«Τζόκερ» : Πως κρίνεται η καταλληλότητα μιας ταινίας-Ποια είναι τα πρόστιμα
Βάσει του νόμου, με τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης» που υπεγράφη λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010, αποφασίζεται η καταλληλότητα ή μη των ταινιών για την παρακολούθησή τους από ανηλίκους. Στον ίδιο κανονισμό εμπίπτει και η πασίγνωστη ταινία «Τζόκερ».
Καθορίζει, συγκεκριμένα, ζητήματα σχετικά με τον κινηματογράφο και τον χώρο της έβδομης τέχνης γενικότερα. Μεταξύ άλλων, κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, απαγορεύοντας την λογοκρισία ενώ καθορίζει και τον τρόπο, σύμφωνα με τον οποίο είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη μία ταινία για ανηλίκους.
Η Διεύθυνση αποφασίζει
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 του εν λόγω νόμου, πριν την προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, προηγείται η υποβολή από τον παραγωγό ή διανομέα της, αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά της.
Στην εν λόγω διεύθυνση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρονται να υπηρετούν και οι δύο κυρίες, τις οποίες η Λίνα Μενδώνη κατέδειξε ως υπεύθυνες για την εισβολή των αστυνομικών αρχών στην κινηματογραφική αίθουσα.
Κατηγορίες καταλληλότητας-Ακατάλληλος ο «Τζόκερ»
Η Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων κατόπιν εξέτασης κάθε έργου, εκδίδει πράξη, η οποία το κατατάσσει σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες καταλληλότητας:
- Κατάλληλη για όλους.
- Κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών.
- Κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών.
- Ακατάλληλη για ανηλίκους.
Πρόστιμα και σε περίπτωση αμέλειας
Κατά πρόβλεψη του νόμου, όποιος επιτρέπει σε ανήλικο, που δεν έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη σε κάθε περίπτωση, όπως και σε εκείνη του Τζόκερ, ηλικία, να εισέλθει σε αίθουσα όπου προβάλλεται η ταινία, τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από 1.000 έως και 10.000.
Σε περίπτωση που η πράξη τελεσθεί από αμέλεια, τότε το πρόστιμο κυμαίνεται από 500 έως και 5.000.