Το πιο παράξενο καλοκαίρι της ζωής μας : Πώς θα λειτουργούν ξενοδοχεία και εστιατόρια, τι θα γίνει με τα αεροδρόμια
Το πιο παράξενο καλοκαίρι της ζωής μας αναμένεται να είναι το φετινό ελέω κοροναϊού.
Φέτος, δεν θα δούμε εικόνες στις παραλίες σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει με τον κόσμο να κάνει μπάνιο ο ένας δίπλα στον άλλο, ούτε να στριμώχνεται στα ταβερνάκια και στα στενά σοκάκια των νησιών. Δε θα δούμε το συνηθισμένο πλήθος των ξένων τουριστών ενώ ο φόβος της πανδημίας ενδέχεται να αποτελέσει ακόμη ένα εμπόδιο για τον Έλληνα που ίσως διστάσει να πάει διακοπές.
Πολλά είναι τα ερωτήματα για τις οργανωμένες παραλίες, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Στις παραλίες θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα; Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, τι θα ισχύει; Πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία; Τι γίνεται με τα αεροπορικά ταξίδια;
Φέτος θα ισχύουν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, δεν θα συνωστιζόμαστε, θα φροντίζουμε να κάνουμε απολύμανση των χεριών, οι μάσκες και τα αντισηπτικά θα είναι τα απαραίτητα αξεσουάρπου θα έχουμε μαζί σε κάθε έξοδο για να μην έχουμε διασπορά κατά τη διάρκεια των διακοπών μας.
Χωρίς ξένους τουρίστες;
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για το φετινό καλοκαίρι, με τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού να δρομολογούν σειρά διακρατικών συμφωνιών, με στόχο την κάθοδο των τουριστών.
Ο κλάδος, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, φέτος καλείται να δώσει την πιο δύσκολη μάχη των τελευταίων ετών, εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.
Μία μέρα μετά τις προτάσεις της Κομισιόν για το άνοιγμα των συνόρων και την απελευθέρωση των μετακινήσεων, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο για τον τουρισμό θέλοντας ταυτόχρονα να διατηρήσει τα κεκτημένα της στην μεγάλη μάχη με τον κοροναϊό.
Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται αυστηρά πρωτόκολλα για τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες.
Μια από τις βασικότερες ενστάσεις της Ελλάδας στο σχέδιο της Κομισιόν, είναι η μη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όσους περνούν τα σύνορα της. Οι πληροφορίες που μετέδωσε MEGA αναφέρουν πως κανένας τουρίστας δε θα γίνεται δεκτός στη χώρα, αν δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε εξέταση για κοροναϊό.
Ακόμα οι πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να αναζητά διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, με σκοπό την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών ανάμεσα σε αυτές τις χώρες. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι η Σλοβακία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Κροατία και η Αυστρία.
Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.
Από την άλλη μεριά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα γίνονται δεκτοί τουρίστες από την Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Πάντως, το βασικό στοιχείο το οποίο αναδεικνύεται -και από την ανακοίνωση της Κομισιόν- είναι ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πλην των τεστς, είναι συμφωνημένα πλέον και είναι κοινά αποδεκτά. Αυτό διευκολύνει αρκετά και το έργο των αρχών σε κάθε χώρα, αλλά, κυρίως, τους επαγγελματίες του χώρου για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε να ανταποκριθούν στα νέα στάνταρτς.
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο, κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα, για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της σταδιακής άρσης του lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 28 Απριλίου, τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, και αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Για τα ξενοδοχεία ισχύουν οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας των καταστημάτων εστίασης, όσον αφορά στις καφετέριες και τα εστιατόριά τους. Δηλαδή, τραπέζια θα υπάρχουν μόνο σε εξωτερκούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα και με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Το σερβίρισμα θα γίνεται επίσης με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και οι μπουφέδες κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα υφίστανται καθόλου φέτος σε πολλά resorts.
Σχεδιάζονται επίσης πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας που απαιτούν όμως περισσότερα άτομα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης
Οι είσοδοι και οι έξοδοι κάθε δωματίου και πιθανόν και οι διαδρομές εντός του συγκροτήματος θα προσδιορίζονται επακριβώς για κάθε δωμάτιο για να μη συμπίπτουν κατά το δυνατόν οι επισκέπτες. Και το room service θα έχει την τιμητική του. Τα εντός δωματίων γεύματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν καθώς ο κόσμος θα αποφεύγει την επαφή.
