Ελλάδα Μια Ματιά στα Μέσα. Ευρωπαϊκή Ένωση :«’Αλμα από τον βράχο ?»
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. διπλωμάτες και ανώτατοι υπάλληλοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν την ανάκαμψη της οικονομίας τους το συντομότερο δυνατόν.
Δεν ασπάζονται την άποψη ότι η υπόθεση του Brexit προσομοιάζει της Ελληνικής κατρακύλας. Ο παραλληλισμός με τον Brexit ήταν βεβαίως δελεαστικός: η δραματική ένταση μπορεί να είναι η ίδια, όπως και ο κίνδυνος οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού σεισμού, της ίδιας τάξης αλλά….
”Βασικά δεν έχει καμία σχέση” καταλήγουν. “Οι Έλληνες δεν εξέφρασαν ποτέ την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ. Η χώρα τους ήταν θύμα μιας πολύ σοβαρής εξωγενούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, προερχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετατράπηκε σε σοβαρή κρίση του δημόσιου χρέους, αφού τροφοδοτήθηκε από την χαλαρή διαχείριση που άσκησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας…. “ ομολογούν μέσες άκρες… Αυτά βεβαίως εμείς οι Έλληνες τα είχαμε καταλάβει. “ Δεν τα είχατε εμπεδώσει…” λένε χαμογελώντας.
Τώρα κλείνουν ευλαβικά τας κεφαλάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, αναζητώντας στήριξη, κατά συνέπεια ψήφο και… ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.
Και αναρωτιούνται αν η στρατηγική αυτή δεν έχει διπλό στόχο: να πιέσει τους πολιτικούς αντιπάλους της, συσπειρώνοντας τις βάσεις του κόμματος, και να αναδείξει, πώς, η κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη, είναι δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η “Άκρα Δεξιά”. Με αυτήν την λογική δεν θα ήταν δίκαιο να μην συμφωνήσουν. Αναρωτιούνται λοιπόν μήπως η πρώτη εμπειρία συνύπαρξης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός ριζοσπαστικού αριστερού, αντι-συστημικού κόμματος, δεν ήταν τελικά και τόσο αρνητική.
Συνυπολογίζουν ωστόσο τις στατιστικές. Οι δημοσκοπήσεις υπόσχονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πρωθυπουργία μετά τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες όπως εκτιμούν, θα γίνουν τον επόμενο Οκτώβριο. Με 35 έως 37% των προθέσεων ψήφου, το Κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας” (Δεξιά, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) πιστώνεται πράγματι με ένα προβάδισμα 10 σημείων έναντι του κόμματος του “ΣΥΡΙΖΑ” .
Γνωρίζουν ότι αν ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, εκείνος, βασίζεται στην πολιτικο-ιδεολογική του συγγένεια με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για να μαλακώσει την αυστηρότητα του πακέτου διάσωσης της ΕΕ για τη χώρα του. Γιαυτό δίδουν μεγάλη σημασία στην πρόταση του Μητσοτάκη: “Να επαναδιαπραγματευθεί τις παραμέτρους του σχεδίου διάσωσης”.
Τώρα όλα τα βλέμματα όσον αφορά στην Ελλάδα (καθότι δεν μονοπωλεί η Ελλάδα το ενδιαφέρον όλων) είναι στραμμένα στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει ανάγκη να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την προσπάθεια της Τουρκίας να εισάγει νέα δεδομένα και ήθη στην πολιτικοοικονομική της σκακιέρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη ο πρόεδρος Γιούργκεν και η υπουργός εξωτερικών της ΕΕ, κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο. Ήδη κύριος Γιουγκερς δηλώνει Κύπριος, και ο κύριος Τουσκ ασπάζεται εκ μέρους όλων του Συμβουλίου την άποψη του προέδρου.
Αυτή η στιγμή για την Ευρώπη πιθανόν να ομοιάζει σε κάποιους εκ των Βρυξελλών με την στιγμή κατά την οποία απαιτείται το “μεγάλο θάρρος”, λίγο πριν το ολοκληρωτικό τέντωμα για το μεγάλο “άλμα από τον βράχο”. Βρυξέλλες 11.05. 2019
*Ο Κωστής Τζερμιάς είναι συγγραφέας