«Τορπίλη» στο Αιγαίο ρίχνουν οι Τούρκοι – Δυναμιτίζουν το διάλογο με την Ελλάδα
Mετ’ εμποδίων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο διάλογος των στρατιωτικών επιτροπών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας. Η Αγκυρα επιμένει στην πρακτική των ακραίων προκλήσεων στο Αιγαίο, όπως φανερώνουν οι 14 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε έξι ελληνικά νησιά και οι 53 παραβιάσεις που καταγράφηκαν χθες, Πέμπτη.
Ο νέος γύρος υπερπτήσεων από τουρκικά F-16 σημειώθηκε μάλιστα μόλις λίγες ώρες μετά την προτροπή του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να απέχει η Τουρκία από ενέργειες που προκαλούν ένταση. Οι δύο υπουργοί, στο τετ α τετ που είχαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν τα κανάλια επικοινωνίας των δύο πλευρών ανοιχτά, όμως όσα έγιναν χθες στο Αιγαίο δείχνουν ότι η Αγκυρα δεν έχει διάθεση να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.
Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπάρχει προβληματισμός για τρεις λόγους: Ο πρώτος είναι η επιμονή της Τουρκίας να στέλνει πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση οπλισμένα τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά κυρίως στο Νότιο και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η τουρκική αεροπορία προχώρησε χθες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε υπερπτήσεις σε Παναγιά, Οινούσσες, Λειψούς, Φαρμακονήσι, Αρκιούς και Αγαθονήσι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από την αρχή του χρόνου σε 92(!), όταν πέρυσι είχαν καταγραφεί όλη τη χρονιά 124, και το πρώτο δίμηνο του 2019 ήταν μόλις 7. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα έχουν καταγραφεί 30 υπερπτήσεις και αν η Τουρκία συνεχίσει στους ίδιους επιθετικούς ρυθμούς ο περσινός αριθμός (124) θα μοιάζει σύντομα πολύ χαμηλός…
Μένουν πολύ ώρα πάνω από το Αιγαίο
Το δεύτερο στοιχείο που αναλύεται από τους έλληνες επιτελείς είναι η πολύωρη παραμονή των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο και η φανερή πρόθεσή τους να «εκνευρίσουν» τους έλληνες πιλότους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 10 τουρκικά F-16 προχωρούσαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και σε υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (με μικρά διαλείμματα). Προκαλούσαν δηλαδή ακόμα και όταν είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει. Και όπως επισημαίνουν έμπειροι αξιωματικοί της Αεροπορίας, δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να χρησιμοποίησαν και το air tanker για ανεφοδιασμό καυσίμων προκειμένου να παραμείνουν τόσες ώρες εν πτήσει. Για ακόμα μία φορά χθες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση που πήρε η τουρκική αεροπορία ήταν δυναμική, από 12 ελληνικά μαχητικά, 10 F-16 και ένα ζευγάρι Mirage 2000 – τα οποία απογειώθηκαν από τη Σκύρο. Αναχαίτισαν, όπως κάνουν κατά πάγια πρακτική, τα τουρκικά μαχητικά.
Ακόμα ένα στοιχείο που απασχολεί το «Πεντάγωνο» είναι η επιμονή της Τουρκίας να «σημαδεύει» συγκεκριμένα νησιά στο Βορειοανατολικό και στο Νοτιανατολικό Αιγαίο. Οι Οινούσσες, η Παναγιά, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι είναι από τα νησιά που έχουν μπει δεκάδες φορές στο στόχαστρο της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποιώντας εκεί υπερπτήσεις. Στρατιωτικές πηγές έχουν επισημάνει στα «ΝΕΑ» πως δεν αποκλείεται η Αγκυρα να επιλέγει τις υπερπτήσεις σε αυτά τα νησιά επιδιώκοντας να τα «γκριζάρει» εμπράκτως.
Υπό αυτά τα δεδομένα αποτελεί ερωτηματικό τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η επανέναρξη του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έλληνες και τούρκοι υπουργοί θα βρεθούν ξανά μαζί σε «ουδέτερο» έδαφος, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, σήμερα. Παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού, έστω μικρής διάρκειας. Εως χθες ελληνικές διπλωματικές πηγές επαναλάμβαναν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να έχει την ίδια επιθετική συμπεριφορά «οι συνθήκες δεν επιτρέπουν μια συνάντηση» Δένδια – Τσαβούσογλου.Δ
Δένδιας στο Αλγέρι
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη χθες στο Αλγέρι, όπου συναντήθηκε με τον αλγερινό ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ. Επρόκειτο για ακόμα έναν σταθμό του Νίκου Δένδια στον διπλωματικό μαραθώνιο που πραγματοποιεί προκειμένου να μεταφερθεί σε όλες τις χώρες της περιοχής η ανησυχία της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά για την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το μνημόνιο «είναι άκυρο και ανυπόστατο, παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, και δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα». Από την πλευρά του ο αλγερινός υπουργός επισήμανε πως καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει τη νόμιμη εξουσία να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες ή να εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό.
Οι επαφές του Νίκου Δένδια θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στον Λίβανο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