«“Τρεχαντήρι” η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για το προσφυγικό»
Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, και όχι μόνο, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας(2001-2004), πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νομικός, Λουκάς Αποστολίδης.
«Η αλήθεια είναι η εξής, ότι δεν έχουμε καθίσει -και το πιστεύω αυτό μετά από 20 χρόνια στη δημόσια ζωή- θέλω να πω, ότι ιδιαίτερα από το ’15 και μετά που άρχισε το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών να είναι ιδιαίτερα έντονο, να καθίσουμε να δούμε τις αιτίες. Κυρίαρχο αυτό το στοιχείο. Δεύτερον να έχουμε ένα πρόγραμμα προστασίας των συνόρων μας, δεύτερο σημαντικό θέμα. Προσέξτε, εδώ δε μιλάμε από εχθροπραξίες, εδώ μιλάμε απλώς από μια διέλευση μεταναστών. Όταν μια χώρα δεν μπορεί να μπορέσει να φυλάξει τα σύνορα της από μία διέλευση εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και το τρίτο στοιχείο, άλλο να σχολιάζουμε εμείς πως τα κρητικά μας νησιά δέχονται το βάρος των μεταναστών και άλλο οι πολίτες που τα βιώνουν. Ωραία είναι να πάει ο Πατριάρχης, να έρχεται ο Πάπας, ο Υπουργός, να πάει ένα στέλεχος να κάνει μια συζήτηση με την τοπική κοινωνία, να βγουν και πέντε κανάλια να το σχολιάσουν και άλλο πράγμα η εικόνα αυτού του κόσμου. Μιλούσα προηγούμενα σε ένα ραδιόφωνο στη Σάμο, να μη βλέπεις άνθρωπο το βράδυ να κυκλοφορεί. Να βλέπεις ένα μεγάλο φόβο που εισπράττουν οι κάτοικοι, και ένα μεγάλο παράπονο τους ενώ δώσανε απλόχερα, ιδιαίτερα τα πέντε τελευταία χρόνια, φιλοξενία, αγάπη, αλληλεγγύη κινδυνεύουν σήμερα με εικόνες αυτού του μικρού “κολαστήριου” που λέγεται Μόρια να αλλάξουν τελείως την εικόνα για τα νησιά μας, τους νησιώτες αλλά και για την Ελλάδα μας» τόνισε ο κ. Αποστολίδης.
«Έρχομαι λοιπόν στο πρώτο στοιχείο. Στο πρώτο στοιχείο που σημαίνει ότι δεν έχουνε πρόγραμμα, έχουμε αναλογιστεί τι καταστροφή οικονομική υπάρχει τουλάχιστον σε αυτά τα τρία νησιά; Όταν ο τουρισμός, έχει περάσει το 50-60-70% και αυτά τα νησιά, η οικονομία τους είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, από τις όμορφες ακρογιαλιές και σήμερα αντί να βλέπεις ανθρώπους στην ακρογιαλιά και κολυμβητές το καλοκαίρι, βλέπεις λέμβους να έρχονται, σωσίβια και άνθρωποι να ρωτάνε αυτούς που βγήκαν έξω “πόσοι πνίγηκαν;”. Αυτό το πράγμα, δηλαδή η οικονομική καταστροφή, υπάρχει ένα πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, δεν είναι θέμα ρατσισμού του Ελληνικού στοιχείου. Υπάρχει ζήτημα μεγάλο που αφορά την κοινωνική συνοχή μας. Το δεύτερο κομμάτι, κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι με την FRONTEX για παράδειγμα, θα φράξουν τα σύνορα, δεν μπορεί η FRONTEX να προστατεύσει τα σύνορα μας. Αυτός είναι ο σχεδιασμός της πολιτείας, που εδώ όλες οι παρατάξεις θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή, πως η προστασία θα γίνει καλύτερη και βέβαια να αναλογιστούν ότι το μεταναστευτικό, δεν φτάνει μονάχα η κάθε κυβέρνηση να λέει προς την Ευρώπη ότι “κοιτάξτε εδώ, εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος στα νησιά μας αλλά κάντε κάτι”. Αυτό το δεύτερο στοιχείο, που λέγεται προσφυγικό – μεταναστευτικό ξεκινάει από τη Λιβύη που βρίσκεται σε αυτό τον πόλεμο τον εμφύλιο, φτάνει στη Συρία, δηλαδή όλος ο κύκλος της Μεσογείου έχει πάρει «φωτιά» ενώ μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολίδης σχολίασε: «Χωρίς άμυνα και ασφάλεια υπάρχει περίπτωση από μία οντότητα οικονομική, θεσμική να πάει μπροστά; Όχι».
