Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη πασοκογενών, παλιάς φρουράς και «τσιπροφυλάκων»

Δημοσιεύτηκε στις 18/06/2019 10:20

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη πασοκογενών, παλιάς φρουράς και «τσιπροφυλάκων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας θα εκλέξει περίπου 75 βουλευτές και αυτή η προοπτική οξύνει την ένταση. Οι μισοί περίπου υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας

Το παρασκήνιο ήταν οργιώδες, όπως συμβαίνει πάντα, στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των κομμάτων εξουσίας. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια να ήταν αρκετά χαλαρή, λόγω και των χαμηλών ποσοστών του κόμματος, αλλά τα νέα δεδομένα των τελευταίων ετών άλλαξαν άρδην και τη συμπεριφορά των στελεχών.

Ο ιός του κυβερνητισμού σάρωσε και τον ΣΥΡΙΖΑ και επέδρασε σημαντικά και στις εκλογικές λίστες που σχηματίστηκαν. Οι ζυμώσεις ήταν έντονες, ενώ έγιναν πάρα πολλές παρασκηνιακές διεργασίες για να αποφευχθούν εντάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι λίστες που ανακοινώθηκαν, αν και έχουν κενά που θα καλυφθούν τις επόμενες μέρες, προκαλούν ήδη εντάσεις.

Τα βέτο που ετέθησαν δεν ήταν λίγα για αποκλεισμούς συγκεκριμένων προσώπων που θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε νυν βουλευτές, καθώς υπήρχε ο φόβος διατάραξης τοπικών ισορροπιών. Ακόμα και οι κινήσεις για διευρύνσεις με πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών ήταν «χαμηλής πτήσης» και πολλές υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.

Οι μισοί υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας θα εκλέξει περίπου 75 βουλευτές και αυτή η προοπτική οξύνει την ένταση. Οι μισοί περίπου υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως επί το πλείστον πασοκογενείς, ενώ προωθήθηκαν στις λίστες και πολλά νέα στελέχη.

Βαριά ρίχνει τη σκιά του πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση της κίνησης «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά να επισημοποιήσει το οριστικό διαζύγιο στην πολιτική τους σχέση. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε αποφασίσει εδώ και δύο μήνες να μην είναι υποψήφιος, ενώ το 2015 εξελέγη ως βουλευτής Επικρατείας. «Προσπάθησα να τον μεταπείσω» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είδε να χάνει έναν σύμμαχο. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του «Πράττω» ξεκαθαρίζει ότι δεν ζήτησε κάποια θέση εν όψει των εκλογών και, όπως γράφει, «ουδείς αυτή τη φορά μου πρότεινε οτιδήποτε», καταλήγοντας «Σύντροφοι, κόφτε το».

Η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα κορυφαία στελέχη. Στην Α’ Αθηνών είναι υποψήφιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αν και θα μπορούσε να είναι στο Επικρατείας, θα διεκδικήσει την εκλογή του στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών.

Η παλαιά φρουρά εν τούτοις οπισθοχώρησε έναντι της απόφασης Τσίπρα να δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα με νεότερα στελέχη. Αυτή η ομάδα αποτελείται από τον ίδιο, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν το βασικό τμήμα της εκλογικής εμπροσθοφυλακής αλλά και των «σωματοφυλάκων» του Αλ. Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Εκτός από την αναβάθμιση Αχτσιόγλου, ανεβασμένες είναι οι μετοχές της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση (υποψήφιος στη Β’ Πειραιά), προσώπων προερχόμενων από το ΠαΣοΚ. Μάλιστα και οι δυο συμμετείχαν και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είναι μέλη της, επικυρώνοντας τα ψηφοδέλτια.

Η πριμοδότηση στην Ξενογιαννακοπούλου

Στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε δημόσια πόντους στη συνάδελφό του λέγοντας «Η Μαριλίζα είναι η καλύτερή μας μεταγραφή». Και οι δυο είναι υποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών και η αναφορά αυτή θεωρήθηκε ένα είδος πριμοδότησης από τον επικεφαλής της τάσης των «53+».

Η Εφη Αχτσιόγλου ανέλαβε εκπρόσωπος του κόμματος για την προεκλογική περίοδο, ο Αλ. Χαρίτσης είχε και έχει εμπλοκή στον προγραμματικό λόγο και θα δώσει τη μάχη του σταυρού στη Μεσσηνία. Ο Ν. Ηλιόπουλος θα έχει ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Ο Δ. Τζανακόπουλος θα διεκδικήσει την εκλογή του στην Α’ Αθηνών, όπου εκτός από τον Ν. Βούτση είναι υποψήφιος ο Νίκος Φίλης. Εδώ οι σίγουρες έδρες είναι τρεις και η τέταρτη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν θα είναι υποψήφιος, όπως το 2015, αλλά αντίθετα στη λίστα συμπεριλήφθησαν μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και η μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Από το Επικρατείας μετακινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, η Τασία Χριστοδουλοπούλου μετά την οργή για τις μετατάξεις βρέθηκε εκτός, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος εδώ και τρεις μήνες.

Τι θα γίνει με τον Φώτη Κουβέλη

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον Φώτη Κουβέλη, για το εάν θα είναι στο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Τις τελευταίες δυο ημέρες συζητείται έντονα να τοποθετηθεί η δικηγόρος κόρη του Μαρία Κουβέλη. Στο Επικρατείας μάλλον θα είναι σε μη εκλόγιμη θέση και ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, αλλά και ο Νίκος Μπίστης. Από τις «Γέφυρες» μεταξύ άλλων θα είναι υποψήφια η Μαρία Ρεπούση στην Α’ Πειραιώς, όπου είναι υποψήφιοι και οι Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Δουζίνας και Γεωργία Γεννιά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Εκεί θα είναι υποψήφιοι, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Ραλλία Χρηστίδου κ.ά.

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, εκτός από τον Γ. Δραγασάκη, θα είναι υποψήφιοι μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που δεν εξελέγη ευρωβουλευτής και διεκδίκησε συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Τόσκας.

Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας θα είναι στη Δυτική Αττική, ενώ προωθείται μια νέα γενιά στελεχών, όπως π.χ. η Κατερίνα Νοτοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουρνούς (Λέσβο) κ.ά. Οι πασοκογενείς κατεβαίνουν σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. ο Θάνος Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανία – δεν είναι υποψήφιος τελικά ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Χρήστος Κοκκινοβασίλης που ανήκε στην ομάδα του Γεράσιμου Αρσένη), ο Αγγελος Τόλκας (Ημαθία), ο Δημήτρης Σακελλάρης (Βόρειος Τομέας Β’  Αθηνών) κ.ά.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook