Το λιβυκό ΥΠΕΞ καταδικάζει την κοινή διακήρυξη των «πέντε» για την Ανατολική Μεσόγειο
Σε καταδίκη της κοινής διακήρυξης της πενταμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προχωρά η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ της Λιβύης, με επιστολή της στον ΟΗΕ, στην οποία υπεραμύνεται των τουρκολυβικών μνημονίων. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της κυβέρνησης Σάρατζ στον ΟΗΕ, Ταχέρ Ελσόνι διαβιβάζει με σχετική επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Λιβύης που εκδόθηκε στις 11 Μαΐου 2020 και έχει αναφορές στα δύο τουρκολυβικά μνημόνια, χαρακτηρίζοντας την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς ως παρέμβαση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης, στήριξη του δικτατορικού καθεστώτος του Χαφτάρ, ενάντια στη διεθνώς αναγνώριση κυβέρνηση Σάρατζ, ενώ καταγγέλλει και τα ΗΑΕ για το ρόλο τους στον εμφύλιο στη χώρα. Μία δήλωση η οποία υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις και επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα τουρκολιβυκά μνημόνια.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι το ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Σάρατζ εξέπληξε τόσο η κοινή δήλωση όσο και «τα ψεύδη και οι υπερβολές που περιέχει σε σχέση με το κράτος της Λιβύης και την εθνική του κυριαρχία».
Όπως υποστηρίζει η δήλωση που αφορά τα δύο μνημόνια κατανόησης Άγκυρας – Τρίπολης συνιστά κατάφωρη παρέμβαση και παραποίηση των γεγονότων, καθώς σύμφωνα με τη δήλωση του λιβυκού ΥΠΕΞ το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών υπογράφηκε από τις Κυβερνήσεις δύο κρατών της Μεσογείου με αντίθετες ακτές σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις και δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου μέρους. Εάν οι χώρες που τώρα ισχυρίζονται ότι επηρεάζονται αρνητικά, απομονώνοντας τη τη Λιβύη και παρεμβαίνοντας στα ζητήματα κυριαρχίας της ήταν ειλικρινείς, θα είχαν πλησιάσει την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία τότε έκανε γνωστή την θέληση της να συζητήσει και να εξηγήσει την θέση της σε κάθε μέρος που θεωρούσε ότι τα συμφέροντα του είχαν πληγεί. Κάθε πλευρά έχει επίσης το δικαίωμα να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια, όπως έκαναν η Λιβύη, η Μάλτα και η Τυνησία σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρει στη δήλωση του ότι: επιθυμεί να υπενθυμίσει στα κράτη που υπέγραψαν τη δήλωση της πενταμερούς ότι είναι Κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση.
Εθνική Συμφωνία, με επικεφαλής Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη. Το μνημόνιο υπεγράφη από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση σύμφωνα με την εθνική της κυριαρχία. Οποιος σκεπτικισμός ή αμφιβολία σχετικά με αυτό που επιβάλλει οποιαδήποτε κυβέρνηση, εκτός από το ότι προσβάλλει την εθνική κυριαρχία της Λιβύης, βλάπτει ουσιαστικά την αξιοπιστία αυτών των κυβερνήσεων στα μάτια των λαών τους και του κόσμου, καθώς διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους στην περιοχή.
Η δήλωση συνεχίζει αναφέροντας ότι: Έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς και σε ολόκληρη την αραβική περιοχή και την Αφρική, απλώς άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της να υπερασπίζεται τους πολίτες της και να προστατεύει τα οικονομικά τους δικαιώματα.
Σημειώνεται επίσης ότι: το Υπουργείο (Εξωτερικών της Λιβύης) εκπλήσσεται όταν βλέπει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρόλο που δεν είναι μεσογειακή χώρα, να συνδέονται με τη συγκεκριμένη δήλωση σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν άλλους στόχους. Ίσως αυτό είναι αυτό που τους ώθησε να συμμαχίσουμ με μία άλλη χώρα που είναι επίσης εχθρική προς τον λιβυκό λαό δεδομένου ότι και οι δύο παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.
Συνεχίζοντας το κείμενο σημειώνει ότι: στη δήλωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στις εξελίξεις στη Λιβύη, που προκλήθηκαν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Χαφτάρ στα ανατολικά της χώρας, που έθεσε σε κίνδυνο την πολιτική συμφωνία στη Λιβύη και τους νόμιμους θεσμούς που προέρχονταν από αυτή, ή στην από την πλευρά του ανακήρυξή μιας δικτατορίας και την επιστροφή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος σε μέρος της χώρας. Η δήλωση επίσης σιωπά σε σχέση με τον αδιάκριτο, εντατικό και άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό με πυραύλους που πραγματοποιεί ο Χαφτάρ τις τελευταίες δύο μέρες, με δεκάδες νεκρούς αμάχους και καταστροφές κρατικών μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ιδρυμάτων στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της επίθεσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η έδρα των διπλωματικών αποστολών χτυπήθηκε επίσης από τον βομβαρδισμό. Οι υπογράφοντες επίσης δεν αναφέρουν στη δήλωσή τους ότι καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πολιτοφυλακές του Χαφτάρ έχουν προσλάβει ξένους μισθοφόρους διαφόρων εθνικοτήτων με την άμεση υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ούτε ότι συνεχιζόμενη υποστήριξη και προμήθειες όπλων που λαμβάνει ο Χαφτάρ, όπως έχει τεκμηριωθεί σε αναφορές από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών.
Καταλήγοντας το λιβυκό ΥΠΕΞ: καλεί τις χώρες της Μεσογείου που υπέγραψαν τη δήλωση να επανεξετάσουν την πολιτική τους σε σχέση με το ζήτημα της Λιβύης και να λάβουν σαφή θέση, καταδικάζοντας την επίθεση στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα συμφέροντας τους εξυπηρετούνται καλύτερα από ένα πολιτικό κράτος παρά από ένα ολοκληρωτικό και δικτατορικό καθεστώς που χρησιμοποιεί πολιτοφυλακές και ξένοι μισθοφόρους για να τρομοκρατήσει τον λαό του.
Εδώ η επιστολή.