Για το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς από τους κατοίκους των νησιών που «σηκώνουν το βάρος» αυτό, να επιδιώκουν να μπει μια τάξη, έστω και με τα προβλήματα που έχει η κλειστή δομή, ο κ. Αποστολίδης απάντησε: «Να διαμορφώσεις αυτόν τον χώρο, να φιλοξενήσεις ένα βαθμό ανθρώπων γιατί εδώ η λογική είναι αντίστροφη. Η λογική της κυβέρνησης όπως εκφράζει ο κ. Μηταράκης, πρέπει να τους κρατήσουμε στα μισά για να μπορέσουμε να τους γυρίσουμε πίσω. Αυτό είναι έγκλημα, είναι στρατηγική η οποία μονιμοποιείς τα σύνορα σου, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Κοιμάται ήσυχα η Ευρώπη, αυτή είναι η αλήθεια. Τι κάνεις; Περιμένει η κυβέρνηση που κάνει τώρα τις επιτάξεις σε μεγάλες εκτάσεις, που είναι και ζητήματα εθνικής ασφάλειας, έντονα ζητήματα, και στη Σάμο και στην Λέσβο, επάνω στις συγκεκριμένες εκτάσεις που έχει αποφασίσει για να επιτάξει, αλλά εδώ ρωτάω και εσάς. Αν μονιμοποιήσεις το προσφυγικό, τους μόνιμους κατοίκους, λες προς το παρόν θα τους κρατήσω. Πιστεύεις ότι σε 2 – 3 χρόνια θα βάλει μυαλό ο Ερντογάν ή θα επικρατήσει ειρήνη στη γύρω περιοχή που είναι οι μετανάστες κλπ; Άρα το μεγάλο θέμα και το μεγάλο ερώτημα είναι να προωθηθεί ένας πληθυσμός να αποσυμφορηθούν τα νησιά» ενώ συμπλήρωσε: «Περιορισμένες δομές υποδομές θα υπάρχουν ναι, όχι όμως μόνιμες υποδοχές οι οποίες θα διατηρούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό στοιχείο στα νησιά. Όταν ένα νησί, πχ αυτή τη στιγμή η Μυτιλήνη, η Λέσβος όλο σαν νησί, έχει χάσει περίπου το 60 με 67% της τουριστικής κίνησης. Ένα νησί που έχει χάσει το 60% πάνω από το 50% της τουριστικής κίνησης, για σκεφτείτε το αυτό στην Κρήτη τι θα είχε γίνει; Θα είχαν βγει τουφέκια και μαχαίρια. Γιατί είναι εύκολο να το σχολιάζεις, το θέμα είναι να το ζεις. Πρώτο λοιπόν στοιχείο, οικονομικό. Δεύτερο πληθυσμιακό, αυτή τη στιγμή στη Λέσβο είναι γύρω στους 30 χιλ. σε ένα πληθυσμό 80 χιλ. υπάρχουν πολιτισμικά στοιχεία; Υπάρχουν ζητήματα κοινωνικές συνοχής; Είναι τεράστιο το βάρος, και σε αυτό το τεράστιο το βάρος προσέξτε υπάρχει ο εξής κίνδυνος. Εκεί που απλόχερα αυτοί οι άνθρωποι δώσανε τη φιλοξενία τους, να τρέχουν, να μαζεύουν σωσίβια, αυτή τη στιγμή η εικόνα και των νησιών και στον κόσμο όλο είναι “ρε παιδιά αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει κάποιες ανθρώπινες συνθήκες;” Η προσβολή εδώ είναι τεράστια. Και έχουμε πάντα, τις κυβερνήσεις από το ’15 και μετά και να λένε, να παρακαλάνε μια τη Μέρκελ, από την άλλη τον Μακρόν. Δηλαδή δεν έχει ταρακουνηθεί η Ευρώπη και επιτρέψτε μου γιατί έχω υπηρετήσει στον χώρο της Άμυνας, η άμυνα και τα σύνορα τα ευρωπαϊκά θέλουν ευρωπαϊκό στρατό. Όχι FRONTEX».
«Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει κάποτε ο Ευρωπαίος πολίτης και μάλιστα εμείς που έχουμε άμεση απειλή, ότι δεν φυλάγονται τα σύνορα μας μονάχα με τους Έλληνες, δεν φυλάγονται τα σύνορα της Ευρώπης χωρίς να έχει άμυνα και ασφάλεια. Γιατί κοιτάξτε. Εδώ καίγεται ο τόπος γύρω – γύρω στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι την Τουρκία ψηλά και ποιοι είναι οι παίκτες; Είναι ο Τραμπ από μακριά, είναι ο Ερντογάν, είναι ο Πούτιν και ανακατεύεται λίγο η Μέρκελ με τον Μακρόν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ο κόσμος πρέπει να μάθει αυτή την αλήθεια. Εμείς τι έχουμε; Θα γεμίσουμε όλη την Ελλάδα με βάσεις και λέμε θα μας προστατέψει ο Αμερικάνος. Ο Αμερικάνος κοιτάζει να κάνει τη δουλειά του, τα συμφέροντα του. Αύριο μεθαύριο θα πει και στον Τούρκο και στον Έλληνα ελάτε εδώ να τα βρείτε, να κάνουμε τις μοιρασιές. Είδα πχ τον κ. Βρούτση για το ασφαλιστικό και λέει ότι μετά από το ’50 θα είμαστε 8.5 εκ. Έλληνες, το δημογραφικό δηλαδή. Για μένα μια πολιτική ηγεσία πρέπει να βλέπει και κάτι λίγο πίσω από τον λόφο, να κάνει ένα σχεδιασμό όχι πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Να κάνει ένα σχεδιασμό και να πει ότι κοιτάξτε εδώ θέλουμε να χαράξουμε μια πολιτική τα επόμενα 10 χρόνια, να πουν και οι παρατάξεις εδώ είναι εθνικά θέματα, δεν είναι πανηγύρια. Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης πριν 5 -6 μήνες και λέει ξέρετε κάτι, θα τους μεταφέρουμε τους πρόσφυγες. Μόλις είδαν πέντε αντιδράσεις στην Ελλάδα, λένε τώρα θα κάνουμε τις κλειστές δομές. Είναι αυτή πολιτική ή «τρεχαντήρι»; Είναι «τρεχαντήρι» δεν είναι πολιτική» σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Αποστολίδη, όσα είπε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά και για τα εθνικά θέματα: