Τραγικές καταστάσεις: Σεκιούριτι κάνουν διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία
Συμπτώματα… επείγοντος περιστατικού εμφανίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τα δεδομένα για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και οι μαύρες τρύπες σε Ταμεία και δομές ξηλώνουν το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί πλεονασμάτων σε όλα τα επίπεδα.
Τα στοιχεία προκαλούν σοκ: τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών, σπάνια γίνεται καταγραφή του χρόνου αναμονής, και οκτώ στα δέκα νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή τη στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα, εκεί δηλαδή όπου πηγαίνει η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών.
Αρνητική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το 50% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Εν απουσία ειδικής ομάδας γιατρών, η διαλογή γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις τυχαία, ακόμη και από κάποιον υπάλληλο Security. Επιπλέον, το 40% των διοικητών παραδέχτηκε πρόβλημα με την ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει Εκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων. Εν τω μεταξύ, ο Βασίλης Κικίλιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και σε στοιχεία που ξεδιπλώνουν την οικονομική κακοδιαχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) έγιναν μόνο δύο κεντρικοί διαγωνισμοί, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκεται μια (μυστηριώδης) μαύρη τρύπα ύψους 130-150 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά δαπάνες μη τιμολογημένες ή μη εξοφλημένες.
Ακόμη ένα παράδειγμα που αποκαλύπτει το μέγεθος της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών είναι ότι πέρυσι 85 από τα 118 νοσοκομεία – δηλαδή, η συντριπτική πλειονότητα – δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό.
Ανασφάλιστοι
«Αχαρτογράφητες» είναι όμως, στην πράξη, και οι πραγματικές ανάγκες των ανασφάλιστων. «Ο ίδιος ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός παραδέχτηκε προχθές στη Βουλή ότι η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων – κάτι που πρώτα έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 – ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία! Οταν διαλύεις τα νοσοκομεία, διαλύεις και τη δυνατότητα των ευάλωτων να έχουν καλές υπηρεσίες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την υποστελέχωση του ΕΣΥ, μετά μάλιστα το… κύμα εξαγγελιών της προηγούμενης κυβέρνησης περί χιλιάδων προσλήψεων, θολώνοντας έτσι την πραγματική εικόνα.
Είναι ενδεικτικό ότι την τετραετία 2015-2019 αποχώρησαν από τις δομές Υγείας 8.577, ενώ καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις. Επιπλέον, από τις 1.618 θέσεις ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, στο τέλος του 2019, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%).
«Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015, και συγκεκριμένα 335 εκατ. από το 2015 έως το 2019» συμπλήρωσε ο υπουργός.
ΕΚΑΒ
«Πληγωμένο» όμως αποδεικνύεται ότι είναι και το ΕΚΑΒ: κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε, ενώ κατά τις νυχτερινές βάρδιες τον περασμένο Αύγουστο στην Αττική κυκλοφορούσαν στους δρόμους μόνον 36 οχήματα όταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται 110 για την κάλυψη των αναγκών.
Αδύναμο κρίκο του Συστήματος Υγείας αποτελούν και οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, προκαλώντας σημαντικές αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Σήμερα μόλις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) βρίσκονται σε λειτουργία από τον στόχο των 239 (ποσοστό υλοποίησης 53%).
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν μόνον 340 προσλήψεις ιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, από τον σχεδιασμό των 1.195 (ποσοστό 28,5%).
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιορίστηκε στην παρουσίαση των δεδομένων για όσα παρέλαβε, χωρίς να επεκταθεί στις δρομολογούμενες αλλαγές για τη βελτίωση του ΕΣΥ. «Θα παρουσιάσουμε σύντομα το έργο μας. Οπως κάναμε και με τους ογκολογικούς ασθενείς. Προτιμούμε να εργαζόμαστε αθόρυβα προς μία κατεύθυνση και να κάνουμε ανακοινώσεις όταν είμαστε έτοιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.taNea.gr