Στάση αναμονής τηρεί η Ελλάδα απέναντι στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να διαπιστώσει αν μετά τον εκλογικό θρίαμβο του εθνικιστικού VMRO-DPMNE πρόκειται να υπάρξουν κλυδωνισμοί ως προς την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως προϊδέαζαν οι νικητές κατά την προεκλογική τους καμπάνια.
«Περιμένουμε να δούμε τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης», σχολίασε την επομένη των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι μια διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί» και πως η Ελλάδα αναμένει αυτό να γίνει σεβαστό και από την άλλη πλευρά. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως ευελπιστεί να μην υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική και στα εσωτερικά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας. «Μολονότι πράγματι υπήρξαν προεκλογικά ορισμένες ρητορικές εξάρσεις, εγώ αισθάνομαι ότι δεν θα διαταραχθεί αυτό το κλίμα για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα τυπικό προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τηρούμε τα συμφωνημένα».
«θα πέσουν οι τόνοι». Διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια επισημαίνουν πως οι εθνικιστικές κορόνες που κυριάρχησαν από το VMRO-DMPNE όσο αυτό ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, κατά την πορεία προς τις διπλές κάλπες, κατατάσσονται αναμφισβήτητα στην κατηγορία των προεκλογικών «πυροτεχνημάτων» που στόχο είχαν να αποκομίσουν οφέλη από την απογοήτευση των πολιτών. «Σιγά σιγά θα πέσουν οι τόνοι και θα πρυτανεύσει η λογική. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα τηρηθεί μέχρι κεραίας όποιο και να είναι το κυβερνητικό σχήμα. Αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες», τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι από τη Βόρεια Μακεδονία, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως σε επίπεδο λεκτικό τόσο η νέα πρόεδρος όσο και ο ηγέτης του VMRO-DMNE είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία».
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως εξηγούν, θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εξομαλύνουν τις όποιες εντάσεις προκύπτουν κάθε τόσο από βερμπαλισμούς και προκλητικές αναφορές. Οσον αφορά τώρα τις ελληνικές υποχρεώσεις απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν [Ιδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία / Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση / Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη] δεν αναμένεται να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή πριν από το ορόσημο της ευρωκάλπης.
Εν αναμονή των πρώτων μετεκλογικών βηματισμών της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στη γειτονική χώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πια στην αυριανή ορκωμοσία της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιανόφσκα – Ντάφκοβα και στο κατά πόσο θα υιοθετήσει στον δημόσιο λόγο της τον όρο «Μακεδονία» που χρησιμοποιούσε και προεκλογικά, αλλά και στο πώς θα επιλέξει να αντιδράσει σε αυτό η ελληνική πλευρά.
«Το τι ειπώθηκε προεκλογικά δεν είχε κανένα κόστος. Αν θεωρήσουν όμως ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στο εξής, τότε θα έχει κόστος», τονίζει κορυφαία ακαδημαϊκή πηγή.
Για το πρόβλημα που διαφαίνεται στον ορίζοντα, το οποίο δεν αφορά την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά την πιθανή εμμονή του VMRO-DMPNE να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», ο αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Αρμακόλας, σχολίασε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: «Αυτό φαίνεται ότι θα είναι το βασικό πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του πώς θέλει να αντιδράσει η ελληνική πλευρά, αν θέλει να δώσει πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση ή αν θα βιαστεί να απαντήσει με κάποιο διάβημα, που μπορεί να χρειαστεί να γίνει και άμεσα», σημειώνει ο ίδιος, δείχνοντας προς την ορκωμοσία της νέας προέδρου.