Τραμπ: Από την «Ημέρα Απελευθέρωσης» στην «Ημέρα Συνθηκολόγησης» – Πώς υποχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η «Ημέρα της Απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τη θέση της στην «Ημέρα της Συνθηκολόγησης».
Ό,τι συνέβη αποκάλυψε τα ρήγματα στην ομάδα των υψηλόβαθμων συμβούλων του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπαναχώρησε την Τετάρτη από τους σκληρούς δασμούς που είχε επιβάλει σε φίλους και εχθρούς.
Η ανακοίνωση του Τραμπ ήρθε μετά από μια οδυνηρή εβδομάδα κατά την οποία Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και έμπιστοι συνεργάτες του τον προειδοποιούσαν κατ’ ιδίαν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να καταστρέψουν την οικονομία, όπως γράφει το Sky News που εξετάζει πώς ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε γραμμή.
Τα χρηματιστήρια ανέβηκαν αμέσως μετά την απόφαση Τραμπ για αναστολή των δασμών.
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως…
Πριν από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, ορισμένοι από τους συμβούλους του είχαν σχεδόν πανικοβληθεί σχετικά με τις αγορές ομολόγων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο αμερικανικό NBC News.
Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξάνονταν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως όταν οι τιμές των μετοχών πέφτουν και οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα.
Η ασυνήθιστη δυναμική σήμαινε ότι την ίδια στιγμή που οι δασμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω, οι άνθρωποι θα πλήρωναν περισσότερα για να αγοράσουν σπίτια ή να αποπληρώσουν χρέη πιστωτικών καρτών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Οι επιχειρήσεις που θα επιθυμούσαν να επεκταθούν θα πλήρωναν περισσότερα για νέα δάνεια.
Δύο από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους του Τραμπ, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, σχημάτισαν ενιαίο μέτωπο την Τετάρτη, προτρέποντάς τον να αναστείλει τους δασμούς υπό το πρίσμα του τι συνέβαινε στην αγορά ομολόγων, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια παύση 90 ημερών, την οποία, όπως είπε, θα χρησιμοποιήσει για να διαπραγματευτεί συμφωνίες με δεκάδες χώρες που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να αναθεωρήσουν τους εμπορικούς όρους που, όπως υποστηρίζει, εκμεταλλεύονται τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Η ανάρτηση του Τραμπ:
Η εξαίρεση της Κίνας
Εξαίρεση αποτελεί η Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τον δασμό στον μεγαλύτερο γεωπολιτικό αντίπαλο των ΗΠΑ στο 125%, στο πλαίσιο μιας κλιμάκωσης «tit-for-tat» σε έναν εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο, τονίζει το Sky News.
Ο Τραμπ άλλαξε πορεία μία εβδομάδα αφότου εμφανίστηκε στον Ροδόκηπο και παρουσίασε το σχέδιό του για την επιστροφή θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Εκεί έδειξε ένα διάγραμμα που αποτύπωνε τους νέους, αυξημένους δασμούς που θα αντιμετώπιζαν οι χώρες και διακήρυξε: «Συμπολίτες μου Αμερικανοί, αυτή είναι η Ημέρα της Απελευθέρωσης».
Η «Απελευθέρωση» αποδείχθηκε βραχύβια. Οι αγορές κατέρρευσαν εν αναμονή της όξυνσης των εμπορικών πολέμων, εξανεμίζοντας πλούτο τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Δημοκρατικοί, γράφει το Sky News, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη μεταστροφή του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς για να κατευθύνει την οικονομία της χώρας.
«Το κραχ της αγοράς του Ντόναλντ Τραμπ εξαΰλωσε 104.000 δολάρια από τον μέσο συνταξιοδοτικό λογαριασμό», δήλωσε την Τετάρτη από το βήμα της Γερουσίας ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, λίγες ώρες πριν από την αναδίπλωση του Αμερικανού προέδρου.
Χωρίς κοινή γραμμή οι σύμβουλοι του Τραμπ
Ό,τι συνέβη αποκάλυψε τα ρήγματα στην ομάδα των υψηλόβαθμων συμβούλων του Τραμπ, καθώς ο Λευκός Οίκος αγωνιζόταν να δώσει ένα σαφές, συνεκτικό επιχείρημα σχετικά με τη διάρκεια των δασμών.
Ενώ ο Μπέσεντ φαινόταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, ο Πίτερ Ναβάρο, υψηλόβαθμος εμπορικός σύμβουλος, εμφανιζόταν να τηρεί μια πιο σκληρή στάση.
Ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο οποίος συμβουλεύει τον Τραμπ σχετικά με το κυβερνητικό εργατικό δυναμικό, αποκάλεσε τον Ναβάρο «πιο ηλίθιο και από ένα σάκο τούβλα», ενώ ο Ναβάρο περιέγραψε τον Μασκ ως κάποιον που είναι απλώς «ένας συναρμολογητής αυτοκινήτων, σε πολλές περιπτώσεις».
Το δράμα που κράτησε μια εβδομάδα υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο μιας διαδικασίας χάραξης πολιτικής που συχνά εξαρτάται από τις επιθυμίες και τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου: του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει το Sky News.
Ερωτηθείς σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ του Μασκ και του Ναβάρο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, συμπαίκτης του Trump στο γκολφ, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι έχει σημασία. Ο μόνος που έχει σημασία είναι ο Τραμπ».
Οι αγορές τείνουν να προτιμούν την προβλεψιμότητα, όπως και οι επιχειρηματίες που αποφασίζουν πού θα κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, όταν ο Τραμπ χαράζει πορεία, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρακάμψεις, σχολιάζει το βρετανικό μέσο.
«Είναι πολύ σίγουρος…»
Ένας φίλος του που μίλησε μαζί του τις τελευταίες ημέρες δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έδωσε κανένα σημάδι ότι επρόκειτο να «υποχωρήσει γρήγορα σε αυτό το θέμα».
Ο Τραμπ πιστεύει ότι οι άλλες χώρες εμπορεύονται άδικα και βλέπει τους δασμούς ως εργαλείο για να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ανταγωνιστικές, δήλωσε ο φίλος του Αμερικανού προέδρου που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
«Είναι πολύ σίγουρος ότι θα λειτουργήσει γι’ αυτόν», πρόσθεσε.
Ο Λάρι Κάντλοου, οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, είναι υπέρ της διαπραγμάτευσης που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και δήλωσε στο NBC News ότι η απόφασή του για τους δασμούς την Τετάρτη ήταν «καταπληκτική».
«Η σύναψη συμφωνιών είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Τις τελευταίες 48 ώρες, ο Τραμπ πέρασε από τη μη διαπραγμάτευση στη διαπραγμάτευση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπέσεντ είναι πλέον ο άνθρωπος που έχει το πάνω χέρι στο εμπόριο. Πολύ ξεκάθαρο», πρόσθεσε.

Ντόναλντ Τραμπ, Χάουαρντ Λούτνικ και Σκοτ Μπέσεντ.
Οι δεύτερες σκέψεις
Στη συνέχεια το Sky News αναφέρεται στους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες που ανησυχούσαν, όπως τον Λίντσεϊ Γκρέιαμ και τον Τζον Κένεντι.
Ο δεύτερος, που είναι μέλος της Γερουσίας, παρομοίασε τον Τραμπ με το «πιτ μπουλ που έπιασε το αυτοκίνητο».
Τώρα, όμως, το ερώτημα που προκύπτει είναι «τι θα κάνεις με το αυτοκίνητο;».
Μετά από περισσότερες απώλειες στην αγορά αυτή την εβδομάδα και με την πίεση που ασκούνταν από τους Ρεπουμπλικανούς στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις.
Κατά την πρώτη του θητεία, συχνά έβλεπε τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου ως ένα είδος απολογισμού της προεδρίας του, πανηγυρίζοντας για την άνοδό του. Η πτώση τράβηξε την προσοχή του.
Μια προοπτική που τον ιντρίγκαρε ήταν η προσωπική διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών με τις χώρες που ήθελαν να ξεφύγουν από τους δασμούς, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Έτσι πήρε την την απόφασή του, γράφει το Sky News. Ενώ καθόταν με τον Μπέσεντ και τον Λούτνικ, συνέταξε το σημείωμα με το οποίο ανακοίνωνε την αναβολή των 90 ημερών και έβαζε τέλος, προς το παρόν, στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεαρής προεδρίας του.
«Το γράψαμε από την καρδιά μας, σωστά;» είπε ο Τραμπ. «Γράφτηκε ως κάτι που νομίζω ότι ήταν πολύ θετικό για τον κόσμο και για εμάς, και δεν θέλουμε να πληγώσουμε χώρες που δεν χρειάζεται να πληγωθούν, και όλες θέλουν να διαπραγματευτούν».
Ο ίδιος ο Τραμπ, αλλά και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ κομπορρημονούν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.
«Παρακολουθήσατε τη σπουδαιότερη οικονομική στρατηγική ενός Αμερικανού προέδρου στην ιστορία», έγραψε ο δεύτερος στα social media.
Είναι, όμως, έτσι; Ο χρόνος θα μας δώσει τις απαντήσεις…