Το μοντέλο δράσης του κέντρου πολιτικής προστασίας Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2024 16:22

Το μοντέλο δράσης του κέντρου πολιτικής προστασίας Θεσσαλίας

Για το κέντρο πολιτικής προστασίας, που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα και  τον τρόπο  συμβολής του σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης έκτακτων κρίσεων, μίλησε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  την δεύτερη ημέρα  των εργασιών  του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η δημιουργία του Κέντρου είναι αποτέλεσμα επισκέψεων και ανταλλαγών με φορείς πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη: «Μελετήσαμε προσεκτικά δοκιμασμένα και επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνων, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Αναλυτικότερα,  ο κ. Κουρέτας  τόνισε ότι «ένα κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας πριν φτάσουμε στο να καταστραφεί κάτι, είναι  και η πρόληψη, παρά το γεγονός ότι είναι ταυτισμένη στο μυαλό αρκετών ανθρώπων με το τι θα κάνουμε μετά. Η πολιτική προστασία   θα πρέπει  να  αφορά στο σχεδιασμό, την  οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων, που απαιτούνται πριν συμβεί το κακό. Για αυτό επισκεφθήκαμε  πολλά κέντρα στην Ευρώπη για να δούμε τι κάνουν οι άλλοι. Αυτά σιγά-σιγά αρχίσαμε και τα μεταφέραμε στην Θεσσαλία, όπου δεν υπήρχε κάτι συντονισμένο. Η πολιτική προστασία είχε μόνο έναν φιλότιμο υπάλληλο».

Δέκτης πολλών πληροφοριών

Παρουσιάζοντας στην συνέχεια τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου, τόνισε ότι καταρχήν, συγκεντρώνει πολλές πληροφορίες. Στηρίζεται «σε ένα σύστημα δεδομένων στο οποίο  απεικονίζεται  οτιδήποτε έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές. Δηλαδή, έχουν «κουμπώσει» πάνω  από 23 μετεωρολογικοί σταθμοί.

Βλέπουμε όλα τα δεδομένα από το Εθνικό  Αστεροσκοπείο και από άλλα συστήματα. Βλέπουμε τη στάθμη των ποταμών. Άρα με βάση αυτό ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει. Επιπλέον, στο πλαίσιο πάντα της πρόληψης σχεδιάζεται αυτή την περίοδο η πραγματοποίηση άσκησης  τον επόμενο μήνα  σε Λάρισα, Φαρκαδόνα και Παλαμά  υπό συνθήκες όπως αυτές  του κυκλώνα Daniel. Τι θα κάνουμε, πώς θα λειτουργήσουμε, πού θα πάμε, ποιοι θα ενεργοποιηθούν.

Βλέπουμε ακόμη τα ρήγματα στις περιοχές μας, τις θέσεις των βιομηχανιών, εκεί που υπάρχουν επικίνδυνα χημικά, για να ξέρουμε  αν συμβεί κάτι τι μέτρα πρέπει να  πάρουμε. Έχουμε  εικόνα από τους οικισμούς στις περιοχές Natura αλλά και από όλες τις εκτροφές. Να σημειώσω εδώ ότι αυτό  συνέβαλε θετικά και  στην αντιμετώπιση της  πανώλης. Το γεγονός  δηλαδή ότι είχαμε απεικονίσει  τις  περίπου 3.700  εκτροφές που έχει Θεσσαλία σε αιγοπρόβατα, μας βοήθησε όταν είχαμε τις πρώτες εστίες  να αποκλείσουμε τις περιοχές και να έχουμε τον έλεγχο.

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης  παρουσίασε και τα  αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου αυτού πλαισίου κατά τη διάρκεια των φετινών πυρκαγιών. «Η αποτελεσματική πρόληψη, οι καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και η συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και την Πυροσβεστική καταγράφηκαν ως βασικοί πυλώνες επιτυχίας του Κέντρου. Συνεργαστήκαμε με τις έξι  ιδιωτικές αερολέσχες της Θεσσαλίας. Πραγματοποιούσαν καθημερινές πτήσεις  με εγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο.

Έστελναν την εικόνα στο κέντρο, την οποία λάμβανε και η πυροσβεστική επιτρέποντας την άμεση κινητοποίηση εναέριων  μέσων.  Πέρυσι κάηκαν  σε  1027 πυρκαγιές, 108.000 στρώματα, από το 2019 μέχρι το 2023, ο μέσος όρος ανά έτος 38.700 στρέμματα και φέτος με τον τρόπο που λειτουργήσαμε και με την εκπληκτική βοήθεια από την πυροσβεστική, 3.300 στρέμματα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη να χτιστεί  μια  σχέση εμπιστοσύνης  με τους  πολίτες ώστε να μην υπάρχει φόβος. «Με το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουμε ένα νέο πρότυπο δράσης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη προετοιμασία για τις προκλήσεις του μέλλοντος», κατέληξε ο κ. Κουρέτας.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook