Το εντυπωσιακό βίντεο που «ζωντανεύει» την μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης
Ένα εντυπωσιακό βίντεο από το YouTube προφίλ Homemade προσπαθεί με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να αναπαραστήσει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία, σύμφωνα με νέες μελέτες, έλαβε χώρα μετά το 1600 π.Χ.
Η «μινωική έκρηξη», όπως ονομάστηκε, συνέβη κατά την ύστερη εποχή του χαλκού, στη νήσο Στρογγύλη, και είχε καταλυτική επίδραση στη δημιουργία της καλδέρας της Σαντορίνης, καταστρέφοντας τον προϊστορικό πολιτισμό του νησιού. Αυτή η περίοδος ήταν η εποχή της ακμής του Μινωικού Πολιτισμού, ο οποίος άφησε έντονο το αποτύπωμά του στους πολιτισμούς του Αιγαίου.
Ο δείκτης μεγέθους της έκρηξης (VEI) εκτιμάται στο 7, με τον όγκο των εκτοξευμένων υλικών να φτάνει τα 60 κυβικά χιλιόμετρα. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν τη Μινωική έκρηξη τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ανθρώπινη ιστορία, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1815 στην Ινδονησία.
Η αρχική εκτίμηση της έκρηξης τοποθετούσε το γεγονός γύρω στο 1500 π.Χ., βασισμένη σε συγκριτικές μελέτες αγγείων από τον οικισμό Ακρωτηρίου και σε Αιγυπτιακές πηγές. Ωστόσο, οι σύγχρονες χρονολογήσεις με ραδιενεργό άνθρακα και άλλες μεθόδους μετακίνησαν τη χρονική στιγμή της έκρηξης γύρω από το 1627-1600 π.Χ., με την πιο πιθανή περίοδο να είναι το 1613-1614 π.Χ. Αυτή η νέα χρονολόγηση έχει προκαλέσει συζητήσεις για τη σύνδεση της έκρηξης με την κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού.
Η έκρηξη συνέβη στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς στο στρώμα των υλικών που εκτοξεύτηκαν βρέθηκαν κόκκοι γύρης από ελιές, κωνοφόρα δέντρα και αμπέλια, υποδεικνύοντας ότι ήταν προς το τέλος της άνοιξης ή τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού.
Το εντυπωσιακό βίντεο που αναπαριστά την έκρηξη: