Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ : Η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την Ελλάδα στο προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2019 15:40

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ : Η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την Ελλάδα στο προσφυγικό

Με το μήνυμα προς την Ευρώπη «να κάνει περισσότερα από όσα κάνει ως τώρα για την Ελλάδα» έκλεισε την επίσκεψη του στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι που σήμερα από το πρωί βρίσκεται στη Μυτιλήνη.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ελλάδα που είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Γκράντι σημειώνοντας ότι μιλά και με την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και όχι μόνο με αυτή του Ύπατου Αρμοστή του ΠΗΕ για τους πρόσφυγες:

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τις δομές υποδοχής όλων αυτών των ανθρώπων. Σε όλες της χώρες υποδοχής. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Ισπανία. Αλλά η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από την κρίση. Το μήνυμα μου λοιπόν είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να δώσουμε λύσεις».

Αυξημένες αφίξεις, κακές συνθήκες διαβίωσης

Ο κ. Γκράντι σημείωσε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Λέσβο, η πρώτη ήταν το διάστημα 2015 – 2016.

«Οι αφίξεις σήμερα δεν είναι αυτές του 2015 – 2016 αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερες από πέρυσι. Και οι συνθήκες διαμονής των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο είναι πολύ κακές. Οι αριθμοί των Αφγανών και των Σύρων προσφύγων κυρίως αυξάνονται ξανά» είπε και κατέληξε:

«Τρία πράγματα θα συζητήσω με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αύριο.

Οι συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων πρέπει να αλλάξουν επειγόντως. Δεν μπορούμε να έχουμε στη Ευρώπη τέτοιους χώρους.

Όποια κι αν είναι η κατάσταση αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες.

Δεδομένης της πίεσης στις τοπικές κοινωνίες είναι επείγον να απεγκλωβιστεί κόσμος από τα νησιά.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη μεταφορά περισσότερων ατόμων στο εσωτερικό το οποίο εμείς πλήρως υποστηρίζουμε. Και για την υλοποίηση του συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση.

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρηγορότερα τη διαδικασία ασύλου.

Αυτό είναι κάτι που κατ’ αρχήν κρίνουμε θετικά. Έχουμε βέβαια κάποια ερωτήματα όπως τι συμβαίνει με τους ανθρώπους στη διάρκεια της διαδικασίας Δεν έχω απάντηση και πρέπει να την έχουμε από την κυβέρνηση.

Τέλος, ανησυχώ και ξέρω ότι και ο Πρωθυπουργός ανησυχεί για τα παιδιά πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τα παιδιά πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνα. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος».

Διαβάστε επίσης: Μυτιλήνη : Αντιδρά ο δήμος στη δημιουργία κλειστής δομής για πρόσφυγες

Συνάντηση με τη δημοτική αρχή

Κατά την άφιξη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ο οποίος αν σημειώσουμε έχει δημιουργηθεί από το Δήμο, τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, συζήτησε με τον κ. Γκράντι για το θέμα των αιτούντων άσυλο και την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Τόνισε «την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι του νησιού έως τώρα, αλλά και την ανησυχία και ανασφάλεια που έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι μαζικές ροές από την Τουρκία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αφύπνιση όλης της Ευρώπης και την στήριξή της προς τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά, που έχουν επιβαρυνθεί έως τώρα».

Επισήμανε, δε, την ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ανάγκη ελέγχου των ΜΚΟ.

«Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Μυτιλήνης, όπως και η αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι έλαβε το μήνυμα του Δημάρχου και θα το μεταβιβάσει στους Ευρωπαίους, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή για συνεργασία και υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «θύματα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου».

Κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο ο κ. Γκράντ επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον καταυλισμό της Μόριας και περπάτησε στο εκτός του ΚΥΤ χώρο όπου ζουν περί τους 10.000 αιτούντες άσυλο. Ενώ πριν αναχωρήσει είχε συναντήσεις με πρόσφυγες, συνεργαζόμενες μη Κυβερνητικές και τοπικούς φορείς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook