Τσίπρας: Η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγική πυξίδα – Δεν υπάρχει στρατηγική για το μέλλον στα ελληνοτουρκικά
![Τσίπρας: Η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγική πυξίδα – Δεν υπάρχει στρατηγική για το μέλλον στα ελληνοτουρκικά](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2025/02/5435.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
«Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, πολλαπλών κρίσεων και τεράστιων ανισοτήτων, όπου τα αυταρχικά καθεστώτα πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο ισχυρά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΑΠΘ για την απονομή σε φοιτητές και φοιτήτριες των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών, στο πλαίσιο της δωρεάς τού πρώην πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται πως τα βραβεία αυτά έχουν καθιερωθεί μετά από την πρωτοβουλία του ΑλέξηΤσίπρα να διαθέσει τα ποσά που είχε λάβει από ευρωπαϊκούς φορείς όταν βραβεύθηκε για τις πρωτοβουλίες του, που κατέληξαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, τον Ιανουάριο του 2019.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/234523.jpg)
Ο Αλέξης Τσίπρας απονέμει το Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών σε φοιτητή
«Η άδικη παγκόσμια τάξη άνοιξε το δρόμο στον ακροδεξιό παραλογισμό»
Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως «σε αυτό τον κόσμο, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, μας λέει με κάθε τρόπο πως δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να μπουν νέοι, πιο συμμετοχικοί κανόνες – όπως έγινε το 1945 ή το 1990 – ούτε να ενισχυθεί το διεθνές δίκαιο. Και ότι αυτό που συμφέρει τις ΗΠΑ, είναι να κυριαρχήσει το δίκαιο του ισχυρού. Και πως είναι διατεθειμένος ακόμη και να παραβιάσει τα σύνορα άλλων χωρών, ακόμη και να εμπλακεί στα εσωτερικά τους και στις εκλογές τους, υπονομεύοντας εκλεγμένες κυβερνήσεις και στηρίζοντας ακροδεξιά κόμματα».
Και όλα αυτά, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «έχοντας στο πλευρό του, επισήμως, τα ισχυρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα δισεκατομμυριούχων, που ελέγχουν τα δίκτυα της ενημέρωσης και αποφασίζουν όλο και λιγότερους ελέγχους για την αντιμετώπιση των fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
«Αυτή η νέα παγκόσμια δυστοπία, της εφαρμογής του δίκιου του ισχυρού έναντι του διεθνούς δικαίου, ήρθε να αντικαταστήσει μια άδικη παγκόσμια τάξη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «άνοιξε το δρόμο στον ακροδεξιό παραλογισμό».
Γι’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας μην εκπλήσσονται τόσο πολύ για το πού βρισκόμαστε σήμερα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες στηρίζουν μεν πολέμους, αλλά δεν θέλουν πρόσφυγες. Θέλουν μεν ξένους εργάτες, αλλά δεν θέλουν αυτοί να έχουν δικαιώματα. Θέλουν την πράσινη ατζέντα, αλλά με τα βάρη να πέφτουν όλα στους πολίτες».
Και προσέθεσε πως «η ευρωπαϊκή ηγεσία, που διστάζει να επιβάλει τόσο καιρό κυρώσεις στο Ισραήλ, ας μην δηλώνει πως σοκάρεται τόσο πολύ σήμερα, που ο κ. Τραμπ μιλάει με τέτοια περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο στην Παλαιστίνη. Ας μην σοκάρεται που ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει σε νέα βάση τη διαπραγμάτευση για το Παλαιστινιακό, απειλώντας με το πιο ακραίο και βίαιο σενάριο – δηλαδή την εθνοκάθαρση, όπως την χαρακτήρισε ήδη ο ίδιος ο ΟΗΕ και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους».
«Ξεκάθαρη απάντηση της Ευρώπης στο δίκαιο του ισχυρού του Τραμπ»
«Η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι ξεκάθαρη: Επιστρέφουμε στις αρχές μας, μαθαίνοντας από τα λάθη των τελευταίων 30 χρόνων. Πρέπει να δοθεί το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι οι σχέσεις μας μπορούν να βασιστούν μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό των συνόρων. Και ότι δεν θα ανεχθούμε εμπλοκή στα εσωτερικά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «αν δεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, δεν θέτουμε μόνο σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, ειδικά στην περιοχή μας. Ούτε αφήνουμε μόνο διάπλατο το πεδίο για εμπλοκή τω ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων στα εσωτερικά μας».
«Αν δεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, το δεχόμαστε και σε εθνικό επίπεδο – στους θεσμούς, στη κοινωνία, στις ζωές μας. Δεχόμαστε, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη να καταληφθούν από ολιγάρχες και μεγάλα συμφέροντα, όπως γίνεται στις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ευρώπη πρέπει πρώτα από όλα να αναθεωρήσει την στρατηγική της πυξίδα. Για να είμαστε ειλικρινείς: πρέπει να αποκτήσει αληθινή στρατηγική πυξίδα», όπως είπε, εξηγώντας πως «δεν αρκεί η ΕΕ να μιλάει για στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ και αναβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας, αν δεν είναι σαφές ποιος είναι ο διεθνής ρόλος που διεκδικεί» και επισημαίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων αποκλειστικά στις ΗΠΑ και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην επίλυση του Ουκρανικού και του Μεσανατολικού».
«Αδιέξοδη φοβικότητα» για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως «δυστυχώς, δεν είδαμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητές της», για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «μετά από την περίοδο της σκληρής πατριδοκαπηλίας, που όλοι καταλάβαμε ότι είχε μόνο ψηφοθηρικό κίνητρο, γίναμε μάρτυρες μιας αδιέξοδης φοβικότητας».
«Θα ήθελα να αναλογιστούν αυτοί που άσκησαν αυτή την κριτική – φτάνοντας και σε ακραίες καταστάσεις – πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών», διεμήνυσε, προσθέτοντας: «Αν δεν είχε αλλάξει το όνομα σε δρόμους, μνημεία, γήπεδα και έγγραφα. Αν είχαν προστεθεί ακόμα περισσότερες χώρες στις δεκάδες που είχαν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως ‘Μακεδονία’. Αν είχε ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η επιρροή της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας. Και αν – αντί να πιέζεται σήμερα η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει τη Συμφωνία – οι πιέσεις ασκούνταν επάνω μας, για να μπουν εσπευσμένα οι γείτονές μας στο ΝΑΤΟ, με το όνομα ‘Μακεδονία’ και να αρχίσει όπως-όπως η ενταξιακή τους πορεία».
«Η προτεραιότητα και η πυξίδα της Ελλάδας ήταν πάντα η ενεργή και διεκδικητική παρουσία στην περιοχή της. Θυμίζω την διείσδυση της Ελλάδας στη Λιβύη τη δεκαετία του ’80. Τον ρόλο της στην Αλβανία τη δεκαετία του ’90. Την ανάπτυξη της οικονομικής της παρουσίας στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά τον πόλεμο τη δεκαετία του 2000. Την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, που άνοιξε την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη βάση της στρατηγικής του Ελσίνκι. Την προώθηση των σχημάτων συνεργασίας στα Βαλκάνια, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Για να υπογραμμίσει: «Μακάρι τα τελευταία χρόνια να υπήρχε αυτή η λογική, τουλάχιστον για την Βόρεια Μακεδονία, όπου ανοίχτηκαν τεράστιες ευκαιρίες για τον ρόλο της χώρας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και των διπλωματικών σχέσεων, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αντί να συζητάμε για την κύρωση τριών μνημονίων, να είχαμε δεκάδες συμφωνίες και πολλά Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας, που θα είχαν επιτρέψει να είχαμε άλλο ρόλο και άλλους μοχλούς επιρροής στη χώρα, ειδικά σήμερα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που παραβιάζει τη Συμφωνία».
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/4252-1.jpg)
Βράβευση φοιτήτριας από τον Αλέξη Τσίπρα
«Δεν υπάρχει στρατηγική για το μέλλον ούτε στα ελληνοτουρκικά»
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «στρατηγική για το μέλλον δεν υπάρχει και στα ελληνοτουρκικά».
Όπως είπε, μάλιστα, «είδαμε την αποτυχία της προσπάθειας για προσφυγή στην Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Μια προσπάθεια, που προωθήθηκε χωρίς σχέδιο και στρατηγική», σημείωσε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
«Όπως δυστυχώς βλέπουμε και τη μεγάλη δυστοκία για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά», προσέθεσε.
Για να υπογραμμίσει πως «αν ένα συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από όλα αυτά και κυρίως από τη ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς πλαισίου και από τη μετατόπιση από το διεθνές δίκαιο στο δίκαιο του ισχυρού, είναι με σιγουριά πως η Ελλάδα και γενικότερα ο ελληνισμός, δεν έχει την πολυτέλεια της αναβλητικότητας. Την πολυτέλεια να κληροδοτούμε στην επόμενη γενιά, που βρίσκεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, ολοένα και περισσότερα προβλήματα που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιλύσουμε στο μέλλον».
«Τα ‘ήρεμα νερά’ δεν διαρκούν για πάντα»
«Τα ‘ήρεμα νερά’ είναι καλά, αλλά δεν αρκούν, γιατί δεν διαρκούν για πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο τις συμμαχίες μας και τη θέση μας στην ΕΕ».
Προειδοποίηση, μάλιστα, πως «αν δεν αποκτήσουμε μια στρατηγική δέσμευσης και πίεσης της Τουρκίας σε ένα ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου με ορίζοντα τη Χάγη – αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά – η γειτονική μας χώρα θα αξιοποιήσει την ύφεση στις σχέσεις της μαζί μας προς όφελός της. Και θα επανέλθει στην ένταση, αφού θα έχει εξασφαλίσει τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες που θέλει».
Και έφερε ως παράδειγμα τους γαλλικούς πυραύλους Meteor, για να προσθέσει με νόημα: «Όταν όμως ασκούσα κριτική ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι ελλιπής, η απάντηση ήταν ότι αποτελώ ‘εθνική εξαίρεση’. Μακάρι να προστατευόταν η χώρα και να αποτελούσα εξαίρεση. Αλλά δυστυχώς η κριτική μου επιβεβαιώθηκε».