Τραγική η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία – Αναβάλλονται τα χειρουργεία στο «Αγία Όλγα»

Δημοσιεύτηκε στις 20/01/2020 23:43

Τραγική η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία – Αναβάλλονται τα χειρουργεία στο «Αγία Όλγα»

Στο απροχώρητο φαίνεται να έχει φτάσει η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να κηρύττουν πεντάωρη πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Τα παραδείγματα από την εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι πολυάριθμα, τη στιγμή που τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί σε υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.

Ο συνεχής περιορισμός στις κρατικές δαπάνες αντικατοπρίζεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία με τραγικές ελλείψεις τόσο στον εξοπλισμό όσο και στο προσωπικό προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με έναν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Αναβάλλονται τα χειρουργεία στο «Αγία Όλγα»

Ενδεικτικό είναι ότι το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα» προχωρά από σήμερα, Δευτέρα, στην αναβολή όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων λόγω των εντεινόμενων το τελευταίο διάστημα ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως στο αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα.

Οι περίπου 100 ασθενείς της λίστας χειρουργείου που είχαν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για αυτή την εβδομάδα έχουν ενημερωθεί ότι ματαιώνονται τα ραντεβού τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στο προαύλιο του νοσοκομείο

Οι εργαζόμενοι στο «Αγία Όλγα» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 9:00 το πρωί.

Καταγγέλλουν ότι οι μηδενικές προσλήψεις και ο συνειδητός εκφυλισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει στόχο την εξυπηρέτηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Επισημαίνουν την απουσία προσλήψεων ιατρικού προσωπικού η οποία οδηγεί καθημερινά στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και απειλούν με αναστολή λειτουργίας δυο τμημάτων, του ακτινολογικού και του αναισθησιολογικού που αποτελούν κρίσιμο κρίκο για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εκτελούμενων επεμβάσεων.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το ότι δεν αναπλήρωσε τους εργαζόμενους που αποχώρησαν με συνταξιοδοτήσεις και ακύρωσε την προκήρυξη του Μάιου, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο όπως υπογραμμίζουν την εξυπηρέτηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων.

«Καμπανάκι» ΕΙΝΑΠ για την κατάσταση στα Επείγοντα Περιστατικά

Μια απαράδεκτη και πάνω από όλα προσβλητική κατάσταση αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, όσο και οι επιστήμονες Υγείας που εργάζονται σε αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση καθόλου.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι οι σκέψεις του υπουργείου Υγείας για μείωση των γενικών εφημεριών στα νοσοκομεία από 4 σε 3 μέρες θα είναι ολέθριες και εξοντωτικές για ιατρούς και νοσηλευτές.

Με τα νοσοκομεία να εφημερεύουν λιγότερες μέρες, θα αυξηθούν και οι ασθενείς στα ΤΕΠ, τη στιγμή που η πολιτεία παραδέχεται ότι η προσέλευση στα επείγοντα. έχει αυξηθεί κατά 25%.

Παράλληλα, κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα ακούγονται από πλευράς υπουργείου περί εφημερίας των ΤΕΠ ανεξάρτητα από την εφημερία του υπόλοιπου νοσοκομείου. «Εφημερεύον ΤΕΠ σε μη εφημερεύον νοσοκομείο είναι πειραματισμός ακραίος και εξαιρετικά επικίνδυνος για τους ασθενείς στις σημερινές συνθήκες», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ

Επιπλέον, πολλά περιστατικά από μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία είτε εντός Αττικής είτε από κοντινές περιοχές διακομίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλοί ασθενείς στα ίδια νοσοκομεία.

Στη συνέχεια, η ΕΙΝΑΠ αναφέρεται στις τεράστιες ελλείψεις και την υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία

Επισημαίνει επίσης ότι ολόκληρες περιοχές του λεκανοπεδίου εξυπηρετούνται συνήθως από ένα με δύο νοσοκομεία.

Όλος ο νότιος τομέας εξυπηρετείται από ένα «ξεδοντιασμένο» από προσωπικό Ασκληπιείο και ένα υποβαθμισμένο Τζάνειο, που στέλνει το παιδί από το νησί με σκωληκοειδίτιδα κατευθείαν στο Παίδων λόγω έλλειψης παιδοχειρουργού. Ενώ, ο δυτικός τομέας πάσχει αντίστοιχα, με τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριασίου να έχουν τεράστιες ελλείψεις και το Αττικό να πνίγεται στα ράντζα. Στο δε, βόρειο τομέα, οι περισσότερες ειδικότητες εξυπηρετούνται μόνο από το Σισμανόγλειο, ενώ ο ανατολικός τομέας, πολυπληθής και αυτός, δεν έχει νοσοκομείο παρά μόνο υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

«Το νοσοκομείο Σωτηρία, που αντί να ενισχυθεί, αφού οι πνευμονοπάθειες είναι στην 4η θέση από άποψη νοσηρότητας και θνησιμότητας, αποδυναμώθηκε επικίνδυνα (οι 12 πνευμονολογικές κλινικές έγιναν 8, οι ειδικευόμενοι από 115 έγινα 35 και οι ειδικευμένοι από 65 έγιναν 35)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παιδιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογία, ογκολογία, είναι ειδικότητες για τις οποίες πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο του τακτικού όσο και του επείγοντος περιστατικού.

Για την παιδιατρική δε φτάνουν τα νοσοκομεία Παίδων στο κέντρο της Αθήνας. Το Παίδων Πεντέλης είναι εντελώς υποβαθμισμένο το ίδιο και οι παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.

Για τους ψυχικά πάσχοντες και για την αποσυμφόρηση της άθλιας κατάστασης των ψυχιατρικών κλινικών πρώτα από όλα χρειάζονται δομές ΠΦΥ. «Είναι απαράδεκτο να εφημερεύει ψυχιατρικό τμήμα γενικού νοσοκομείου σε διαφορετική ημέρα από το υπόλοιπο νοσοκομείο» τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Αναφορικά με τις μαιευτικές κλινικές, επισημαίνει ότι το Αλεξάνδρας, το Έλενας Βενιζέλου και οι γυναικολογικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών ούτε για τη γενική εφημερία.

Αντίστοιχη κατάσταση ισχύει και για τα 3 ογκολογικά νοσοκομεία.  Στη γενική εφημερία πρέπει να προβλέπεται 24ωρη λειτουργία όλων των εργαστηρίων (ακτινολογικά, αξονικός, υπέρηχοι, βιοχημικά κ.λπ.) με το ανάλογο προσωπικό, κάτι που τώρα που δε συμβαίνει ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία.

© Πηγή: In.gr