Τούρκος υπ. Ενέργειας : Αρχές του 2020 ξεκινούν οι έρευνες για φυσικό αέριο
Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας ο οποίος ανέφερε πως επιταχύνουμε την υλοποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη, ήρθε και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος διαμήνυσε ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία για αδειοδότηση και έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, σε ομιλία του στο «4ο Εργαστήρι Ενέργειας Αr Ge» ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι έχει γίνει συμφωνία με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην διαδικασία αποστολής στα ΗΕ και κοινοποίησης. Μετά που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσουμε τις εργασίες αδειοδότησης έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτιμώ ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.
Στο παιχνίδι των προκλήσεων και ο «Σουλτάνος»
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία ακόμη προσπάθεια να κάνει επίδειξη ισχύος, δήλωσε αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα επιταχύνει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ γα τους Πρόσφυγες ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο με την Λιβύη είναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
Εμείς, πρόσθεσε, «υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα μας πριν το κάνουμε. Άλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτή η ιστορία έχει παρελθόν και διαφορετικούς χάρτες. Από πότε; Aπό την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. όμως η προεργασία αυτή είναι στα αρχεία μας».
Ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης: «Τα βήματα μας με την Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός Σάρατζ πρόσφατα ήρθε και συναντηθήκαμε και συζητήσαμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα επιταχύνουμε την διαδικασία αυτή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αναφέραμε πως είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μέχρι και στο ζητημα των δικαιωμάτων στις θάλασσες».