Χίος : Παρέλαση στα μαύρα για τον εμπρησμό στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους
Με αφορμή τον εμπρησμό στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, κάτοικοι έκαναν παρέλαση στα μαύρα, ζητώντας «να επιστρέψει η κανονικότητα στο νησί».
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ντυμένοι στα μαύρα και έχοντας κάνει πανό την εικόνα με τα καμένα Άμφια στην Άγια Τράπεζα της εκκλησιάς του Αγίου Χαραλάμπους καθώς και με πανό με σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας και την κανονικότητά μας», παρέλασαν γυναίκες και άνδρες από το χωριό Χαλκειός της Χίου.
Οι κάτοικοι ακολουθούσαν το λάβαρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού στην παρέλαση για τα Ελευθέρια της Χίου (11 Νοεμβρίου 1912), κάνοντας μάλιστα μια μικρή στάση μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και γυρίζοντας το πανό προς το μέρος τους.
Στη συνέχεια με τα πανό τους αρκετοί κάτοικοι του χωριού, στα όρια του ποίου βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, έμειναν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων μέχρι το τέλος της παρέλασης.
Να θυμίσουμε ότι χθες μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, κάηκαν τα Άμφια της Αγίας Τράπεζας. Την υπόθεση ερευνά τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου όσο και η Αστυνομία, χωρίς να έχουν υπάρξει μέχρι τώρα ανακοινώσεις.
Μετά το πέρας της παρέλασης, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης δήλωσε:
«Οι σημερινή εορτασμοί στέλνουν μήνυμα ενότητας. Ενότητα που μεταφράζεται σε αποφασιστικότητα και σε ισχύ να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κίνδυνο που μπορεί να επιβουλεύεται τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού. Ενότητα που μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα ζήσουμε καλύτερες ημέρες.
Όσο αφορά την ειρηνική διαμαρτυρία των κατοίκων του Χαλκειούς, να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στο χωριό το οποίο σήκωσε ένα δυσανάλογο βάρος τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Κυβέρνηση με ευθύνη και αποφασιστικότητα άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο και στοχεύει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει και στην ουσιαστική αποσυμφόρηση της Χίου και στην έναρξη επιστροφών, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία, προς την Τουρκία. Είναι δέσμευσή μου και παραμένει ότι, σύντομα η ΒΙΑΛ θα κλείσει», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Στο δικό του μήνυμα ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης δήλωσε: «Οι σημερινοί εορτασμοί για την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου βρίσκουν τον τόπο και την πατρίδα μας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κάποιοι επιμένουν να μπερδεύουν τον πατριωτισμό με την πατριδοκαπηλία. Σπέρνουν φωτιές και κεραυνούς και φοβούμαι ότι θα θερίσουν θύελλες. Όλοι οι πολίτες πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη σε τέτοιες λογικές και να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μισαλλοδοξία και σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται.
Οφείλουμε απέναντι στην Πατρίδα και στον τόπο μας μια στάση ήπια, λογική, συναινετική για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το μεγάλο αυτό ζήτημα», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σημείωσε: «Περιμένουμε να εκδηλωθεί η αποφασιστικότητα της Κυβερνήσεως στο θέμα που ταλανίζει τα νησιά και τη χώρα μας. Το 1912 τα νησιά ελευθερώθηκαν και πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι ελληνικά και ελεύτερα.
Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης επισήμανε: «Σήμερα οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. Ας φανούμε αντάξιοι των θυσιών και του αίματος που έχυσαν όλοι εκείνοι για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Οι καιροί ου μενετοί. Ας επαγρυπνούμε για να έχουμε τελικά την ελευθερία την οποία μας χάρισαν, μια ελευθερία που πρέπει να διαφυλάξουμε και να την προασπίσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος σημείωσε: «Σήμερα η χώρα μας, το νησί μας, δοκιμάζεται από άλλους κίνδυνους. Θέλω να πω προς όλους, ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε και τις νέες προκλήσεις και εύχομαι να είμαστε και να γιορτάζουμε συνέχεια ελεύθεροι».