Δυτικά Βαλκάνια, η διεύρυνση, οι όροι, η επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε στις 07/11/2019 15:00

Δυτικά Βαλκάνια, η διεύρυνση, οι όροι, η επόμενη μέρα

Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη για το Politica.gr*

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έφερε στην agenda των συζητήσεων και το ζήτημα της διεύρυνσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Ζήτημα που αποτελεί σημαντική, στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Ζήτημα ενσωμάτωσης μιας περιοχής που στην 10ετία του ’90, αφύπνισε εθνικιστικές έριδες, προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις, εμφύλιες και εθνοτικές αντιπαραθέσεις.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα σημάνει για τις χώρες της περιοχής την βούληση τους να προωθήσουν το μέλλον τους μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τις ηγεσίες τους όμως να έχουν μια ειλικρινή πολιτική θέση προώθησης μεταρρυθμίσεων δημοκρατικού περιεχομένου, ενίσχυσης του κράτους δικαίου, που θα θέσουν το μέλλον των τωρινών και των μελλοντικών γενιών, σε ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης.

Η διαμόρφωση όμως των σχετικών διαδικασιών οδηγήθηκε πρόωρα σε πάγωμα, από την βούληση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν να μπλοκάρει σε αυτή την χρονική στιγμή, το ενταξιακό βήμα για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ο οδικός χάρτης της ενταξιακής διαδικασίας είναι μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση, που περιλαμβάνει αρκετά κεφάλαια, σύνθετης πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής διάστασης. Δηλαδή, την διαρκή εξέταση του ενωσιακού κεκτημένου, το πως οι υποψήφιες για ένταξη χώρες ανταποκρίνονται στις διάφορες φάσεις του.

Η απόφαση αυτή της Γαλλίας, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, από την πολιτική της θέση περί μη ύπαρξης των προϋποθέσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δυο χώρες. Για την Γαλλία προέχει η λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα λειτουργήσουν ως διασφαλιστικές δικλείδες, ότι οι δυο χώρες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς την ένταξη τους.

Η μη λήψη απόφασης από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, διαμορφώνει και την πολιτική πραγματικότητα από τις προθέσεις των κρατών-μελών, τις επιλογές τους ως προς τον πυρήνα της Γαλλικής απόφασης. Κάτι που όπως δείχνουν τα πράγματα, θα εμφανίζεται τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2020, όταν μια άλλη Σύνοδος Κορυφής θα επανεξετάσει το ζήτημα.

Αυτό όμως που πρέπει να εξασφαλισθεί και να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση, είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των δυο χωρών, για τις ίδιες, αλλά και για την ΕΕ. Και αυτό το στρατηγικό διακύβευμα, απαιτεί αμοιβαία πολιτική ωριμότητα. Με σεβασμό στο Κοινοτικό Πλαίσιο που διαμορφώνει τους κανόνες και τις πολιτικές της διεύρυνσης. Σκοπός αυτή η διαδικασία, επωφελής για τις ενδιαφερόμενες χώρες, αλλά και για την ΕΕ, με τα κριτήρια και τους όρους που τίθενται, να επιτρέψει στην Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ, επι Κροατικής Προεδρίας, τον Μάϊο του 2020, να προχωρήσει η ουσιαστική και πλήρης υιοθέτηση έναρξης του ευρωπαϊκού, ενταξιακού δρόμου.

Γιατί, αυτό το νέο κύμα διεύρυνσης, έχοντας ώριμες τις συνθήκες για να είναι αποτελεσματικό και φιλόδοξο ως σχέδιο, μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί πάνω σε μια ιστορική συμφωνία.

*Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο politica.gr 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook