Ευρωπαϊκό πεσκέσι δις ευρώ σε Τουρκία και Λιβύη και με Ελληνική διακομματική έγκριση

Δημοσιεύτηκε στις 02/11/2022 12:01

Ευρωπαϊκό πεσκέσι δις ευρώ σε Τουρκία και Λιβύη και με Ελληνική διακομματική έγκριση

Εγκρίθηκε μετά βαΐων και κλάδων το Ψήφισμα του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Γενικό Προϋπολογισμό της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2023, καθώς έλαβε 421 ψήφους υπέρ, 137 κατά, ενώ 82 ευρωβουλευτές απείχαν. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όπως προκύπτει από το σχετικό πρακτικό ψηφοφορίας (Συνοπτικά Πρακτικά-Αποτελέσματα των ψηφοφοριών με ονομαστική κλήση-Παράρτημα, 19/10/2022, σελ.161-162), ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το εν λόγω Ψήφισμα παρότι δήθεν βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα στο εσωτερικό πεδίο. Ίσως με τον τρόπο αυτόν να σηματοδοτούν το τι μέλλει  γενέσθαι μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023.   

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω κοινή πολιτική στάση ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι και τα τρία αυτά μνημονιακά κόμματα με την ψήφο τους νομιμοποίησαν τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης με κονδύλια της ΕΕ και για το 2023.  

Ειδικότερα για το Κεφάλαιο του Προϋπολογισμού υπό τον τίτλο «Τομέας 6 – Γειτονικές χώρες και υπόλοιπος κόσμος»,  όπου σημεωτέον εμπεριέχονται και τα κονδύλια του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ) για την Τουρκία αλλά και η χρηματοδοτική ενίσχυση της Νότιας Γειτονίας στην οποία ανήκει και η Λιβύη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις ψήφους ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ αποφάσισε σύμφωνα με την παράγραφο  65  του Ψηφίσματος να ενισχύσει  «συνολικά τον τομέα 6 κατά        465.000.000 EUR πάνω από το ΣΠ, με χρηματοδότηση προερχόμενη από την κινητοποίηση ειδικών μέσων»

Μάλιστα όπως τονίζεται στην παράγραφο 62 του Ψηφίσματος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ζητά να δοθεί στήριξη για περαιτέρω χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο του ΜΠΒ ΙΙΙ προκειμένου να προαχθεί η διεθνής διάσταση του προγράμματος Erasmus+».

Και όλα αυτά αφού ήδη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν καταψηφίσει την υπ΄ αριθμ 30 τροπολογία (Α9-0241/30) η οποία ζητούσε «να τερματιστούν αμέσως οι
ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ένωσης με την Τουρκία και να
ανασταλούν αμέσως όλα τα κονδύλια που διατίθενται στη χώρα αυτή στο πλαίσιο
του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας και της χρηματοδότησης της
ΕΤΕπ, καθώς η Τουρκία δεν σέβεται πολλές από τις βασικές αρχές της
ελευθερίας και της δημοκρατίας και έχει αυξήσει την επιθετική συμπεριφορά της,
και όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, καθιστάμενη πραγματική απειλή για
πολλά κράτη μέλη· πιστεύει ότι η Ένωση δεν θα πρέπει να αποστείλει
χρηματοδοτική ή άλλη στήριξη στην Τουρκία» (Συνοπτικά Πρακτικά, ό.π. σελ.144-145).

Και σαν να μην έφταναν αυτά η τριπλέτα των μνημονιακών κομμάτων στήριξε την χρηματοδότηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητάς μιας και στην παράγραφο 37 του Ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι «θεωρεί ότι θα πρέπει να διατεθούν επαρκείς πιστώσεις στη γραμμή του προϋπολογισμού για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα με σκοπό να υπάρξει αποφασιστική συμβολή στη συνέχιση και εντατικοποίηση του έργου της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο»!!! καθώς «και για να υποστηριχθεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά» 

Μάλιστα είχε ήδη προηγηθεί εκ μέρους των παραπάνω μνημονιακών κομμάτων και η καταψήφιση της τροπολογίας υπ΄ αριθμ 500 η οποία ζητούσε την πλήρη απάλειψη του ποσού των 31.739.535 ευρώ από τον σχετικό κωδικό 050401 υπό τον τίτλο «Οικονομική στήριξη για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας» (Συνοπτικά Πρακτικά, ό.π. σελ. 26-27).

Σε σχέση με τη Λιβύη αξίζει να σημειωθεί ότι το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παράγραφο 59 «ζητά να διατεθούν πρόσθετοι πόροι στη Νότια Γειτονία με σκοπό τη στήριξη πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων». Αυτό σημαίνει συνέχιση της χρηματοδότησης της Λιβύης μέσω του κωδικού  14020110 και όχι μόνο. Και όλα αυτά όταν η κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη συνεχίζει την φιλοτουρκική της πολιτική εφαρμόζοντας στην πράξη το άκυρο, παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογράφοντας μάλιστα πρόσφατα δύο μνημόνια για συνεργασία Άγκυρας και Τρίπολης στο πεδίο της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου εκ μέρους τουρκικών εταιρειών  (www.libyaobserver.ly 5/10/2022).

Εν κατακλείδι το μνημονιακό τρίο έδωσε απλόχερα τη συναίνεσή του προς την ΕΕ προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την χρηματοδότηση της Τουρκίας και της Λιβύης και για το 2023.

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας (www.notismarias.gr 7/6/2021) για το χρονικό διάστημα 2021-2027 η Τουρκία θα ενθυλακώσει από την ΕΕ τουλάχιστον  3,5 δις ευρώ από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ), συν 3 δις ευρώ για το προσφυγικό, συν 3,5 δις ευρώ ως δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επιπλέον μέσω του Ταμείου Invest EU στο οποίο με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 17 Μαρτίου 2021 η Τουρκία δυνάμει του άρθρου 5 του νέου Κανονισμού του Ταμείου αυτού  δύναται να συμμετάσχει στο σχήμα εγγυήσεων που θα στηρίξουν «επενδυτικά έργα χρηματοπιστωτικών εταίρων, όπως ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», η τουρκική οικονομία αναμένεται να ενθυλακώσει τουλάχιστον 39 δις ευρώ. Και αυτό καθώς τα δάνεια ύψους 3,5 δις ευρώ που αναμένεται η Τουρκία να λάβει από την ΕΤΕπ  θα τύχουν μόχλευσης μέσω του Ταμείου Invest EU το οποίο προβλέπει ένα πολλαπλασιαστή επένδυσης της τάξης τουλάχιστον των 11,4 ευρώ για κάθε 1 ευρώ χορηγούμενης εγγύησης (www.consilium.europa.eu/el/press 17/3/2021).

Σε σχέση με τη Λιβύη όπως ανακοίνωσε στις 9/2/2021 ο ίδιος ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ για τις χώρες της Νότιας Γειτονίας προβλέπεται να διατεθούν 7 δισ. ευρώ μέσω του νέου Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ) της ΕΕ, για την εφαρμογή του ειδικού οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για την περίοδο 2021-2027, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δισ. ευρώ στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία (www.notismarias.gr 19/4/2021). Από αυτό το ποσό εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στη Λιβύη.  

*Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected]


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook