Το σενάριο της επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το σενάριο ενός νέου φορέα

Τι φέρεται να έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας ως ένα από τα σενάρια που δυνητικά εξετάζει; Πως ο ίδιος μπορεί να επανέλθει όχι απλώς σε μια τροχιά συνολικής επαναφοράς στο πολιτικό σκηνικό, μα και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και σύνθεση ενός νέου φορέα με αναφορά στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά. Η τελευταία παρέμβαση του Τσίπρα προτού αναχωρήσει για την Αμερική αφορούσε μια «νέα πυξίδα» με έμφαση στα γεωπολιτικά και στη θέση της χώρας στο ρευστό πολιτικό σκηνικό. Την ίδια ώρα από το Χάρβαρντ επέμεινε στις τοποθετήσεις του σε μια πιο global ανάλυση των σημερινών δεδομένων, ενώ προχώρησε και σε σκέψεις-προτάσεις, όπως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών στην ΕΕ που θα εκδίδει κοινό χρέος για τη στήριξη ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών.
Εμπειροι παρατηρητές και άνθρωποι με γνώση των διεργασιών παρατηρούν πως και αυτή η παρέμβαση αλλά και όσες έχουν προηγηθεί στις εκδηλώσεις από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα στην πραγματικότητα αποτελούν ψηφίδες ενός παζλ το οποίο στην ολοκλήρωσή του θα καταλήγει σε μια μετωπική πρόσκληση που θα επιχειρήσει να αναδιατάξει τα στάσιμα νερά του προοδευτικού χώρου.
Κλιμάκωση που ζυγίζεται προσεκτικά και για το μομέντουμ και λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό συσχετισμό, τον παράγοντα «Τέμπη», τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κεντροαριστερού χώρου. Εχουν προηγηθεί εκδηλώσεις και παρεμβάσεις όπου ο πρώην πρωθυπουργός έχει μιλήσει ανοιχτά για την αναγκαιότητα κοινής συμπόρευσης και ενιαίου βηματισμού για τις προοδευτικές δυνάμεις.
Το σενάριο του νέου φορέα
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πυκνώνει περαιτέρω τις παρεμβάσεις του, με τη ματιά του πια πιο έντονη προς το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Πολύ προσεκτικά οι επαφές του όλο αυτό το διάστημα με μια σειρά είτε παλιότερων στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, τεχνοκρατών αλλά και φρέσκων, κατά τη γνώμη του, προσώπων από ευρύτερους φορείς και κλάδους επίσης δεν περνούν απαρατήρητες.
Το σενάριο του νέου φορέα – που είναι στο μυαλό του Τσίπρα -, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, δεν φαίνεται να προσκρούει στον υπάρχοντα ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι ακόμη βουλευτής του κόμματος. Και εκεί εξάλλου αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, αφού φέρεται ένα μέρος της Νέας Αριστεράς να επαναπατρίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αυτό να μη γίνεται τεχνικά με όρους απλής επιστροφής, αλλά επίσης με όρους μετωπικής συμπόρευσης.
Το εγχείρημα Τσίπρα – αν τελικώς ευοδωθεί – θα επιχειρήσει όχι απλώς να δώσει ομπρέλα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις – άρα μια προωθητική υπέρβαση – αλλά περισσότερο και πάνω από όλα να προσδώσει αυτό για το οποίο έχει αγωνία και ο ίδιος αλλά και μεγάλο μέρος του κεντροαριστερού ακροατηρίου: Ενα σχέδιο για πειστικό εναλλακτικό πόλο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενδιάμεσες δυνάμεις που κινούνται στον προοδευτικό χώρο και που σήμερα δεν εγγράφονται ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΠΑΣΟΚ καταγράφουν επίσης έντονες διεργασίες αυτό το διάστημα με τη συμμετοχή πρώην υπουργών και του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ. Τρικούπη (Λούκα Κατσέλη, Δραγασάκης κ.ά.), εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, ανθρώπους των κινημάτων που επίσης αθροίζουν τη δική τους αγωνία για την επόμενη μέρα.
Το ερώτημα είναι αν τελικά ο Τσίπρας θα προχωρήσει στην κλιμάκωση και στο τελικό βήμα του νέου σχεδίου του, αλλά και επίσης πόσο πειστικό θα μπορεί να γίνει αυτό σε περιβάλλον όπου η ευρύτερη Κεντροαριστερά έχει πληγωμένο κύρος και στάσιμα νερά. Αν όλα αυτά είναι ευχολόγια ενός κοντινού περιβάλλοντος με αγωνία για το σημερινό τοπίο. Και αν ο πρώην πρωθυπουργός εξετάζει τις κινήσεις του για πριν από την κάλπη των εθνικών εκλογών του 2027 ή μετά.