Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Με τον Αντώνη Σαμαρά να είναι παρελθόν από τη ΝΔ, το Μαξίμου «χάνει» τον φυσικό ηγέτη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Εδώ και πολλά χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός, αποτελούσε τον αδιαμφισβήτητο εκφραστή της μεγαλύτερης πτέρυγας του κόμματος που μπορούσε όχι μόνο να συγκρατεί τους δεξιούς οπαδούς εντός της παράταξης αλλά και να προσελκύει «ανέστιους» ψηφοφόρους που βρίσκονται μεταξύ της ΝΔ και της δεξιάς στα δεξιά του κόμματος.
Σήμερα, ωστόσο, αυτός ο παράγοντας σταθερότητας που κατάφερνε να διατηρεί τον δεξιό και λαϊκό κόσμο εντός της παράταξης βρίσκεται εκτός κόμματος, τα ερωτήματα γύρω από την σύνθεση της δεξιάς πολυκατοικίας να πολλαπλασιάζονται. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη ξεκινήσει να μετράνε τις πληγές που ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει η απώλεια Σαμαρά. Σε επίπεδο κοινοβουλίου, το Μαξίμου εκτίμα πως δεν θα υπάρχουν «απώλειες», εκτός από δυο ως τέσσερεις βουλευτές που θεωρούνται «σκληροί» Σαμαρικοί και έχουν αποδείξει πως ταυτίζονται με τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, σε επίπεδο βάσης, παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης.
Θα κάνει νέο κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς;
Ο εκπρόσωπος τύπου του Αντώνη Σαμαρά μιλώντας για τις μελλοντικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού άφησε όλα τα σενάρια ανοιχτά ακόμα και αυτό της ίδρυσης ενός νέου κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού, ο Νίκος Τσιούτσιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, αναφέροντας «δεν αποκλείω τίποτα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι οι επόμενες μέρες θα τον βρουν στις ΗΠΑ».
Μπορεί όμως ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος;
Το 2024 δεν είναι 1993
Η απάντηση μοιάζει μάλλον να είναι αρνητική. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας πρώην πρωθυπουργός που σήμερα είναι 73 ετών και όχι ένας νέος και φέρελπις πολιτικός που παραιτείται από ένα κόμμα μετά από μια μεγάλη διαφωνία. Κοινώς, ο Αντώνης Σαμαράς του 2024 δεν είναι αυτός του 1993. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως ενώ η επιρροή του εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι μεγάλη, οι πιστοί οπαδοί του που θα τον ακολουθούσαν σε κάθε βήμα δεν ξεπερνούν τους τέσσερεις.
Κυρίως, όμως, η δημιουργία ενός νέου κόμματος θα ήταν μια καλή αφορμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να στρέψει τις ευθύνες της δημοσκοπικής του πτώσης στον πρώην πρωθυπουργό και την διάσπαση της παράταξης από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η πληθώρα κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ
Ένας ακόμα αποτρεπτικός παράγοντας για μια τέτοια εξέλιξη είναι η πληθώρα κομμάτων που βρίσκονται σήμερα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Εν αντιθέσει με το 1993, όταν η Νέα Δημοκρατία μονοπωλούσε τον χώρο από το κέντρο ως την δεξιά, σήμερα η γαλάζια παράταξη έχει στα δεξιά της τρία ισχυρά κόμματα.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δημοσκοπικά φτάνει το 10%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου σταθεροποιείται στο 5%, ενώ ο Δημήτρης Νατσίος εμφανίζεται να είναι εντός κοινοβουλίου. Με άλλα λόγια, ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα μονοπωλήσει αλλά θα ανταγωνιστεί για να υπάρξει κάτι που μοιάζει σχεδόν απίθανο για έναν πρώην πρωθυπουργό.
Ο ρόλος του ιδεολογικού και πολιτικού καθοδηγητή
Ο χώρος της δεξιάς στα δεξιά της ΝΔ είναι ήδη μεγάλος, έχει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αν αναλογιστεί κάποιος τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την στροφή των κοινωνιών προς πιο συντηρητικές προτάσεις, όμως στερείται ενός προσώπου που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να ενώσει. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν μια σειρά αναλυτών που διαβλέπουν αυτό το κενό ηγεσίας σε έναν χώρο που στερείται ενότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Όχι, υποχρεωτικά, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά σίγουρα κινούμενος πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Αποφασισμένος να μην σωπάσει
Για τους επικριτές του πρώην πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς λειτουργούσε ως ένα δεξιό άλλοθι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο, φάνηκε πως η παραμονή του στη Νέα Δημοκρατία ισοδυναμούσε με μια πολιτική και ιδεολογική μάχη για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος μακριά από την τάση για μετατόπιση του κόμματος προς το πολιτικό κέντρο. Και αυτό διότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ο πρώην πρωθυπουργός που έχουμε συνηθίσει. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να μην σωπάσει και σίγουρα να μην κάνει πίσω από αυτά που πιστεύει.