Το τεστ της παραλίας
Ένα σημείο που θα δοκιμάσει, στην πράξη τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι είναι αυτό της λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών το Σαββατοκύριακο, λόγω του κύματος ζέστης που έρχεται από σήμερα στη χώρα.
Οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως κι η κυβέρνηση το αποφάσισε με το σκεπτικό πως το κλείσιμο των οργανωμένων παραλιών θα οδηγούσε σε συνωστισμό στις ελεύθερες παραλίες λόγω της ζέστης.
Θα ισχύσουν, όμως, συγκεκριμένοι κανόνες, όπως η τοποθέτηση ομπρέλας σε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, καλύμματα μιας χρήσης και πετσέτες υποχρεωτικά στις ξαπλώστρες, λειτουργία των beach bar μόνο για take away και δίχως αλκοολούχα ποτά ή μουσική. Εξάλλου, οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά θα βρίσκονται παρέα με τα τα αντηλιακά, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες.
Μέτρα στήριξης της εστίασης
Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την στήριξη κλάδων όπως η εστίαση.
Θα προβλέπονται μεταξύ των άλλων μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, και ρόφημα σοκολάτας τα οποία πωλούνται σε καφέ καθώς και για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα ισχύσουν τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η βεντάλια των φορολογικών παρεμβάσεων να ανοίξει ακόμα περισσότερο το φθινόπωρο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί από την κυβέρνηση στη στήριξη της απασχόλησης, προκειμένου να «σωθούν» όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.
Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
Ανοιχτό εξάλλου είναι το ενδεχόμενο να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2020 οι διευκολύνσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και τα δημοτικά τέλη.
Αεροπορικά ταξίδια
Τα ταξίδια με αεροπλάνα δεν θα γίνονται πια όπως τα ξέραμε, ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι θα επανέλθουν στις ζωές μας, έστω και με… μάσκα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια, να κάνουν κρατήσεις και check in online, ώστε να μη δημιουργούνται ουρές στα αεροδρόμια.
Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, ειδικά όταν δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως και πάντοτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Επίσης, οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών.
Επιπλέον:
Διάδρομοι θα πρέπει να προβλεφθούν για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.
Από τους επιβατικούς σταθμούς θα πρέπει να απομακρυνθούν οι πάγκοι, τα τραπέζια και κάθε είδους εξοπλισμός που ευνοεί τον συνωστισμό ή να αναδιαταχθούν κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποστασιοποίηση.
Θα πρέπει να επιτρέπεται η επιβίβαση μικρότερου αριθμού επιβατών σε λεωφορεία, τρένα και φέρι μπόουτ και επιβάτες που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα πρέπει να κάθονται χωριστά.
Το προσωπικό των μέσων μεταφοράς θα πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό.
Αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.
Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώλησιν επί των μέσων μεταφοράς.
Τα καταστήματα duty-free και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγχουν τις κινήσεις των επιβατών με τον ορισμό σημείων στάσης επί του δαπέδου και να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών, να ενισχύσουν τα μέτρα καθαριότητας και να εγκαταστήσουν φραγμούς για την τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, μεταξύ άλλων μέτρων.
Υπηρεσίες ιχνηλάτησης και προειδοποιητικά μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων σε εθελοντική βάση. Αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν διασυνοριακά.
Αεροπορικές μετακινήσεις
Οι ρυθμιστικές αρχές θα εκδώσουν εντός των προσεχών εβδομάδων πρωτόκολλα τα οποία θα προβλέπουν:
- Ο εξαερισμός πρέπει να ενισχυθεί, με νοσοκομειακού τύπου φίλτρα και κάθετη ροή αέρα.
- Η κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας πρέπει να περιορισθεί, με την μείωση των χειραποσκευών και των επαφών με το πλήρωμα.
- Η ροή των επιβατών πρέπει να παραμένει ελεγχόμενη μέσω της έγκαιρης προσέλευσης στο αεροδρόμιο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο on line check-in, στον περιορισμό των επαφών κατά την παράδοση των αποσκευών, τους ελέγχους ασφαλείας και τους συνοριακούς ελέγχους, στην επιβίβαση και κατά την παραλαβή των αποσκευών.
- Η προπαραγγελία υπηρεσιών στο εσωτερικό του αεροσκάφους θα πρέπει να γίνεται, όπου είναι δυνατόν, την ώρα της κράτησης.