Τουρκία: Επιφυλακτικοί οι ξένοι επενδυτές παρά τις παρεμβάσεις στη λίρα

Οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Τουρκία μετά τη βουτιά της λίρας την περασμένη εβδομάδα, παρά την τεράστια παρέμβαση για να στηριχθεί το νόμισμα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η οποία είχε καταφέρει να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα από πολύ χαμηλά επίπεδα και να φτάσει περίπου στα 65 δισ. δολάρια μέσα στον τελευταίο χρόνο, έπρεπε να δεσμεύσει περισσότερα από 25 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό συνέβη μετά την μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, με την αξία της να υποχωρεί σε πάνω από 40 λίρες για 1 δολάριο την περασμένη εβδομάδα.
Η Τουρκία επενδύει στη λίρα
Το ποσό, που υπολογίστηκε από τους Financial Times και αναφέρθηκε από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε συνομιλία με τους επενδυτές, αντικατοπτρίζει το υψηλό κόστος της στήριξης της εύθραυστης οικονομίας της Τουρκίας σε μια δραματική εβδομάδα μετά από τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου. Η κράτησή του πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες εδώ και χρόνια και εκατοντάδες συλλήψεις.
Ο κεντρικός τραπεζίτης Φατίχ Καράχαν και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ καταβάλουν προσπάθειες να σταθεροποιήσουν τις τουρκικές αγορές, μετά την αρχική μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων, με τη λίρα να κυμαίνεται γύρω από τις 38 λίρες ανά δολάριο για αρκετές μέρες.
Οι επιφυλάξεις απέναντι στον Ερντογάν
Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε τελικά να διώξει τους δύο ηγέτες (τον κεντρικό τραπεζίτη και τον υπουργό Οικονομικών), οι οποίοι ηγήθηκαν της ανάκαμψης της οικονομίας της Τουρκίας μετά τις εκλογές του 2023, προκειμένου να αποτρέψουν την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.
Ο Μοχάμεντ Έλμι, ειδικός στον τομέα των αγορών και των επενδύσεων στη Federated Hermes προειδοποιεί στους Financial Times, ότι μια παρατεταμένη προσπάθεια να «σώσουν» τα συναλλαγματικά αποθέματα θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα στην οικονομία της χώρας.
Οι αναγκαίες παρεμβάσεις
Αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, το CHP, για «οικονομικό σαμποτάζ» και υποστήριξε τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να πληγούν τα κέρδη από το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
Η ανασυγκρότηση των τουρκικών αποθεμάτων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χαρακτηρίστηκε από τον Κάρλος ντε Σόουσα, διαχειριστή χρέους αναδυόμενων αγορών ως «αξιοσημείωτη επιτυχία», αλλά τόνισε ότι οι πόροι που καταναλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ισοδυναμούν με το κόστος της πολιτικής απόφασης που ελήφθη.
Ένας σημαντικός παράγοντας για τη λίρα είναι το «carry trade», το οποίο εκτιμάται σε 35 δισ.δ ολάρια, και αφορά τον δανεισμό σε νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο για να επενδυθούν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης.
Η τουρκική κυβέρνηση ενθάρρυνε αυτό το εμπόριο, αλλά όταν η λίρα υπερέβη κρίσιμα όρια κινδύνου, τα hedge funds βιαστήκαν να αποσύρουν κεφάλαια, επιδεινώνοντας τη πτώση του νομίσματος.
Πηγή: ΟΤ