
Διαστάσεις γιγαντομαχίας παίρνει η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, με τον πρόεδρο Τραμπ να απειλεί με νέους επιπλέον δασμούς της τάξης του 50% τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εκτός εάν το Πεκίνο αποσύρει τους δασμούς της τάξης του 34% που επέβαλε ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα. Οι νέοι δασμοί στέλνουν τον λογαριασμό στο 104% για τα κινεζικά προϊόντα που μπαίνουν στην αγορά των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε απάντηση από το Πεκίνο αν και η μέχρι τώρα κινήσεις της Κίνας δείχνουν ότι η χώρα ήταν προετοιμασμένη και ετοιμοπόλεμη, όταν ανακοινώθηκαν οι αμοιβαίοι δασμοί Τραμπ. Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα με τους αμερικανικούς δείκτες να επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος.
«Εάν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση 34% πάνω από τις ήδη μακροχρόνιες εμπορικές καταχρήσεις της μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ Δασμούς στην Κίνα ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου», ανέφερε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι «όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζήτησαν μαζί μας θα τερματιστούν»!
«Οι διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν επίσης ζητήσει συναντήσεις, θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα αμέσως», πρόσθεσε.
Τι αναφέρει το ποστ
«Χθες η Κίνα εξέδωσε Ανταποδοτικούς Δασμούς ύψους 34%, επιπλέον των Δασμών που έχουν ήδη καταγράψει ρεκόρ, των μη νομισματικών δασμών, της παράνομης επιδότησης εταιρειών και της μαζικής μακροχρόνιας χειραγώγησης του νομίσματος, παρά την προειδοποίησή μου ότι οποιαδήποτε χώρα ανταποδίδει τα αντίποινα κατά των ΗΠΑ με την έκδοση πρόσθετων Δασμών, πέρα και πάνω από την ήδη υπάρχουσα μακροχρόνια δασμολογική κατάχρηση του Έθνους μας, θα αντιμετωπιστεί αμέσως με νέους και σημαντικά υψηλότερους Δασμούς, πέρα και πάνω από αυτούς που είχαν οριστεί αρχικά.
Ως εκ τούτου, εάν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% πάνω από την ήδη μακροχρόνια εμπορική της κατάχρηση μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ Δασμούς στην Κίνα ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου. Επιπλέον, όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζήτησαν μαζί μας θα τερματιστούν! Οι διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν επίσης ζητήσει συναντήσεις, θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα αμέσως. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»
Οι λεπτές ισορροπίες του Σι και το μάθημα από τους προηγούμενους δασμούς
Η Κίνα ήταν προετοιμασμένη από την πρώτη θητεία Τραμπ για τους αμοιβαίους δασμούς.
Το Πεκίνο έχει διευρύνει το δίκτυο των εμπορικών εταίρων του, μειώνοντας την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ τόσο για τις εισαγωγές όσο και για τις εξαγωγές.
Στις ΗΠΑ κατευθύνθηκε λιγότερο από το 15% των κινεζικών εξαγωγών πέρυσι από 19% το 2017 αν και το εμπόριο που διοχετεύεται μέσω τρίτων χωρών πιθανώς κάλυψε μέρος του ελλείμματος. Ομοίως, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ – ήδη σχετικά μικρές – έχουν γίνει λιγότερο κρίσιμες για την Κίνα.
Η απάντηση του Πεκίνου με δασμούς αντίποινα ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα ερμηνεύτηκε ως μήνυμα ότι «αν οι ΗΠΑ θέλουν εμπορικό πόλεμο η Κίνα είναι έτοιμη να πολεμήσει».
Η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος ακολούθησε με ένα κύριο άρθρο σήμερα Δευτέρα τονίζοντας ότι το Πεκίνο δεν είναι πλέον «προσκολλημένο σε ψευδαισθήσεις» για την επίτευξη συμφωνίας, ακόμη και αν αφήνει ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις.
Σε τεντωμένο σκοινί ο Σι
Ο Κινέζος ηγέτης βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Πρέπει να προβάλλει δύναμη στο εσωτερικό της χώρας του και παράλληλα να στηρίξει την οικονομία που παλεύει με τον αποπληθωρισμό. Μια σημαντική πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η οποία έχει κλονιστεί βαθιά από την πολυετή ύφεση της αγοράς ακινήτων που εξαφάνισε σημαντικό μέρος του πλούτου τους.
Αρκετές μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες, ανάμεσα τους οι UBS Group AG, Goldman Sachs Group Inc. και Morgan Stanley, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από τις πιο απότομες αυξήσεις δασμών των ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα. Προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ήδη μετριοπαθείς προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας το 2025, οι οποίες είναι ήδη χαμηλές καθώς βλέπουν το ΑΕΠ να κινείται με ρυθμό που φτάνει στο 4%.
Τα όπλα της Κίνας
Το Πεκίνο διαθέτει διάφορα εργαλεία που θα μπορούσε να επιστρατεύσει εάν οι εντάσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινωθούν. Αν οι προηγούμενες ενέργειες ήταν οδηγός, θα μπορούσε να αφήσει το γιουάν να αποδυναμωθεί για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δασμών, να αυστηροποιήσει τους ελέγχους των εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά ή να αυξήσει την πίεση στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, η Κίνα μπορεί να διευρύνει τη διπλωματική της εμβέλεια οικοδομώντας ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς αλλού. Τον περασμένο μήνα, εμπορικοί αξιωματούχοι από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα απηύθυναν από κοινού έκκληση για ανοικτό και δίκαιο εμπόριο. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Λιάο Μιν εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεράσπιση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος. Η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα έκανε επίσης παρόμοια ανοίγματα για συνεργασία με τον Καναδά.
Η αναμενόμενη επίσκεψη του Σι στη Νοτιοανατολική Ασία αργότερα αυτό το μήνα αποκτά πρόσθετη σημασία. Το Πεκίνο θα εξετάσει πιθανότατα τι θα μπορούσαν να προσφέρουν χώρες όπως η Καμπότζη, η Μαλαισία και το Βιετνάμ στην Ουάσιγκτον με την ελπίδα δασμολογικής ελάφρυνσης και κατά πόσον οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα κινεζικά συμφέροντα.
Πηγή: ot.gr