Tου Γιώργου Ζερβάκη
Η χώρα στην ιστορική της διαδρομή έχει βρεθεί αντιμέτωπη με συνθήκες ομαλού πολιτικού βίου, πολιτικών πράξεων υψηλού πολιτικού οραματισμού και αντίστοιχου πολιτικού ρεαλισμού, που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα.
Οι νικηφόροι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο διπλασιασμός του γεωγραφικού εθνικού χώρου, η παραμονή της χώρας στον συνασπισμό των ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών της Δύσης, η αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος το 1974 και η ομαλή εναλλαγή στην εξουσία, ή ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η χώρα όμως γνώρισε και περιόδους εθνικών διχασμών, εθνικών καταστροφών, εμφυλίου πολέμου, κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Την κατάρρευση της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας, υπο το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας, της τουρκικής εισβολής, διαδέχθηκε ο ομαλός πολιτικός βίος, η επίλυση του Πολιτειακού με την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, η αρχή μιας σειράς πολιτικών πράξεων για να μπεί τέλος στα τραυματικά κατάλοιπα της εμφύλιας σύγκρουσης.
Στο ισοζύγιο του μεταπολιτευτικού κύκλου της Ελληνικής Δημοκρατίας διαμορφώθηκαν πολιτικές συμπεριφορές άκρατου λαϊκισμού, που κράτησαν την χώρα εγκλωβισμένη στην μετριότητα, αντί να κάνει άλματα προς το μέλλον. Αντί της πολιτικής ωριμότητας για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, σπαταλήσαμε χρήσιμο κεφάλαιο, απεμπολήσαμε ευκαιρίες. Στον πολιτικό λόγο, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν χαρακτηριστικά μιας απερίγραπτης εμμονής σε έναν επιθετικό λαϊκισμό, κομμάτια της κοινωνίας εμφορούνται από ένα ακατάληπτο ατομικισμό.
Ο νέος κύκλος της Ελληνικής Δημοκρατίας οφείλει να μην ανακυκλώνει μια εργαλειοποίηση βαθύτατα μυωπική στην αντίληψη του πολιτικού στοιχείου, αλλά να χαράζει μια σαρωτική διορθωτική πορεία που θα χαρακτηρίζεται από πολιτική κανονικότητα, από πολιτικό και κοινωνικό ορθολογισμό. Το πρόβλημα της χώρας είναι απολύτως πρακτικό, χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική ανάταξη στην οικονομία, στην παιδεία, στην απασχόληση, στο κοινωνικό κράτος. Και για όλα αυτά απαιτείται μετριοπάθεια, συνθετική αντίληψη, πράγματα που μπορούν να διαμορφωθούν μέσα από κοινή προσπάθεια αλλαγών στην χώρα.
Οι πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις έχουν ένα κεκτημένο, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που ενώ από μόνο του είναι ένα πεδίο που προσδιορίζει την σύνθεση και την συνεννόηση, παρά την συμμετοχή μας στο Κοινοτικό θεσμικό σύστημα και στην ευρωζώνη, δεν έχουμε αποφύγει ακόμα και σήμερα πρακτικές που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν την κορυφαία γεωπολιτική κατεύθυνση της χώρας. Όμως τώρα, η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, οι σταθεροί συντελεστές της, πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού ορίζοντα και της ευρωπαϊκής προοπτικής, έχουν μπροστά τους μια ιστορική ευκαιρία, να θέσουν τους άξονες για μια γνήσια, ρεαλιστική, αποφασιστική πορεία εθνικών προσδοκιών.
* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης.