Μια ταυτοτική διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και προσωρινό εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο. «Ταυτοτική» γιατί δόθηκε η ευκαιρία να συστηθεί και να επικοινωνηθεί τόσο ο χαρακτήρας, όσο και η στόχευση του πολιτικού εγχειρήματος μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Οι συγκεκριμένες ευρωεκλογές, περισσότερο από όσο έχουμε συνηθίσει, έχουν χαρακτήρα πολυμέτωπης αναμέτρησης. Η κυβέρνηση με βασικό της αντίπαλο όχι την αντιπολίτευση, αλλά την ακρίβεια -η δε αντιπολίτευση μετρά τις δυνάμεις της απέναντι, αφενός, στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς, αφετέρου βλέπει «μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κουβέρτα» στο κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κοινώς, σε αυτές τις «χαμένες» 20 μονάδες των εθνικών εκλογών που δεν ενσωματώνονται ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και σίγουρα ούτε συσπειρώθηκαν από τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.
Η Νέα Αριστερά, το πιο «φρέσκο» πολιτικό σχήμα της ελληνικής δημοκρατίας, αποφασίζει να διεκδικήσει τον ιστορικό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πρόκειται για την ιστορική συνέχεια ακριβώς εκείνου του ιδεολογικού και πολιτικού ρεύματος που ίδρυσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος -όπως εντοπίζει ο κος Χαρίτσης- στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έχασε την πολιτική του ταυτότητα.
Πολιτική, Ευρώπη, συμμαχίες
«Ανήκουμε στην ευρωπαϊκή Αριστερά», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης. Και μιλώντας για την ευρωπαϊκή Αριστερά, επεσήμανε πως μόνο εκείνη μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα μπροστά στον φόβο της ακροδεξιάς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανοιχτή πληγή για την ευρωπαϊκή κοινότητα. Με άλλους όρους, πληγή είναι κι η γενοκτονία στην Γάζα. «Θα είμαστε ανόητοι αν δε δούμε την πιθανότητα επέκτασης των πολεμικών συρράξεων στην Ευρώπη», είπε ο κ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «τυχοδιωκτική πολιτική» και «κούρσα υπερεξοπλισμών».
Σημειώνει πως η Αριστερά και συγκεκριμένα η Νέα Αριστερά είναι ενάντια στην υπάρχουσα κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής. Ζητά πολιτική στροφή με άξονα το διεθνές δίκαιο, τον ανθρωπισμό και το εθνικό συμφέρον της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει «τραγικό» το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όπως συμφώνησε με ψήφισμα η ελληνική Βουλή το 2015.
Μία Ευρώπη προοδευτική, χωρίς να ενισχύει πολεμικές συρράξεις, με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, μια Ευρώπη με «κλιματική δικαιοσύνη» και σίγουρα μια Ευρώπη δημοκρατική είναι ο στόχος της Νέας Αριστεράς. Αλλά με ποιες συμμαχίες;
Όχι στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
«Για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη λύση δεν είναι ένας Μεσσίας, αλλά ένα συνολικό σχέδιο ανατροπής από την Αριστερά», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης. Ερωτώμενος για πιθανή συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ήταν αιχμηρός.
«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης για να πέσει η κυβέρνηση. Λύση δεν είναι ούτε το κενό πολιτικού περιεχομένου lifestyle του Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί ο Ανδρουλάκης», είπε χαρακτηριστικά.
«Αναγνωρίζουμε, όμως», συνέχισε, «πως υπάρχουν δυνάμεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να απεγκλωβιστούν από την αδιέξοδη πολιτική των ηγεσιών των κομμάτων τους. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε.
Τόνισε πολλές φορές πως η Νέα Αριστερά στοχεύει σε συμπόρευση μαζί με την κοινωνία και συγκεκριμένα με δυνάμεις που δεν εκφράζονται (όπως οι νέοι, οι εργαζόμενοι), θεωρώντας πως αυτό είναι το στρατηγικό σχέδιο της ήττας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μας αδικεί μία συζήτηση που αναζητά μεσσίες. Τη δεξιά δε θα τη νικήσει μεσσίας, αλλά ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο. Ζήτημα σύγκρουσης διαφορετικών πολιτικών συμφερόντων, όχι προσώπων», είπε.
Τι είναι η «κλιματική δικαιοσύνη» και τι η στεγαστική κρίση;
Ενδιαφέρουσα και «φρέσκια» ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση για την «κλιματική δικαιοσύνη». Ερωτηθείς για το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, ο κύριος Χαρίτσης είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά για το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης.
«Το δίλημμα που θέτουν συχνά είναι αν θέλουμε πράσινη μετάβαση ή αν θέλουμε αγροτική παραγωγή. Στις περιοδείες μου στην Θεσσαλία έγινε σαφές πως θέλουμε και τα δύο: πράσινη μετάβαση με αγροτική παραγωγή. Και να πληρώσουν την κρίση και τη μετάβαση όσοι κερδοσκοπούν από τη μετάβαση. Χρησιμοποιώ τον όρο κλιματική δικαιοσύνη κι όχι πράσινη μετάβαση. Η οικολογία είναι κοινωνικό και ταξικό ζήτημα», δήλωσε.
Για τη μεγάλη «πληγή» της στεγαστικής κρίσης, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε «ειδικά στα νησιά είδαμε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο αυτή τη στιγμή. Δάσκαλοι, γιατροί δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν κι έτσι δεν μπορούν να δεχθούν και τις θέσεις που έχουν στο στο δημόσιο. Είναι μία κατάσταση εφιαλτική και η χώρα μας κάνει δυστυχώς πρωταθλητισμό ως προς το κόστος στέγης. Εμείς λοιπόν έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα.
Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα για κατάργηση της golden visa. Έχουμε μιλήσει για απαγόρευση σε νομικά πρόσωπα να ασκούν δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουμε μιλήσει για περιορισμούς και σε φυσικά πρόσωπα ως προς τον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να διαχειρίζονται με χρόνια μίσθωση, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει περιορισμός αύξησης των ενοικίων, έχουμε μιλήσει για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης με αξιοποίηση και ακινήτων του δημοσίου, έχουμε μιλήσει για παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ο κόσμος κινδυνεύει για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ να χάσει το σπίτι του.
Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα λοιπόν τα οποία πρέπει να παρθούν και τα οποία δυστυχώς η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας αρνείται πεισματικά να τα συζητήσει ακριβώς γιατί βλέπει στο ζήτημα του real estate, στο ζήτημα της στέγης ένα ακόμη πεδίο αισχρής κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας».
Και συνέχισε: Δεν μπορεί, ας πούμε από το ταμείο ανάκαμψης η Ισπανία και η Πορτογαλία να έχουν δεσμεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο η καθεμία για τα ζητήματα της στέγης και η χώρα με το μεγαλύτερο στεγαστικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη να έχει μόλις 150 εκατομμύρια. Αυτό είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«Ο Κασσελάκης είναι μακριά από την Αριστερά και από τη σοβαρότητα»
Στην ερώτηση αν μετάνιωσαν που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Χαρίτσης δεν κατάφερε να συγκρατήσει ένα μικρό γέλιο κι απάντησε πως «ήταν απόφαση Αρχής. Δεν έχουμε μετανιώσει και δίνουμε τη μάχη με όρους αριστεράς για να παλέψουμε μαζί με την κοινωνία -όχι με όρους κενού περιεχομένου και lifestyle».
«Για εμάς η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης και μάλιστα με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έχουμε σχέδιο για την οικονομία με δίκαιη φορολογική πολιτική και όχι ανταγωνιστική προς αυτήν της ΝΔ, όπως κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μακριά από την Αριστερά και -ας μου επιτραπεί να πω- και από τη σοβαρότητα».
Πιο συγκεκριμένα, ο κος Χαρίτσης έθεσε σαφείς τους διαχωρισμούς της Νέας Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το φορολογικό.
«Είμαστε η δεύτερη χειρότερη χώρα από τις χώρες του ΟΟΣΑ ως προς τη συμμετοχή των κερδών στα φορολογικά έσοδα. Αν δεν αλλάξει αυτό, αν δεν αλλάξει αυτή η συνθήκη δεν μπορούμε να μιλάμε για αναδιανομή. Ο βασικός στόχος ενός φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι η αναδιανομή υπέρ της κοινωνίας. Οπότε αν αυτό δεν αλλάξει, δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».
«Εμείς εδώ λοιπόν λέμε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια φορολογική πολιτική η οποία θα είναι δίκαιη, η οποία θα είναι θα μειώνεις έμμεσους φόρους θα βάζει τους πλούσιους να πληρώσουν, θα καταργήσει φοροαπαλλαγές οι οποίες σωρηδόν έχει περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε, όπως κάνει η πρόταση του κυρίου Κασσελάκη, σκοπεύουμε να ανταγωνιστούμε τη δεξιά σε προτάσεις για φοροαπαλλαγές οριζοντίως».
Ο Τσίπρας και οι έδρες
Παρά τις αιχμές κατά του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε κριτικά, αλλά θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Με τον Αλέξη Τσίπρα συμπορευτήκαμε για χρόνια, δώσαμε κοινούς αγώνες και μάχες. Υπήρξε διαφωνία για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε σε μετάλλαξη σε κόμμα Κασσελάκη, αλλά με βρήκε σύμφωνο η δήλωσή του για μεταπολιτική κι αντιπολιτική. Αυτό κάναμε στην Νέα Αριστερά. Γι’ αυτό την ιδρύσαμε», είπε πολύ χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το ζήτημα των 11 εδρών της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να χαρακτηρίζει «κλεμμένες», ο πρόεδρος της ΚΟ απάντησε ότι οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά. Υπονοώντας πως πλέον δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δε θυμάμαι να έχει γίνει αντίστοιχη συζήτηση όταν από άλλους πολιτικούς χώρους βουλευτές ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.
«Κατά τη γνώμη μας αυτό το οποίο έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι μια σοβαρή συνεπής αξιόπιστη μαχητική δύναμη της Αριστεράς, όπως είναι η Νέα Αριστερά, να μπορέσει να εδραιώσει την παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό. Αυτός είναι ο στόχος μας για τις ευρωεκλογές. Δε μας απασχολούν αυτή τη στιγμή κακά σενάρια. μας απασχολεί το να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα το καλύτερο δυνατό και θα είναι το καλύτερο δυνατό και η Νέα Αριστερά θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη ευρωβουλή», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης. IN