Το σχέδιο για την εστίαση: Τραπεζάκια στον δρόμο και σενάριο για μείωση ΦΠΑ

Δημοσιεύτηκε στις 10/05/2020 15:19

Το σχέδιο για την εστίαση: Τραπεζάκια στον δρόμο και σενάριο για μείωση ΦΠΑ

«Σπαζοκεφαλιά» αποδεικνύεται το θέμα της εστίασης για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να ζυγίσει από τη μια την ασφάλεια των πολιτών και από την άλλη την καταστροφή που έχει υποστεί ο κλάδος με τα καταστήματα να μένουν δύο μήνες κλειστά.

Με τα καταστήματα εστίασης να είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση μελετά μέτρα και διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα στον τζίρο τους.

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις προς τους καταστηματάρχες εστίασης ώστε να επεκτείνουν τους χώρους που τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 18-20 Μαϊου με βάση τις οδηγίες των ειδικών.

Αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν τον χώρο που διαθέτουν μέχρι σήμερα, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους εξαιτίας των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων ασφαλείας. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη πεζοδρομήσεων ορισμένων οδών από τους Δήμους, είτε για μερικές ώρες είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε οι καφετέριες και τα εστιατόρια να μπορούν να τοποθετήσουν περισσότερα τραπέζια έξω.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να μένει ελεύθερο ένα τμήμα του δρόμου πλάτους τουλάχιστον 1.80 μέτρων, για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και φυσικά να μένουν ανοικτές οι διαβάσεις για ΑμεΑ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε ο κλάδος της εστίασης να λειτουργήσει πριν από την 1η Ιουνίου

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα του Μαΐου, μεταξύ 16-20 Μαΐου. Αν η ύφεση της πανδημίας συνεχιστεί, καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στις 25 Μαΐου.

Ποιες άλλες ρυθμίσεις είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καφετεριών και εστιατορίων με συγκεκριμένους κανόνες για τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα ατομικής προστασίας (π.χ δύο μέτρα απόσταση από τα τραπέζια, επαρκής αερισμός).

«Θα υπάρξουν κανόνες για τις αποστάσεις και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και εσωτερικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοί μπροστά με σχετικό βάθος για να αξιοποιηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα» δήλωσε ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, θέτοντας ζήτημα και για την λειτουργία των κλιματιστικών.

 

«Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικά, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα εσωτερικό των καταστημάτων εφόσον το άνοιγμα του επιτρέπει να το έχει στο βάθος ως ημιυπαίθριος», πρόσθεσε.

Επανεξετάζεται επιπλέον η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιού, για να μειωθεί ανάλογα με τη διαρρύθμιση, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Επιπλέον, δεν θα ισχύει το όριο των 4 ατόμων για οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Σενάρια για μείωση του ΦΠΑ

Παράλληλα γίνεται συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα, από το 24% στο 13% .Αν και εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά, το υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συμφωνεί.

Ενδεχομένως, να μειωθεί κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα από 13% στο 12 ή 11% – και πάλι, όμως, σε αυτό το μέτρο υπάρχουν αντιδράσεις από τους θεσμούς σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις για μια γενική μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Επίσης, εξετάζονται σενάρια η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση των ακαθάριστων εσόδων. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή ανέρχεται στο 100% του φόρου και αφορά το επόμενο έτος, δηλαδή το 2021.

© Πηγή: In.gr