Το κομματικό σύστημα σε «περιδίνηση» – Νέο δίπολο, νέα κατάσταση

Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2024 22:15

Το κομματικό σύστημα σε «περιδίνηση» – Νέο δίπολο, νέα κατάσταση

Πυκνές είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών (Ιούνιος 2024). Το αποτέλεσμα ταρακούνησε τους πάντες και το κομματικό σύστημα δέχεται ισχυρούς κραδασμούς.

Μέσα σε μόλις έξι μήνες, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, βίωσαν ισχυρές αναταράξεις που αντιμετώπισαν λαμβάνοντας σκληρές αποφάσεις με το βλέμμα στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί, η Ν.Δ. μετρά αντιδράσεις

Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε πρώτο να καλείται να αντιμετωπίσει τα απόνερα των ευρωεκλογών με προσφυγή στη βάση για εκλογή αρχηγού. Στο τέλος της διαδικασίας βγήκε ενισχυμένο με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επανεκλέγεται αφού πρώτα «κονταροχτυπήθηκε», στο δεύτερο γύρο, με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων προβλημάτων «καθαίρεσε» τον πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη και οδηγήθηκε επίσης σε εκλογές προσφεύγοντας επίσης στη βάση του κόμματος. Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος που κέρδισε στο νήμα τον Παύλο Πολάκη.

Μέσα σε λίγους μήνες οι πολιτικές εξελίξεις που «έτρεξαν» ήταν πυκνές «ακούμπησαν» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος, που δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, του Κινήματος Δημοκρατίας.

Ο βαθιά πληγωμένος ΣΥΡΙΖΑ, από την τοξικότητα που αναπτύχθηκε στο εσωτερικού του κόμματος, απώλεσε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρώντας 31 βουλευτές και δείχνοντας σημάδια καλύτερης συγκρότησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει να χτίζει σχεδόν από το μηδέν.

Η Νέα Δημοκρατία, παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής της χώρας, αποδυναμωμένη όμως σε σχέση με την πρώτη κυβερνητική της θητεία. Τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές κατρακύλησαν από το εμφατικό 41% υποχωρώντας στο 28%. Έχασε μέρος της κοινοβουλευτικής της δύναμης και συγκρούστηκε με την ίδια της την ιστορία διαγράφοντας τον πρώην πρόεδρο της και πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Δύο ξένοι, όχι στο ίδιο κόμμα

Αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού – Ένας «κομματικός χυλός»

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Metron Analysis Στράτο Φαναρά ο οποίος αναφέρθηκε  στις τελευταίες εξελίξεις, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρο το κομματικό σύστημα φαίνεται πως βρίσκεται σε περιδίνηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «βλέπουμε ότι οι κραδασμοί στο εσωτερικό των κομμάτων, είτε αυτή τη στιγμή είτε σε παλαιότερους χρόνους, εννοώ όχι μακρινούς, αλλά χρονικά προγενέστερους είναι σοβαροί και αυτό έχει να κάνει με τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κομματικό σύστημα και τους Έλληνες πολίτες ψηφοφόρους, η οποία έχει διαταραχθεί. Άρα λοιπόν, αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε διάφορα επεισόδια».

Το κομματικό σύστημα, πρόσθεσε, «μοιάζει με ένα χυλό όπου κάθε φορά μια φούσκα έρχεται, σπάει, βγαίνει μια άλλη, νέα μορφώματα σχηματίζονται, τα παλαιότερα αποσύρονται και ούτω καθεξής. Αυτή είναι η γενική εικόνα».

Ο κ. Φαναράς αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την κυβέρνηση.

«Ο κ. Φάμελλος ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μία προγενέστερη φάση έδειξε ότι έχει τις δυνατότητες να πετύχει μία συντεταγμένη πορεία στο Κοινοβούλιο, τουλάχιστον εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη για την ηγετική ομάδα και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να το δούμε» σημείωσε.

Αναφορικά με την κυβέρνηση, είπε ότι έχει μία ισχυρή ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό αλλά όμως «εάν πάτε λίγο περισσότερο να σκαλίσετε στο βάθος, θα δείτε ότι το κομματικό υποκείμενο πίσω από αυτή την κυβέρνηση έχει και αυτό σοβαρά προβλήματα. (…)

Όταν έχουμε έναν πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έχει διαγραφεί και ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σχηματισμό νέου κόμματος, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι στοιχείο ρευστότητας» προσέθεσε ο κ. Φαναράς.

Δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Ερωτηθείς στο κατά πόσο είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επανέλθει το δίπολο ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Φαναράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είχαμε πει ότι είναι πολύ πιθανό να περάσουμε από τη φάση αυτή της κυριαρχίας του ενός κόμματος που ήταν η τελευταία φάση στο κομματικό σύστημα με την κυριαρχία της ΝΔ, να περάσουμε πάλι σε ένα διπολικό σχήμα».

Το διπολικό σχήμα, εξήγησε, είναι ότι έχουμε δύο πόλους. Έχουμε ένα αριστερό ή κεντροαριστερό και ένα κεντροδεξιό. Αλλά το να γίνει το διπολικό σχήμα και δικομματικό είναι ακόμα μια υπόθεση ανοικτή. Δεν νομίζω ότι αυτή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει και δυνατότητες αυτή τη στιγμή κυβερνητικής προοπτικής και άρα ισχυροποίησης του κόμματος του ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο βαθμό που να απειλεί την κυβερνητική σταθερότητα».

Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (Pulse-ΣΚΑΪ), αν και «φωτογραφία της στιγμής» φανερώνει σε απόλυτο βαθμό την αναδιάταξη που συντελείται.

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με άνεση παρά την υποχώρηση του ποσοστού της στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση αλλά δεν καρπώνεται τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που υποχωρεί κι άλλο. Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα με ένα ποσοστό που του επιτρέπει να φαντάζεται την είσοδό του στη Βουλή.

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το ΚΚΕ, στην τέταρτη ισοψηφούν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση και ακολουθούν Κίνημα Δημοκρατίας, Φωνή Λογικής, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ΜέΡΑ 25 και Νέα Αριστερά.

Η δημοσκόπηση αναλύει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ αλλά και αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Διαγραφή Σαμαρά, ΣΥΡΙΖΑ και κόμμα Κασσελάκη

Όσον αφορά το κυβερνών κόμμα και την απόφαση για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από την ΚΟ του κόμματος, το 42% των ερωτηθέντων επί του συνόλου του δείγματος είδε θετικά την εξέλιξη αυτή σε αντίθεση με το 35% που την είδε αρνητικά.

Στην ερώτηση πώς «βλέπουν» το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δώδεκα χρόνια μετά από τις εκλογές του 2012, χάνει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 50% απαντά ότι τους αφήνει αδιάφορους, το 25% δηλώνει ότι τους ικανοποιεί η εξέλιξη αυτή ενώ το 17% ότι τους στεναχωρεί.

Σχετικά με την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ιδρύσει νέο κόμμα το 38% συμφωνεί με την απόφαση αυτή να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος ενώ το 35% διαφωνεί.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook