Το μεγάλο παζάρι για τον επίτροπο της Κομισιόν – Το μήνυμα Μητσοτάκη για το «προνόμιο της Ελλάδος»
Το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου για την Κομισιόν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά με το πρόσωπο που θα κατευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες, κατά τη χθεσινή δεξίωση για την 50ή επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο, ωστόσο, είναι γεγονός, ότι αναμένει να αναλάβει η Ελλάδα κάποιον «σημαντικό ρόλο». Αυτό άλλωστε φέρεται να ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το «Politico», που αναφέρει επιπλέον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «μπορεί να πάρει αυτό που θέλει» αφού έβαλε πλάτη στη Γερμανίδα πολιτικό για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία της στην κορυφή της Κομισιόν.
Η χθεσινή απάντηση του πρωθυπουργού στη σχετική ερώτηση που του τέθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης, έχει να κάνει να το αίτημα της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν από τα κράτη-μέλη για δύο προτάσεις, ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε ένα όνομα, αναμένοντας ότι δεν θα προκύψει αντίρρηση.
Το επικρατέστερο όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα και η Νίκη Κεραμέως
Επικρατέστερο όνομα ως προς τη διεκδίκηση της θέσης του επιτρόπου είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Στα συν του συμπεριλαμβάνεται η προεδρία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών αλλά και η ενεργή συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωομάδα που συμμετέχει η ΝΔ. Παράλληλα επρόκειτο για ένα στέλεχος με μεγάλη επιρροή στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, σε μια περιοχή, την Κεντρική Μακεδονία, που τα ποσοστά της ΝΔ υπέστησαν σημαντική φθορά στις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι ένα ακόμη όνομα στο τραπέζι είναι της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα εποφθαλμιά τη θέση του νεοαναγγελθέντα επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτό το ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο είναι αισιόδοξος παραπέμποντας με νόημα στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, ενώ στο ραντάρ του Νότου είναι το χαρτοφυλάκιο της Στέγασης, η Αθήνα θα ενδιαφερόταν ίσως περισσότερο για τη Συνοχή και την Εργασία που συνδέονται με δυνατές Γενικές Διευθύνσεις (DGs). Η ονοματολογία πάντως δεν έχει… εμπλουτιστεί και το «Politico» στέκεται και αυτό σε δύο μόνον ονόματα: Απόστολος Τζιτζικώστας ως φαβορί και Νίκη Κεραμέως. Αποκαλυπτήρια για τον επίτροπο και τη θέση της Ελλάδας αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι χθες κατά της δεξίωσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επίσης, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, μακριά από τις φωτογραφικές κάμερες και τους δημοσιογράφους, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα νομοσχέδια που κατατίθενται αυτή την περίοδο στη Βουλή, καθώς και τα ενεργειακά.
IN