ανεργία τους θερινούς μήνες, δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη για να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σχολείο και να αντεπεξέλθουν στον σπουδαίο και πολυσήμαντο ρόλο της μητέρας.

H Κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει αφενός να αφήσει τις υπεκφυγές και αφετέρου να εντάξει άμεσα στη ρύθμιση για τους εννέα μήνες επίδομα μητρότητας και τις μητέρες-εργαζόμενες στην Εκπαίδευση! Ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα για την εξίσωση των δικαιωμάτων συνεχίζεται !

* Γιώργος Μακράκης, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook